A tervek szerint halad a felcsíki vágóhíd építése

Légi felvétel a felcsíki vágóhíd építőtelepéről. Formát öltő beruházás Fotók: Csíkjenőfalvi Közbirtokosság

Az eredeti elképzeléseknek megfelelően, jövő májusban megkezdheti működését a csíkjenőfalvi közbirtokosság menedzselésével készülő vágóhíd. A beruházásról, a felcsíki gazdák helyzetéről és a Felcsíki Mezőgazdasági Szövetkezet megalakulása óta eltelt időszak eseményeiről beszélgettünk Jéré Elemér közbirtokossági elnökkel.

Az alapok megerősítése után kezdődhet a falazás és a tetőzet kialakítása

A hosszas és összetett engedélyeztetési folyamatokat követően megfelelő ütemben halad a Pro Economica Alapítvány támogatásával Csíkjenőfalván épülő vágóhíd kivitelezése – tájékoztatta a Székely Gazdát Jéré Elemér, a jenőfalvi közbirtokosság és a Felcsíki Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke.
– Megtörtént a kivitelező kiválasztása, amely egy hosszabb procedúra volt, több elemzést követően. A kiválasztás után azonnal megkötöttük a kivitelezési szerződést, és megindult a tényleges építkezés. Jelen pillanatban a földmunkákon vagyunk túl, következik a körben lévő falak felépítése és a tetőszerkezet elkészítése. Úgy látjuk, az ütemtervet sikerül tartanunk, és a jövő májusra tervezett átadás és üzembe helyezés meg fog majd történni – emelte ki a szakember.

Toborozzák a munkaerőt

Hozzátette: a működtetés feltételeit is igyekeznek megteremteni, hogy valóban indulásra készek legyenek, mire elkészül a beruházás. Ennek érdekében a humán erőforrás biztosítása érdekében már most keresik a megfelelő szakembereket és azokat a fiatalokat, akik szívesen beletanulnának a hús feldolgozását kísérő szakmákba.
A tervek szerint a vágóhíd minimálisan 15 személyt tud foglalkoztatni, de ez a szám akár 25-30-ra is emelkedhet majd a piaci folyamatok tükrében – árulta el Jéré Elemér. Mint kifejtette, a fő célkitűzés, hogy a vágástól a feldolgozáson át az értékesítésig egybefüggő folyamatot tudjanak elvégezni, tehát nem csupán nyers- vagy félkész termékek készülnek majd a vágóhídon.

Jó alapanyagból jó termék

– Jó alapanyag felhasználásával jó termékeket kívánunk létrehozni. Autentikus, kemikáliáktól mentes, egészséges táplálékot szeretnénk az üzletek polcaira helyezni. Sertés-, marha-, esetleg lóhúst fogunk feldolgozni, és gondolkodunk újdonságként a juhhúson is. A térségben ennek ugyan nincs hagyománya, de a tapasztalat az, hogy volna rá igény – részletezte az elnök.
Kifejtette: az elmúlt időszakban felmérték a térség fogyasztóinak igényeit, és ennek tapasztalatait természetesen fel fogják használni a működtetés során. A kezdeményezők arra számítanak, hogy az állataikat a vágóhídnak eladó gazdák és családjaik a késztermékeket is szívesen vásárolják és ajánlják majd – tette hozzá. Jéré Elemér rámutatott: a feldolgozás során keletkezett melléktermékek felhasználására is gondoltak, és szeretnének erre is megoldást találni.

Látványterv a jenőfalvi közbirtokosság által működtetett vágóhídról

Időben beszerezték az alapanyagokat

A beruházást természetesen érintették az időközben megváltozott, megemelkedett építőanyagárak, ám ez a kivitelezést nem hátráltatta számottevően, tudtuk meg. Az elnök ezzel kapcsolatosan elmondta: az árdrágulások egy részét sikerült kivédeniük oly módon, hogy a rendelkezésre álló önrészből a beruházók, beszállítók megkapták az alapanyagok időben való beszerzéséhez szükséges összegeket. Ezenkívül is akadt egy „rés”, amit saját költségvetésből kell megoldaniuk, ám ezt is sikerült megoldani – hangsúlyozta a szakember.

Összehangolt működésre van szükség

A vágóhíd a jenőfalvi közbirtokosság beruházásában fog megvalósulni, így a működtetést is ők fogják végezni – emelte ki Jéré Elemér. Ugyanakkor a Felcsíki Mezőgazdasági Szövetkezettel párhuzamosan, egymás tevékenységére odafigyelve fog tevékenykedni – tette hozzá.
– A szövetkezet legfőbb feladata az, hogy a térségbeli gazdákkal tartsa a kapcsolatot, felmérje azt az állatlétszámot, ami a térségben van, valamint megszervezze azt, hogy az állatlétszám a megfelelő időszakban, megfelelő mennyiségben a vágóhíd igényei szerint bekerüljön a feldolgozásba – hangsúlyozta a szakember.
A szövetkezet megalakítása óta eltelt időszakban elkezdődött az üzleti terv kidolgozása. Ahhoz ugyanis, hogy megfelelően tudjon működni a társulás, fontosnak tartották célok kitűzését és meghatározni azt, milyen eszközökre van szükség e célok eléréséhez – emelte ki Jéré Elemér. A szövetkezet egyébként Hargita megye egyik legnagyobb társulása, 125 tagot számlál, tagjai között magán- és jogi személyek egyaránt megtalálhatók, tudtuk meg.
A szövetkezet megalakulását követően minden szövetkezeti tagot meglátogatott az elnökség, felmérték a gazdaságokat: hol milyen állatokat nevelnek, milyen elképzeléseik vannak az elkövetkező időszakra.
– A felmérés alapján kaptunk egy jövőképet arról, hogyan is állnak a kisgazdaságok térségünkben. A tapasztalatok szerint eléggé jó szinten dolgoznak a kisgazdák, azt gondoljuk, hogy minőségi alapanyagot tudnak előállítani. Ennek ellenére szeretnénk segíteni a gazdákat akár szaktanácsadással, képzéssel, próbáljuk bevezetni az egységes takarmányozást, hogy adott egységnyi takarmány felhasználásával lehessen a lehető legjobbat kihozni az állományból – hangsúlyozta az elnök.

Jövőre már valóság lesz mindaz, ami most még csak a látványterveken szerepel. Egész Felcsíkot szolgálja

A gazdák nyitottak az együttműködésre

A szakember szerint a megszólított gazdák meglepően fogékonyak voltak az együttműködésre. Természetesen találkoztak olyan gazdaságokkal is, ahol fejlesztésekre van szükség, ám a gazdákban megvan a megfelelő hajlandóság a fejlődésre, a megfelelő tudás elsajátítására, ha látják, hogy megfelelően tudják majd értékesíteni állataikat. Az elképzelések szerint minden év januárjában feltérképezik majd az állatállományt és leszögezik, előjegyzik az átvételt előre egész évre. Ezáltal stabilitást és biztonságot kívánnak teremteni az állattartóknak.
– Ez biztonságot jelent a gazdának és ugyanúgy a feldolgozónak is. Mindez a kölcsönös bizalmon alapuló együttműködéssel jöhet csak létre – hangsúlyozta Jéré Elemér. Hozzátette: a felcsíki közbirtokosságok pozitívan értékelték a szövetkezet megalakulását, és hajlandóak az átlátható üzleti terv kidolgozása után részt venni annak finanszírozásában.
Jéré Elemér kifejtette: a szövetkezet a Székely Gazdaszervezetek Egyesületével együttműködve tevékenykedik, ezáltal közösen igyekeznek az elvárásoknak eleget tenni.
– Ha az állattartó gazdák létszáma növekedik, azt jelenti, hogy pár családnak a megélhetési lehetősége nőni fog. Szép gazdaságok vannak a térségben, minden lehetőség megvan a jó minőségű alapanyag termeléséhez, csak éppen az értékesítési bizonytalanság visszafogta a gazdálkodók kedvét – mutatott rá az elnök. Ugyanakkor hangsúlyozta: a fakitermelés szabályozásának változásaival a jövőben az is elképzelhető, hogy inkább a vágóhíd működtetéséből tudnak majd jutalékot osztani, mint a kitermelt fa után.

Farkas Endre