Kirándulás, gyermeknap, borvacsora

Színpadon a Madrigal kórus. Visszatérő vendégek Fotó: László F. Csaba

A hétvégén a koncertek mellett bicikli- és gyalogtúrára hívják a Csíkszeredai Régizene Fesztivál szervezői az érdeklődőket, ma gasztroprogramot is rendeznek: a Mikó-várban borvacsorát tartanak ínyenc falatokkal, különleges borokkal és régizenével. A szombat a gyerekeké: reneszánsz játékokon vehetnek részt a Mikó-vár udvarán. Péter Ágnes ajánlja az eseménysort.

Tegnap a Madrigal ‒ Marin Constantin Nemzeti Kama­rakórus előadását hallhatta a közönség a Mikó-vár udvarán. A kórus 14‒16. századi európai palotákba kalauzolta a közönséget: a műsorvezető jellemzése szerint az európai palotákban előadott reneszánsz zene különleges han­gulatát idézi meg az előadás. A műsor az európai reneszánsz hat zeneszerzői isko­láját képviselő művek átdolgozásait tar­talmazta. Eszerint olasz, franko-flamand, holland, angol, német és spanyol dallamok csendültek fel: madrigálok, motetták és sanzonok. A zenei utazás a hazai főúri pa­lotákban folytatódott.

Kurzuszáró hangversenyek és borvacsora

Ma a Régizenei Nyári Egyetem kurzuszáró hangversenyei hallhatók: délelőtt tizenegy órától a Millenniumi-templomban, majd délután három órától a Márton Áron Fő­gimnázium dísztermében koncerteznek a Nyári Egyetem résztvevői. Este hat órától a Mikó-várban régizenés borvacsora lesz a Székely Konyha és Kert és a Vinkli bor­szaküzlet közreműködésével. A borvacso­rán Szőcs Előd szakács készíti az ínyencfa­latokat: előételként vadkacsapástétom, első főételként grillen vagy nyárson sült sertés­hús árparizottóval, második főételként mar­hapörkölt vargányával, áfonyával és pirított petrezselymes galuskával, desszertként pedig zabkása lesz barackkal és meggyel. A historikus hangulatot megidéző helyszínen régizene is fűszerezi majd a programot: a Codex együttes előadásában 17‒19. száza­di magyar főúri zenét hallhatnak az ínyen­cek, Caius Hera pedig 16‒17. századi angol reneszánsz dallamokat fog játszani. A rész­vételi díj 350 lej egy személynek.

A borvacsora után tíz órától Caius Hera fog koncertezni a Mikó-vár fegy­vertermében. Előadásának angol címe „Go from my window” („Menj az ablakom­ból”). A temesvári születésű zeneművész reneszánsz lantzenét fog játszani, 16‒17. századi kéziratokból. A műsorvezetői jellemzés szerint Caius Hera a Temesvári Barokk Fesztivál igazgatója és a Temes­vári Román Nemzeti Opera munkatársa. Számos helyen lépett fel, többek között Romániában, Magyarországon, Franciaor­szágban, Belgiumban és Svájcban – derül ki a műsorvezetői leírásból.

Reneszánsz gyereknap, koncertek

A szombati nap a gyerekeké: kézműves-foglalkozások és reneszánsz játékok vár­ják a kicsiket a Mikó-vár udvarán. Emel­lett kerékpáros túrát is szerveztek az érdeklődőknek, az útvonal a következő: Csíkszereda‒Csíkdelne‒Csíkszépvíz‒Madéfalva. A részvétel ebben az eset­ben is előzetes regisztrációhoz kötött. Szombaton este hat órától a Carmina Renascentia régizene-együttes indul vándordallamok nyomába. A nagykárolyi együttes 2012-ben alakult, tagjai koráb­ban a Collegium együttesben játszottak, és a tagok 1980 óta visszatérő meghívott­jai a Csíkszeredai Régizene Fesztivál­nak. Szombaton hét órától az 1996-ban alakult Codex régizene-együttes játszik. Az együttes idén ünnepli megalakulá­sának 25. évét, de a jelenlegi felállásban több mint 15 éve játszanak együtt. A műsorkalauz szerint a szombati előadás felidézi az elmúlt évek repertoárját: rég nem előadott, ritkán játszott művekből válogatnak. A felhozatalból szándékosan kihagyták a közkedvelt, gyakran játszott darabokat.

Vasárnap fél tizenkettőkor a csíksom­lyói kegytemplomban a csíkszeredai Ars Pro Toto énekegyüttes zenél: a csíki tagok­ból álló együttes szorgalmazza az európai zene erdélyi átörökítését. Délben ismét fesztiválos barangoláson vehetnek részt a kirándulni vágyók: ezúttal gyalogtúrára indulhatnak, a csíksomlyói kegytemplom­tól Nagy-Somlyó-hegyre, onnan pedig a Kis-Somlyó-hegyre. Este fél nyolckor pe­dig a Szent Ágoston-templomban zenél a Barokk Fesztiválzenekar, koncertjével ér véget az idei fesztivál.

: