Kilenc igazgató nem folytatná

Idén sem szervez versenyvizsgát a tanügyi intézmények vezetői tisztségének betöltésére az oktatási minisztérium, így az iskolák és óvodák igazgatóit változatlanul a főtanfelügyelő nevezi ki a következő tanévre. Hargita megyében eddig kilenc vezető beosztású tanügyi káder jelezte a tanfelügyelőségnek, hogy nem szeretné folytatni a munkát igazgatóként, ketten pedig nyugdíjba mennek augusztus 31-től.

[dropcap]M[/dropcap]ivel az oktatási minisztérium idén sem szervez versenyvizsgát a tanügyi intézmények vezetői számára, a megyei tanfelügyelőség hétfőn arra kérte a jelenlegi iskola- és óvodaigazgatókat, írásban közöljék, hogy a következő tanévben is vállalják-e a vezető beosztásukat?
– Keddig kellett választ adjanak az érintettek. Ahol a jelenlegi igazgatók folytatnák a munkát, a főtanfelügyelő bizalmat szavaz nekik, többen azonban pihenőszabadságukat töltik és nincsenek az országban, tőlük nem kaptunk választ – közölte lapunknak Waczel Ferenc. A tanügyi humánerőforrás-menedzser szerint a tanfelügyelőség vezetőtanácsa már összesítette, kik azok, akik a továbbiakban nem vállalják az igazgatói tisztséget.
Eddig kilenc igazgató és egy aligazgató jelezte szóban vagy írásban, hogy nem folytatja igazgatóként a munkát: Csíkszeredából a Nagy Imre Általános Iskola vezetője, Téglás Sándor, Székelyudvarhelyről, az Eötvös József Szakközépiskolából Ferencz Csaba igazgató és helyettese, Liszkovics József aligazgató. Augusztus 31-től szintén lemond az igazgatói tisztségéről a székelyudvarhelyi Csillagvár óvoda vezetője, Barabás Zsuzsanna és a Tompa László Általános Iskola vezetője, Tikosi Éva. Nem kívánja intézményvezetőként kezdeni a következő tanévet a kányádi Toró Tibor Általános Iskolában Benedek Enikő, a csíkrákosi Cserei Mihály Általános Iskola igazgatója, Pálosi Veronika, a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakközépiskola vezetője, Román Sándor, a fenyédi Márton Áron Általános Iskolában Pál Zsuzsanna, illetve a gyimesközéploki Majláth Gusztáv Károly Általános Iskolából is távozna Ciobotaru Mária Edit igazgató.
Lapunk több iskolaigazgatóval is felvette a kapcsolatot, a megkérdezettek többsége egészségügyi okokra hivatkozott, vagy azt mondta, hogy túl hosszú ideje tölti be a tanügyi intézményben az igazgatói tisztséget és elfáradt, ezért mond le. A gyergyóditrói szakközépiskola igazgatója pedig úgy érzi, hogy a jelenlegi helyzetben nem tudja vállalni a személyes felelősséget az iskola vezetéséért. – Újabb leépítések előtt állunk, a Puskás Tivadar Szakközépiskola öt épületben működik, a megszorítások miatt pedig jelenleg „2,75 fő” a kisegítő személyzetünk. Egyszerűen ellehetetlenedik az iskola működtetése – nyilatkozta Román Sándor.
Az érintett iskolák némelyikében már új vezetőt is jelölt a tantestület, így ősztől a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskolában Forró Gerda angol-német szakos tanárnő veheti át az intézmény vezetését, a székelyudvarhelyi Tompa László Általános Iskolában pedig Libik Győző váltja az igazgatót.
– Két igazgató nyugdíjba vonul augusztus 31-ével, egyikük a tusnádfürdői Jókai Mór Általános Iskola igazgatója, Papp János, a másik a csíkszeredai Octavian Goga Gimnázium vezetője, Dobreanu Doru – közölte Waczel Ferenc.

Pál Bíborka

: an accessible web community