Kezdődhet a nyári gyógyfürdőzés

Meleg vizes és sós medencék várják a fürdőzőket Fotó: Hodgyai István

A Dungó-hegy lejtőjén felszínre törő sós források már évszázadokkal ezelőtt is gyógyították a Homoródmentén járókat. A homoródkarácsonyfalvi Dungó-feredő napjainkban öt hónapon át várja tárt karokkal a vendégeket: bárki megmártózhat a gyógyvizes medencékben egy gyógytea szürcsölése közben. Az idei szezon június 13-án kezdődött, és a népi wellness nyitva tart egészen október végéig.

Megkezdődött a szezon május 13-án a homoród­karácsonyfalvi Dungó-feredőben. A hangulatos népi fürdő mai formája a 2000-es évek elején épült, viszont alig tíz év használat után a berendezés teljesen tönkrement, így a veszélyeztetett használat miatt leállt a működés – tudtuk meg a település közbirtokosságának elnökétől, Orbán Csabától. A kaláka formában most már teljesen felújított fürdőhelyiség több száz turista célirányos üdülőhelye, de többségében még mindig a községen és a környéken belüliek ismerik a történetileg a 19. századig visszanyúló gyógyfürdőt. – Meleg és hideg vizes, valamint sós medencék, iszapos, úgynevezett bivalyferedő, gyógyfüvekkel felszerelt teázó található a homoródmenti Dungó-feredőben. Nemcsak élményfürdőzésre, de gyógyulási szándékkal is érkeznek vendégek a település „wellnessrészlegébe” – számolt be a 2019-ben új formába öltöztetett népi fürdő felszereltéségéről és vonzásáról a közbirtokosság elnöke.
Elmondta, a tervezett szezon mindig május 1-től október végéig tart, de az időjárás gyakran módosítja a terveiket, idén is két hét késéssel sikerült megszervezni a szezonnyitó alkalmat. – Nincs médianyilvánossága a rendezvénynek, sosem szólunk a sajtónak a májusi nyitóalkalomról, mivel ez egy kizárólag településen belülieknek szóló rendezvény: többnyire a közösségi időn, beszélgetésen, szórakozáson van a lényeg – fogalmazta meg az egy héttel korábbi esemény fő céljait az elnök. Hozzátette: Karácsonyfalva egy százötven éves fúvószenekarral büszkélkedhet, a generációkon átívelő kitartásnak és közösségi összefogásnak hála a zenekar állandóan működik, a közösségi alkalmakon mindig ők biztosítják a talpalávalót. A vasárnapi szezonnyitó ünnepségen a fúvósok előadásán kívül egy kis eszem-iszomra került sor, valamint a jövőbeli tervekről és célokról esett szó. – Részemről mindig elhangzik a hely rövid története, eszmei értéke, majd természetesen felmérjük a lehetőségeinket, és az öt hónapos szezon időszakában tervezett célokra összpontosítunk – fogalmazta meg Orbán Csaba.


A rendezvényen a fúvószenekar tagjaként, valamint a Dungó-feredő egyik segítőjeként vett részt Szentpáli Géza karácsonyfalvi lakos is. Elmondta, a néhány évvel korábbi javítás idején, a jelenleg a közbirtokosság égisze alatt futó helyiség sok szorgos kéz munkáját igénybe vette, viszont logisztika és tudatosság nélkül fenntarthatatlanná válna napjainkban is. A Dungó-feredő korábbi hanyatlásakor nem volt igazi melléállás, ezért rövid idő alatt jóformán darabokban hordták el az akkori berendezést a helyszínről. Szentpáli Géza szerint jelenleg sokan a szívükön viselik a fürdő sorsát, vannak fiatalok, akik örömmel kiveszik a részüket a közösségi munkából Homoródkarácsonyfalván. A helyszínen a szezonnyitó naptól egészen az utolsó napig jelen van egy állandó felügyelő, a helyiség gondnoka biztosítja a meleg vizet, illetve reggeltől késő estig fogadja az érdeklődőket. A közbirtokossági elnök elmondta, a belépőkből összegyűlt pénzt a fenntartásra, kisebb javításokra, bővítésekre költik. Orbán Csaba hangsúlyozta, a példaértékű összefogásból felfrissült népi fürdő nem a profitért működik, hiszen történeti és kulturális értéke van a falu közössége számára. – A befizetett összegek fedezik a bővítéseket, így ennél többre nincs is szükség. Néhány évvel korábban önerőből, a községi segítő kezek hozzájárulásával, valamint a kalákában részt vevő határon innen és túlról érkező jószándékú emberek jóvoltából olyan minőségben maradt ránk a helyiség, hogy annak már csak gondját kell viselni – fogalmazott a közbirtokossági elnök.
Az első héten már mindennap érkeztek vendégek, de az érdeklődés a hétvégén a legintenzívebb, ilyenkor Orbán Csaba lehetőségei szerint mindig a helyszínen van, elvegyül a vendégek közt, örömmel mesél a hely történetéről, és élvezhetővé teszi a pihenés és gyógyulás folyamatát a kúrán résztvevőknek.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community