Kevesebben szorultak sürgősségi ellátásra

Fiatalok Tusványoson. Többségben felelősen szórakozók Fotó: Háromszéki Eszter

Az idén jóval kevesebb súlyos esetet kellett ellátniuk a Tusnádfürdőn szolgálatot teljesítő mentősöknek, mint a tavaly, igaz, ezúttal is volt egy, a tusványosi táborral kapcsolatba hozható halálos áldozatot követelő baleset Csíkszentkirályon. Más súlyos esetek nem voltak – tudtuk meg a Hargita Megyei Mentőszolgálat szolgálatos diszpécserétől, olyannyira nem, hogy a hozzájuk fordulókat szinte kivétel nélkül sikerült helyben ellátni.

[dropcap]K[/dropcap]evesebb dolguk akadt a mentősöknek idén a Tusnádfürdőn zajlott Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvénysorán. Sürgősségi ellátásra mintegy száz személy szorult: ebből 7 esetben magas vérnyomás, egy szívbetegség, 2 esetben törés volt az ok, 17 személy kisebb sérülések, traumák, 3 lázas állapot miatt szorult kezelésre. 10 főt ittas állapot, 3 személyt ájulás, egyet napszúrás, 9 személyt különböző csípések és allergiás reakciók miatt láttak el. 32 személy gyomorfájásra, 4 személy idegszál-becsípődésre, -gyulladásra, 6 személy fejfájásra, 2 fogfájásra panaszkodott. Kalciumhiány miatt 1, drog miatt 1, tromboflebitisz miatt egy beteg került hozzájuk.
Voltak viszont olyan esetek, amelyek nem a mentőszolgálat révén kerültek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályára, de itt nem készül külön nyilvántartás az ellátásra szoruló tusványosi táborlakókról.
– Számukra nem lényeges szem-
pont, hogy honnan érkezik a segítségre szoruló – emelte ki dr. Demeter Ferenc igazgató, hozzátéve, hogy idén érezhetően kevesebb volt a probléma, mint a tavaly. – Én személyesen fogtam ki egy súlyosan alkoholos fiatalember ellátását, egy alkartörést enyhébb fejsérüléssel, ugyanakkor még egy fejsérülésről van tudomásom. Mindenképpen a szokásosnál kevesebb gond adódott.

Fiatalok Tusványoson. Többségben felelősen szórakozók Fotó: Háromszéki Eszter
Fiatalok Tusványoson. Többségben felelősen szórakozók Fotó: Háromszéki Eszter