Kétezer gazdára számít még az APIA

Másfél héttel a határidő lejárta előtt, Hargita megyéből 24 ezer gazdálkodó – a tavalyi támogatásigénylők több mint 90 százaléka – nyújtotta be az idei egységes területalapú és állattenyésztési támogatási kérelmét. Június 15-ig az APIA munkatársai a megyéből még 2 ezer gazdálkodó kérelmére számítanak. A területi kirendeltségek azonban ügyfeleket továbbra sem fogadhatnak, emiatt a támogatáskérelmek személyes aláírására is csak később invitálják a gazdálkodókat.

Erőgép az alcsíki határban. Kétezer gazda még nem igényelte a területalapú támogatást

Nagyságrendileg kétezer gazdálkodó – a tavalyi kérelmezők szűk 10 százalékának – támogatásigénylésének beérkezésére számít a közelgő, június 15-i határidőig Hargita megyéből a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) – mondta tegnap lapunk érdeklődésére Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója.
A 2020-as egységes területalapú és állattenyésztési támogatási kérelmét a megyéből az előzetesen várt 26 ezerből eddig 24 ezer gazdálkodó nyújtotta be: a kérelmekben pedig nagyságrendileg a tavaly támogatásra jelölt mezőgazdasági területek 80 százaléka szerepel. Ebből az is kitűnik, hogy a határidőig hátralevő másfél hét alatt az APIA munkatársai a késlekedők között nemcsak a kistermelők, hanem a nagyobb területet művelő farmerek támogatási kérelmére is számítanak.
– Még 2 ezer gazdára várunk, ami azt jelenti, hogy a támogatás-igénylők több mint 90 százaléka már benyújtotta a kérelmét. A támogatásra jelölt területek terén azonban csak 80 százaléknál járunk, ami nem akkora probléma, amennyiben a várt nagygazdák támogatási kérelme időben beérkezik hozzánk. Persze nemcsak a nagyokra, hanem számos kisgazdára is várunk. És ezt nem tudom megérteni. Minden esztendőben vannak olyan gazdaügyfeleink, akik az utolsó percekre halasztják a támogatási kérelmeik benyújtását, majd rájönnek, hogy még bizonyos dokumentumaik is hiányoznak. Felteszem a költői kérdést: mi lett volna, ha marad az eredeti határidő, és május 15. után nincs a hosszabbítás, a járvány miatt elrendelt egy hónapos ráadásperiódus. Furcsa, hogy függetlenül attól, mi a határidő, egyesek hanyagságból mindig az utolsó pillanatokig húzzák az időt. Ha ötször hosszabbítottunk volna, akkor az ötödik hosszabbítás utolsó perceiben jelentkeztek volna. A gazdák többsége szerencsére nem így gondolkozott, és Hargita megyéből a tavaly támogatásra jogosult 26 ezerből 24 ezer már idénre is benyújtotta támogatási kérelmét – jegyezte meg Haschi.
Elmondta, a kérelmek az APIA területi irodáihoz továbbra is elektronikus úton, illetve a támogatási kérelmek kitöltésében segédkező szakemberek közvetítésével jutnak el: a koronavírus miatt elrendelt ügyfélfogadási tilalom értelmében a gazdákat továbbra sem fogadhatják a kifizetési ügynökség munkatársai.
– Minden informatikai eszközt és technikai lehetőséget kihasználunk arra, hogy a gazdákkal tartani tudjuk a kapcsolatot és a támogatási kérelmeik eljussanak hozzánk. Hangsúlyozom: ahhoz, hogy a területalapú támogatást igényelje, a gazdának nem kell bejönnie hozzánk. Jelenleg nincs információnk arról sem, hogy mikor hívjuk a gazdálkodókat a támogatási kérelmeik aláírására. Az biztos, hogy erre csak június 15. után fog sor kerülni. De az aláírás csak részletkérdés, nem változtat a lényegen: aki időben benyújtja a kérelmét, támogatásban részesül – hangsúlyozta lapunknak az APIA Hargita megyei vezetője.
Haschi a késlekedőknek üzenve leszögezte: ne számítsanak újabb egy hónapos hosszabbításra, a támogatási kérelmek benyújtására június 15-ét követően senkinek sem lesz lehetősége. Megjegyezte: a támogatási kérelmek fogadására biztosított egy hónapos haladék miatt így is rövidül, ezzel rendkívül zsúfolttá válik a kérelmek adminisztratív és a parcellák nyári helyszíni terepellenőrzésére fordítható idő.
Kérdésünkre, miszerint a gazdáknak biztosított haladék miatt esetleg szűkülne az ellenőrzési szelvény, a szakember nem tudott válaszolni. – Nincsenek erre vonatkozó információim, csak feltételezni tudom – válaszolta Haschi András.

Domján Levente