2021. június 22, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

Két versenyt teljesítettek a csíkiak

Április közepén kezdődött meg a hazai motocross-bajnokság, a pontvadászatba, a szokásokhoz híven, több csíki pilóta is benevezett. Két versenyen már túl vannak a motorosok, a második viadal egyben Délkelet-Európa-kupa is volt, amelyen külföldi sportolók is indultak. Az országos ranglistán két csíki sportoló is dobogós helyen áll.

Ciolpani adott otthont a hazai motocross országos bajnokság első két versenyének, a szezon április 10-én indult, május 8-án pedig már a második viadalt tartották, ez utóbbi egyben a Délkelet-Európa-kupa első állomása volt. Ez utóbbi versenyen a hazai mezőny mellett magyar, bolgár, szerb, török, görög és moldovai sportolók is indultak. A pontvadászat eddigi két futamán Csíkszeredából Erőss Koppány, Okos Zsolt, Becze Csillag Vincze, Becze Csillag Vilmos és Fazakas Zoltán indult, utóbbi viszont a nemzetközi viadalon nem vett részt.
– Idénre versenygépet cseréltünk: míg tavaly egy 125 cm3-s motorral versenyeztem, a mostani szezonban egy 250 cm3-s Yamaha motorral versenyzek. Viszont kategóriám, amelyben versenyzek, maradt az MX2 junior – nyilatkozta lapunknak Erőss Koppány. A fiatal csíki motoros hozzátette, bíztatók az eredmények a váltás ellenére. – Szoknom kell az új versenymotort, de úgy érzem, hogy a két verseny, azaz négy futam alatt sikerült megtalálnom a ritmust és elégedett vagyok az elért eredményekkel – tette hozzá a csíki sportoló.
Az áprilisi szezonnyitó első futamon a második helyen ért célba, a második futamot pedig a harmadik helyen teljesítette, így összetettben is a harmadik lett, igaz, hátránya mindössze egy pont volt a második helyezett csapattárs, Ördög Zoltán előtt. Érdekesség, hogy a kategória első négy helyéért a Top Cross TCS Otopeni pilótái harcoltak.
A nemzetközi szereplés is jól sikerült Erőss Koppánynak, habár a május eleji versenyen összetettben a harmadik helyen zárt, holtversenyben a csapattárs Popovici Marius Achimmal. A Délkelet-Európa-kupa kiírást az MX2 junior kategóriában a mindkét futamban győztes bolgár Malinov Nyikolaj nyerte, a csíki sportoló pedig a harmadik helyen zárt. Az országos bajnokságban két fordulót követően Erőss Koppány 82 ponttal a második, hátránya mindössze öt pont a listavezető Popovici mögött, előnye pedig nyolc egység a harmadik Ördög előtt.
A csíki versenyzőre a hónap folyamán még két verseny vár, mindkettő nemzetközi.
– Meghívást kaptunk Piliscsévre, ahol szombaton és vasárnap rendezik a magyar motocross nyílt nemzeti bajnokság első futamát. A hónap végén pedig Bosznia-Hercegovinában indulok el egy versenyen csapatommal – mondta Erőss Koppány.
Az amatőr kategória idén is a legnépesebb az országos motocross-bajnokságban, az idény első versenyén huszonketten, a második viadalon pedig harmincegyen indultak. A Bukaresti Steaua által leigazolt csíkszeredai Okos Zsolt az első fordulót egy negyedik és egy harmadik helyen zárta, a nemzetközi versenyen pedig egy ötödik és egy hetedik helyezést ért el. Az országos bajnokságban két fordulót követően 63 ponttal a harmadik helyen áll Okos Zsolt, hátránya mindössze öt pont a csapattárs Gálfi Csaba Zalánnal szemben.
A Becze Csillag testvérek szintén a Steaua leigazolt sportolói, Vince a 65 cm3-s kategóriában versenyez, az első futamon 12., a másodikon 13. lett, míg a nemzetközi viadalon az első futamon nem ért célba, míg a másodikon a 11. helyen zárt. A nagyifjúságiak között induló Vilmos az első versenyt egy harmadik és egy hatodik hellyel zárta, míg a Délkelet-Európa-kupa viadalon egy ötödik és egy nyolcadik helyet szerzett.
A veterán 1-es kategóriában szereplő Fazakas Zoltán csak az idény első viadalán vett részt, ott viszont mindkét futamot a második helyen zárta.
A hazai sportági szövetség kiírása szerint a 2021-es motocross-bajnokság ötfordulós lesz, minden versenyen két futamot tartanak. A pontvadászatból két versenyt – összesen négy futamot – teljesített a mezőny, a tervek szerint a bajnokság július 3-án és 4-én, Moreni-ben folytatódik, szeptember 18-án Marosvásárhelyen rendeznek futamokat, míg az utolsó viadalnak október 3-án és 4-én Sepsiszentgyörgy ad otthont.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Megnyílt a hazájukból elüldözött németek dokumentációs központja Berlinben

Évtizedes viták és előkészületek után hétfőn hivatalosan megnyitották Berlinben a második világháború után a hazájukból elüldözött németek történetét feldolgozó dokumentációs központot és múzeumot.   A második...

Szijjártó Péter: Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát

Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát, ugyanis a nemzeti közösségek sokhelyütt nehéz helyzetbe kerültek és támadás alatt állnak a...

Lukács Antal pere: Házi őrizet helyett hatósági felügyelet

Megszüntette a házi őrizetet és hatósági felügyelet alá helyezte a Brassói Ítélőtábla Lukács Antal és Bálint Enikő vádlottakat. Az intézkedés 60 napig érvényes. Ez...

Legfrissebb