Két udvarhelyszéki településen korlátozások lépnek életbe

Illusztráció

Pénteken 54-re emelkedett a hat ezreléknél magasabb fertőzöttségi rátájú települések száma az országban. Ezeken a településeken a diákok online tanulnak, a bölcsődék, óvodák és a speciális iskolák azonban a karantén esetleges elrendeléséig nyitva tartanak – közölte az oktatási tárca. Hargita megyében több mint 600 diák kényszerül online oktatásra.

A Hargita Megyei Vészhelyzeti Bizottság közlése szerint egy óvodai csoport, négy elemi, kilenc felső tagozatos osztály, valamint tizenkét középiskolai, illetve szakiskolai osztály tér át online tanrendre. A tanév kezdete óta összesen 35 diák és hat tanügyi alkalmazott esetében mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Időközben Homoródszentmártonban és Kányádon meghaladta a három ezreléket a fertőzések aránya, így ott korlátozások lépnek életbe, azaz csak zöldigazolvánnyal lehet bizonyos rendezvényeken és vendéglátó egységekben tartózkodni. Ugyanakkor Farkaslakán, Csíkmadarason, Zetelakán és Maroshévízen két és három ezrelék közötti a fertőzési ráta. Megyei szinten 0,82 ezrelék ez az arány.

Országos viszonylatban a következő helységekben regisztrálták a legmagasabb fertőzöttségi rátát:

Katona (Cătina): 12,08 – Kolozs megye
Palackos (Ploşcoş): 9,66 – Kolozs megye
Kisselyk (Şeica Mică): 9,48 – Szeben megye
Alsópozsgás (Pojejena): 9,47 – Krassó-Szörény megye
Barcánfalva (Bârsana): 9,1 – Máramaros megye
Barafalva (Bara): 9,06 – Temes megye
Gura Vadului: 8,75 – Prahova megye

Az oktatási minisztérium péntekenként teszi közzé az egyes településeken mért fertőzöttségi arányt, mert ez szolgáltat alapot a következő héten alkalmazandó tanítási módra.

Agerpres