Hirdetés

Két különleges eseményre is felhívja a figyelmet a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház

Március 15-re és a bábszínház világnapjára is tartalmas programokat kínál a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. A két nagy volumenű eseményt a szervezők és az alkotók a hétfő reggel összehívott sajtótájékoztatón ismertették.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 5 perc
Két különleges eseményre is felhívja a figyelmet a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház
Rockzenét és néptáncot ötvöznek az idei március 15-én Fotó: Hodgyai István

Két különleges eseményre is felhívja a figyelmet a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, egyik március 15-höz, míg másik a bábszínház világnapjához kapcsolódik. Előbbi, amely a Forradalom.ma címet viseli – ahogy az alkotók megnevezték – egy rendhagyó koncertszerű happening, ami időrendi sorrendben mutatja be az 1848–49-es szabadságharc történéseit a forradalom kitörésétől a tizenhárom aradi vértanú kivégzéséig.

– Ez egy rendhagyó történelemóra, amely során az eseményeket a forradalom egyik legkiemelkedőbb alakja, Petőfi Sándor szemszögéből mutatjuk be – ismertette Tóth Árpád, az alkotócsapat egyik képviselője. Mint mondta, az előadás dalok és narrációk váltakozásán és egymásra való reagálásán alapszik, mindebbe Petőfi a megzenésített versein keresztül épül bele.

– Külön zenekart állítottunk össze az előadáshoz, többnyire székelyudvarhelyi zenészekből, akikhez a Tamási Áron Gimnázium kórusa, a Vox Gimiensis is csatlakozik. Az előadás dalait Ila Gábor és Molnár Ede szerezték, kétféle meghatározó stílusban, külön a versek és a narrációk kíséretének – taglalta Tóth. Ila Gábor a dalok műfajiságát és azok használatát mutatta be, mint mondta: eltávolodnak a finomkodástól, a forradalomhoz illő „zúzás” jellemzi őket. Ila szerint igyekeztek azt is figyelembe venni, hogy mi kelti fel a városlakók érdeklődését, így inkább egy rockoperaszerű vonalat választottak, azt követték.

– Úgy gondoltuk, hogy az eseményhez és Székelyudvarhelyhez is jobban illik a metalosabb hangzás, ehhez meg nagyszerű csapatot találtunk – így Ila.

Tóth Árpád ugyanakkor hozzátette:

– Ahhoz, hogy az egész műsor ne legyen múltba révedős, úgy döntöttünk, hogy Petőfire és a gondolataira folyamatosan reagálunk a jelenből, tükörbe állítva ezzel a két kor gondolatiságát. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, az előadáson több mint hatvanan dolgoznak, diákok, színészek, zenészek és zeneszerzők, valamint a helyi néptáncműhely tagjai egyaránt. A zenés happeninget 15-én, szerda este 19 órától lehet megtekinteni a Márton Áron téren felállított nagyszínpadon.

Két napig várják a bábszínház és bábjátékok szerelmeseit a Tomcsa Sándor Színházban március 19–20. között – jelentették be a sajtótájékoztató további részében. – Idén a játék évében két drámapedagógiai foglalkozással készülünk a diákok számára, az egyik a „Lépcső”, amire 14 év feletti diákokat, a másik „A rút kiskacsa”, erre 8–10 éveseket várnak – avatott be Lukács Emőke, a társulat tagja. Mint hozzátette: a foglalkozások mellett több előadás, koncert, bábkiállítás, hangszerbemutató és egy fontos kerekasztal-beszélgetés is lesz.

Régi, lassan kilencéves álom, hogy a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színháznak bábtagozata is legyen. Öt éve, a születő bábelőadások nyomán a mozgalomnak nevet is adtak az alkotók, amit mára Udvarhely Bábműhelyként ismerünk, viszont külön részleg az intézményen belül nincs, ahogy posztok és keret sem – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A bábszínház világnapja rendezvény ezt a problémát feldolgozva egy kerekasztal-beszélgetéssel zárul, amelyen pedagógusok, színházi alkotók és a városvezetés is megoszthatja álláspontját a bábtagozat létrehozásának terveiről és szükségességéről.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!