2021, március 1, hétfő.
custom_html_banner1

Két ideiglenes vágópontot engedélyezett az állategészségügy: Már árulják a bárányhúst

Kedd óta Hargita megyében, hatósági felügyelet alatt két ideiglenes vágópont kezdhette el a húsvéti asztalra szánt bárányok vágását. A felsősófalvi létesítményben levágott állatokat a csíkszeredai vásárcsarnokból, míg a kászoni vágópontról származókat rendelésre, házhoz szállítva vásárolhatják meg a fogyasztók.

         Fotó: László F. Csaba

Immár a csíkszeredai piacon is kaphatók azok a bárányok, amelyek a húsvéti ünnepek alkalmával a hivatalos ideiglenes működési engedélyt szerzett vágópontokról származnak. Hargita megyében idén két bárányvágópont – Udvarhelyszék térségéből Felsősófalváról, Csík térségéből pedig a Kászonokból – kért és kapott a szakhatóságtól ideiglenes vágási engedélyt: tevékenységüket a két nappal ezelőtti indulás óta állandó állatorvosi felügyelet alatt végzik – tájékoztatta lapunkat dr. Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője. A húsvéti ünnepekre engedélyezett ideiglenes vágópontok – a nyugati keresztény felekezetekhez és az ortodox valláshoz tartozó hívők szükségleteit egyaránt kielégítve – április 18-ig működhetnek.
A felsősófalvi vágópontról származó bárányhúst Csíkszeredában, a vásárcsarnok földszintjén ideiglenesen, külön erre a célra kialakított standokról szerezhetik be a vásárlók, míg a kászoni vágópontról származó bárányokat rendelésre, a Kászoni Juhtenyésztők Egyesülete házhoz szállítja – tette hozzá a megyei főállatorvos. Utóbbihoz kötődően megjegyezte, a szállítási körülményektől sem kell félni, ugyanis a Hargita megyei szakhatóság a kászoni egyesület kérésére a vágópont mellett a bárányhús célba juttatására megfelelő hűtőfelülettel rendelkező jármű használatát is engedélyezte.
A szakember leszögezte: a bárányok otthon vágása sem tilos, de értékesíteni, közfogyasztásra bocsátani nem lehet. Illetve, a minimális követelmények teljesülésével a farmokon vágott bárányok helyi értékesítését is engedélyezték volna, de a megyéből ezt senki sem kérelmezte.
– Az, hogy otthon a legtöbben saját családjuk vagy a komájuk szükségletére levágják a bárányt, eddig is működött, ám az otthon vágott bárányt eladásra nem kínálhatják. Törvényes keret között a vágott bárány eladásra csakis az engedélyezett vágóhidakról, vágópontokról származhat. Az ünnepek előtt lehetőség nyílt – a minimális feltételek betartása mellett – gazdaságokon belüli vágópontok létrehozására is. A farmon levágott állatokat direkt módon, az adott településen belül lehetett volna értékesíteni, de Hargita megyéből ezt senki nem igényelte – ismertette lapunkkal dr. Ladó Zsolt.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

Újabb Pfizer BioNtech vakcina érkezik az országba

Újabb 214.110 adag Pfizer BioNTech vakcina érkezik hétfőn az országba. A szállítmány légi úton érkezik Bukarestbe, Kolozsvárra és Temesvárra – közölte a COVID-19 elleni...

Összegzett a polgármester

Újabb pontok eredményeit ismertette Csergő Tibor András, Gyergyószentmiklós polgármestere a kampányban tett 100 napos vállalásaiból. Nem sikerült maradéktalanul teljesíteni az ígérteket, de vannak dolgok,...

Szombati előjegyzési láz

Óránként több mint 18 ezren jelentkeztek szombaton immunizálásra a COVID-19 elleni oltáskampány internetes platformján. A platform „regisztrációs maratonról” számol be Facebook-oldalán, a RO Vaccinare oldalon:...

Legfrissebb