Hirdetés

Karriertervezésről személyesen kell beszélni

Bővíti tevékenységét a Hargita Hazavár Karrieriroda, személyre szabott tanácsadással kívánnak szolgálni a munkaerőpiacon boldogulásukat kereső fiataloknak –  hangzott el Demeter Kamilla programfelelős, Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója és Borboly Csaba  megyeelnök szerda délelőtti sajtótájékoztatóján.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Karriertervezésről személyesen kell beszélni
Pályaorientáció, karrierépítés, továbbtanulási lehetőségek. Ezekkel foglalkozik a karrieriroda Fotó: László F. Csaba

Emlékeztettek: Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége közösen hozta létre a Hargita Hazavár Karrierirodát, amely által

nemcsak azoknak kívánnak biztos információs hátteret biztosítani, akik külföldről szeretnének hazatérni, hanem azoknak is, akik szülőföldjükön akarnak megélhetést teremteni maguknak.

Ennek érdekében február vége óta különböző programokat szerveznek fiataloknak – hangzott el a sajtótájékoztatón. Mint részletezték: céljuk elsősorban az, hogy hazavonzzák az ifjakat. Emellett fontos számukra az is, hogy civil szervezetekkel együttműködve egymást erősítő hatást érjenek el, a személyes találkozások alkalmával, szakemberek bevonásával ráerősítsenek a pályaorientációra, és felhívják a fiatalok figyelmét a tudatos karrierépítésre, lehetőségeket mutassanak nekik.

Mint Demeter Kamilla programfelelős elmondta, az események jellegét tekintve különféle tematikus rendezvényekben gondolkodnak. Az eddigi tapasztalataikat úgy összegezte, hogy négyféle eseményt szerveztek: Magic Beginnings/SikerMeló – személyes karriertörténetek, MentorÁllás Karriernap – fókuszban a karriered, Open Talks – gondolatébresztő beszélgetés és InterAkció – szakmai terepszemle témakörökkel, címekkel. Kiemelték: minden esetben sikertörténetek megmutatása volt a céljuk.

Legutóbbi hasonló eseményüket Székelyudvarhelyen tartották, amelyet az UIET-tel (Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács) közösen szerveztek meg, SikerMeló címmel, ahol különböző szakterületeken tevékenykedő fiatalokat hívtak meg, hogy továbbtanulási lehetőségekről, szakmájuk előnyeiről és esetleges hátrányairól beszéljenek. Az ilyen programok keretében a résztvevőknek lehetőségük van személyesen találkozni és kérdezni a példaképüket, inspiráló személyeket.

– Azt gondolom, hogy ha pályaorientáció és karriertervezés a téma, akkor

a leghatékonyabb, hogyha személyesen beszélgetünk a fiatalokkal, ezért igyekszünk minél gyakrabban ilyen programokat szervezni

és inspiráló személyeket felkeresni – hangsúlyozta Demeter Kamilla.

A sajtótájékoztatón Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója a Hargita Hazavár weboldalt és applikációt ismertette. Mint részletezte: a fejlesztési ügynökség 2019-ben hozta létre a programot és a weboldalt, elsődleges céljuk a munkahely-közvetítés volt.

László F. CsabaEzt követően, 2022-ben hozták létre az alkalmazást a weboldal kiegészítéseként, a visszajelzésekből arra a következtetésre jutottak, hogy a fiatalok problémái és kérdései sokkal összetettebbek, mint azt korábban gondolták. Hozzáfűzte: a munkahelyteremtés, elhelyezkedés, itthon maradás témaköre nagyon szerteágazó, ezért döntöttek úgy, hogy a karrieriroda minden olyan témával, tevékenységgel foglalkozzon, ami a fiatalokat közvetett vagy közvetlen módon érinti.

Borboly Csaba ugyanakkor hangsúlyozta: fontos célkitűzésük, hogy segítsenek a fiataloknak abban, hogy megismerjék önmagukat, képesek legyenek feltérképezni céljaikat. Ennek érdekében tömbösítetten, teljes körű tájékoztatást, szolgáltatást igyekeznek nyújtani mindenről, ami a fiatalok itthon maradásával, pályatervezésével, problémáival, kérdéseivel, elképzeléseinek megvalósításával kapcsolatban szükséges lehet. Mint részletezték: a továbbiakban azt tervezik, hogy már meglevő, működő programokat folytatják és bővítik, továbbá a jövőben teljes körű, személyre szabott tanácsadást is igénybe vehetnek a fiatalok a Hargita Hazavár Karrierirodában. A programfelelős azt is hozzátette: kiemelt figyelmet fordítanak azokra a személyekre, akik már nem tanulnak intézményesített keretek között, de még nem is álltak munkába, az ifjúság valamennyi társadalmi rétegét és korosztályát be szeretnék vonni tevékenységeikbe.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!