Kápolna épül a Bucsin-tetőn

Szent Barnabás tiszteletére épül kápolna a Bucsin-tetőn FOTÓ: BONCINA-SZÉKELY SZIDÓNIA

Még idén elkészülhet a Gyergyóalfaluhoz tartozó Bucsin-tetőn lévő kápolna: a magánkezdeményezést a helyi római katolikus egyházközség és a közbirtokosság is helyeselte, segítve a terület tulajdonjogának rendezésében. Az építkezés tavaly nyáron kezdődött a Bucsin baráti társaság kezdeményezésére.

A közigazgatási szempontból Gyergyóalfaluhoz tartozó Bucsin-tetőn 2000-ben állítottak millenniumi keresztet a borzonti és alfalvi lakosok, Baricz Gergely ötlete alapján. A kereszt jelentőségét felismerve, a község lakói búcsújáró hellyé tették a Bucsin-tetőt, ahol minden évben, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén, szeptember 14-én, szentmise keretében adnak hálát. Az út túloldalán most kápolnát emelnek, építésének ötlete és az építkezéshez szükséges anyagi alapok előteremtése a gyergyóalfalvi származású Baricz Barna nevéhez kötődik.
Az építkezési terveket marosvásárhelyi cég készítette, a kivitelezést gyergyói-medencei cégre bíztuk. Az építkezés részeként egy terméskőből készült falat képzeltünk el, amely körbezárja a kápolnát. Bízom benne, hogy hamarosan befejeződnek a munkálatok, és még idén felszentelhetik az istenházát – mondta el érdeklődésünkre Baricz Barna.
– Amikor az ötletgazda megkeresett minket, hogy kápolnát szeretne építtetni a Bucsin-tetőn, első lépésként tisztáznunk kellett, kihez tartozik a terület. Mivel nem az egyházközség tulajdonában volt, ezért a helyi közbirtokossághoz fordultunk, használati szerződést kötve, meghatározott időre. Így nem volt akadálya az építkezési engedély kiváltásának – nyilatkozta lapunknak Jenei János gyergyóalfalvi plébános.
Az építkezési engedélyt tavaly májusban állították ki, nyáron kezdődött el a munka, a főegyházmegyei hatóságok tudomásul vételével. A Szent Barnabás tiszteletére épülő kis kápolnát idén ősszel tervezik felszentelni.

Boncina-Székely Szidónia