Jövő vasárnapra tolták a kerékpáros pikniket

Bringásból sok, eszközökből már kevesebb. Biciklitárolókra gyűjtenek

Elmarad a hétvégére tervezett kerékpáros piknik. A várható rossz idő miatt jövő vasárnapra, augusztus 30-ra halasztotta a Szekler Teker baráti társaság a rendezvényt.

Bringásból sok, eszközökből már kevesebb. Biciklitárolókra gyűjtenek
Bringásból sok, eszközökből már kevesebb. Biciklitárolókra gyűjtenek

[dropcap]K[/dropcap]erékpártámasz címmel hirdetett nemrég közvélemény-kutatást a Facebook közösségi portálon a Szekler Teker baráti társaság. Azt kérdezték az udvarhelyi bringásoktól, hogy meglátásuk szerint a város mely pontjaira kellene kerékpártámaszokat kihelyezni. Több mint 45 javaslat érkezett be aktív biciklizőktől, s bár az eredményeket a hétvégére tervezett pikniken kívánták nyilvánosságra hozni, Simon Szilárd, a baráti társaság tagja lapunknak elmondta, hogy legtöbben a Kossuth Lajos utcából hiányolják a kerékpártartókat. A válaszok összesítése után a második helyen a városi piac szerepel, majd a Kőkereszt tér és a parkok következnek. Ugyanakkor a kerékpározók szívesen látnának támaszokat a boltok, bankok előtt is. Simon Szilárd megjegyezte, már vannak felajánlások, azaz támogatók egy-egy kerékpártámasz elhelyezésére, de erről bővebben majd a jövő vasárnapra halasztott pikniken számolnak be.
A kerékpáros pikniket a városi strandon tartják majd, 10 órától. A szokásos strandbelépőt kell kifizetnie minden résztvevőnek, a működtető, a polgármesteri hivatal az összegyűlt összeggel segíti a bringatámaszok kihelyezését. Egy interaktív térkép segítségével ismertetik a fentebb említett felmérés eredményeit. Elemzik az észrevételeket, és bemutatják az akció eddigi támogatóit. Piknikezésről lévén szó, érdemes ételt, italt magukkal vinni az érdeklődőknek. Az eseményen díjazzák a három legszebb biciklis piknikkészletet, lesz sorsjegy, a városi strand teniszpályáján bringás ügyességi pályát alakítanak ki, a jégpálya területén pedig elektromos autókat lehet majd kipróbálni. A piknik célja az összegyűjtött javaslatok kielemzésén túl az adománygyűjtés.
Simon Szilárdtól megtudtuk, többféle módon lehet a kerékpártartók ügyét támogatni: direkt felajánlással, egy bizonyos ponton felállítandó kerékpártámasz teljes vagy részleges finanszírozásával, illetve indirekt módon, a piknik programjaira önként felajánlott összegekkel.
További pozitív fejleményekről is beszámolt a Szekler Teker baráti társaság tagja. A Városháza illetékesei nyitottak a párbeszédre a kerékpársávok jobbítása érdekében, és felkérték őket arra, hogy segítsenek a városi bicikliút-hálózat továbbfejlesztésében, megtervezésében.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community