Jövő évben fogadhatják el az új nyugdíjtörvényt

A kormány és a parlament várhatón 2022-ben fogadja el az új nyugdíjtörvényt, amely 2023-tól lép majd hatályba – jelentette ki csütörtökön a kormányfő.

A kormányülést követő sajtótájékoztatón Florin Cîţu rámutatott, az általa vezetett kabinet a tervek szerint 2022 második negyedévében fogadja el az új nyugdíjtörvény tervezetét, a parlament pedig 2022 negyedik negyedévében szavaz majd róla. A jogszabály 2023 első negyedévétől lép hatályba – tette hozzá.

Rámutatott, a nyugdíjrendszer fenntarthatóvá tétele összetett kérdés, amely – egyebek mellett – a magánnyugdíjakat is érinti, ezért nem lehet egyik napról a másikra, egyetlen törvénnyel megoldani. Meglátása szerint több ezzel kapcsolatos tervezet is születni fog a következő időszakban. A miniszterelnök szerint már 2023-ban emelhetik a nyugdíjkorhatárt a nők esetében.

„Láthatták, hogy Németországban is vannak ilyen módosítások, évről évre fokozatosan nő a nyugdíjkorhatár. Az, hogy nálunk milyen lesz a növekedés dinamikája, majd kiderül a tervezetből” – tette hozzá.

Megkérdezték tőle az újságírók, hogy az országos helyreállítási tervbe foglalt reformok előírják-e a magas és közepes nyugdíjak befagyasztását. A kormányfő erre válaszolva elmondta, az alacsony összegű nyugdíjak növelése képezi ugyan a prioritást, ez azonban nem jelenti azt, hogy a többi nyugdíj egyáltalán nem nő.

„Azt viszont garantálom, hogy nem lesznek ad-hoc nyugdíjemelések. Vagyis nem engedjük meg, hogy valaki előálljon és bármiféle előzetes elemzés, fenntarthatósági jelentés nélkül azt mondja: idén 70 százalékkal emeljük a nyugdíjakat” – nyomatékosította.

HN-információ