Jó hírt kaptak a gazdák: Utalják az elmaradt gázolajpénzt

Traktor a csíkszentmártoni töltőállomáson. Érkezik az üzemanyagpénz fotó: Domján Levente

Megkezdte a tavalyi harmadik és negyedik negyedévről elmaradt gázolajár-támogatási összegek folyósítását a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A literenkénti, nagyságrendileg 1,5 lejes üzemanyag-vásárlási támogatásra Hargita megyéből ötszáz gazda jogosult.

Több mint 340 millió lejjel egészítette ki az idei gázolajár-támogatási programra szánt keretösszeget az április 7-i ülésén a kormány. Az erről szóló 409-es számú kormányhatározat a Hivatalos Közlöny másnapi számában meg is jelent. A pénz döntő hányadát, azaz több mint 303 millió lejt a tavalyról elmaradt harmadik és negyedik negyedévi üzemanyag-vásárlási támogatás kifizetésére fordítják. A pénz folyósítását a napokban már el is kezdte a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) – számol be közleményében az ügynökség.
A 2020 harmadik negyedévére szóló – azaz a július–szeptemberi időszakban vásárolt és felhasznált üzemanyag-mennyiségre vonatkozó – közel 198 millió lejnyi gázolajár-támogatást országos szinten 17 249 gazdálkodónak folyósítja az APIA, míg a negyedik negyedévre járó 105 millió lejnyi üzemanyag-vásárlási támogatást 13 644 gazdálkodó várja. Esetükben az október–de-
cemberi időszakra elszámolt üzem-
anyagszámlák után érkezik folyószámláikra a támogatás. Hargita megyében a gázolajár-támogatási programnak több mint ötszáz kedvezményezettje van, közülük a tavalyról elmaradt összegekhez szintén most jutnak a gazdák.
A múlt héten elfogadott 409-es számú kormányhatározat rögzíti a 2021-es gázolajár-támogatás jövedékiadó-visszatérítésből származó literenkénti nagyságát is: eszerint idén a gazdák gépesített mezőgazdasági munkálataikhoz az üzemanyagot – utólagos elszámolás révén – a benzinkutaknál kifüggesztett árakhoz képest literenként 1,572 lejjel olcsóbban szerezhetik be.

Domján Levente