Jelentős mértékben csökkent az ipari termelés

A nyers adatok és a naptárhatással kiigazított érték szerint is 4,6 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában az első négy hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Jelentős mértékben csökkent az ipari termelés
Illusztráció Fotó: Pixabay

A Magyar Távirati Iroda által szemlézett közlemény szerint: a csökkenés leginkább a villamos- és hőenergia, gáztermelés és -szolgáltatás csökkenésével magyarázható, amely nyers adatok szerint 11,4 százalékkal, kiigazított érték szerint 11 százalékkal esett vissza a tavalyi első négy hónaphoz képest.
Másfelől ez a szektor az egyedüli, amely – legalábbis a szezonális és naptárhatással kiigazított érték (110,7 százalék) szerint – idén áprilisban már a gyorsulás jeleit mutatta az előző hónaphoz mérten. A nyers adatok szerint azonban az energiaszektor is márciushoz képest 5 százalékkal lassult áprilisban.

Éves összevetésben a feldolgozóipar teljesítménye is visszaszorult az első négy hónapban: a nyers adat szerint 3,7 százalékkal, a naptárhatást is figyelembe véve 4 százalékkal. Egyedül a bányaiparban jegyeztek fel – 1,4 százalékos – növekedést a tavalyi január–áprilisi időszakhoz viszonyítva. Áprilisban a nyers adatok szerint az ipari termelés 7,1 százalékkal, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 5,6 százalékkal maradt el a tavalyi év negyedik hónapjában feljegyzett értéktől. Márciushoz képest az ipari termelés a nyers adatok szerint 13,3 százalékkal, a kiigazított érték szerint 0,8 százalékkal csökkent áprilisban. Miután 2021-ben 7,1 százalékkal nőtt, tavaly ismét csökkent az ipari termelés, amely nyers adatok szerint éves szinten 1,8 százalékkal maradt el az előző évitől. Az iparban keletkező hozzáadott érték a román bruttó hazai termék mintegy 20 százalékát adja.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!