Javaslat: az energiaszolgáltató fizessen, ha elmulasztja az órák leolvasását

Százlejes kártérítést fizetnek majd a fogyasztóknak azok az energiaszolgáltatók, amelyek nem olvassák le a törvényben előírt időközönként a gáz- és a villanyórát – jelentette be szerda este az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke.

A Digi24 televíziónak nyilatkozva Nagy-Bege Zoltán emlékeztetett arra, hogy a szolgáltatóknak a gázórákat háromhavonta, a villanyórákat félévente kötelességük leolvasni. Mivel ennek elmulasztását a törvény csak enyhe bírsággal sújtja, az ANRE módosítana a gáz- és a villanyszolgáltatás szabályozásán.

A közvitára bocsátott módosítások lényege, hogy automatikusan 100 lejes kártérítést fizet a szolgáltató annak a fogyasztónak, akinek nem olvasta le határidőre a fogyasztásmérőjét. „Mi 100 lejes kártalanítást javasoltunk. Ha elmulasztják egymillió fogyasztásmérő leolvasását, ez 100 millió lejt jelent. Gondolom, ez jobb belátásra téríti a szolgáltatókat” – jelentette ki Nagy-Bege Zoltán.

Az ANRE alelnöke hozzátette, hogy a törvény szerint a fogyasztóknak joguk van havonta leolvasni a fogyasztásmérőjüket és elküldeni a számláló adatait a szolgáltatónak, amelyek ezek alapján kötelesek kiállítani a számlát.

Agerpres