István, a király Székelyföldi Nagyprodukció – Végleges a szereposztás

Véglegessé vált az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció szereplőgárdája, a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatójuk keretében újabb szereplőket mutattak be.

Sajtótájékoztató keretében mutatkoztak be az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció újabb szereplői, akik Orza Călin rendező, valamint a koreográfusok és az énekkorrepetítorok jelenlétében ismét négynapos intenzív próbafolyamaton vettek részt Sepsiszentgyörgyön. A sajtótájékoztatón öt dalban mutatkoztak be az előadók, megszólalt a kórus egy kis része, majd kötetlen sajtóbeszélgetés keretében újabb részletek derültek ki a produkcióról.

A sajtóértekezleten Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos úgy fogalmazott: az általa vezetett intézmény pont azt kívánja támogatni, és munkaköre is arra hivatott, amit a székelyföldi István, a király képvisel.

– A magyar könnyűzene olyan, mint a magyar kultúra: nem ismer határokat. Az a célunk, hogy az egész Kárpát-medencében támogassuk a tehetségeket, hiszen a magyar kultúra most nagyon Budapest-központú, ami azért nem jó, mert egysíkúvá válik, miközben a magyar fővároson kívül is rengeteg mutatnivaló van kulturális téren – mondta.

Demeter mintegy garanciaként említette Sepsiszentgyörgyöt arra, hogy ez az előadás sikeres lesz, hiszen székelyföldi kulturális fővárosnak gondolja, ahol a pezsgő kulturális életen túl nagy dolgok történnek. Kitért arra is, hogy a pandémia sok területen húzta át a számításokat.

– Az elmúlt egy-másfél évben a határok egyesülésének mítosza szétomlott, másfelől arra ébresztett rá, hogy ugyanúgy nem folytathatjuk, valahogy másképp kell rendezni dolgainkat, közösségeket kell építeni, mert ezek az erős közösségek tudnak egymásra számítani – majd azzal tett pontot mondandója végére, hogy „ennél jobb művészeti alkotás erre a közösségre nézve nem lehetne.”

Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere örömét fejezte ki, hogy egyre több ismerős hangot hall, arcot lát a produkcióban.

– Ha márciusban csak sejtettem, ma biztosra állíthatom, hogy ez az előadás Sepsiszentgyörgy életében a legnagyobb kulturális projekt. Most körülbelül 70 személy dolgozik benne, ez augusztus 20-ára 245 személyre duzzad, amelynek legalább fele szentgyörgyi – ez óriási büszkeség számomra – hangsúlyozta a polgármester, majd bejelentette, hogy a tervezett négy előadást egy ötödik is követi, így augusztus 24-én is megtekinthető a produkció a Sepsi Arénában.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke azt hangsúlyozta, hogy „a mi István, a királyunk” megvalósulása hatalmas székelyföldi összefogás eredménye, közös ügy.

– A 80-as évek elején, amikor először elhangzott a rockopera, a székelyek nem merték volna megcsinálni, mert a budapestiek kinevették volna miatta. Az évek során azonban folyamatosan bizonyítjuk, hogy bármire képesek vagyunk. 12–13 évvel ezelőtt megfogalmaztuk, hogy támogatjuk kulturális intézményeinket és a hasonló kezdeményezéseket, és lám, nem tesszük hiába. Nem csak komoly összegeket fordítunk rájuk, hanem eredménye is van mindennek – nyilatkozta a megyeelnök, hozzátéve, hogy a Háromszék Táncegyüttes mellé csatlakozik a Bekecs Néptáncszínház és az Udvarhely Néptáncműhely is, amely az igazi székelyföldi összefogás mutatója.

Dancs Zsolt producer szerint ezzel a projekttel a csapat minden tagja egy új mesterséget tanul, hiszen mindenkinek újdonság és hatalmas feladat.

– Nagyon magas a mérce. Minden dal nagyon ismert, ezért jól kell megcsinálni. Napi próbák vannak, egyénileg próbálunk, a zenekar hetente gyakorol, a színészek ideutaznak tökéletesíteni szerepüket, a havi többnapos workshopok pedig elengedhetetlenek. Egyébként augusztus 9-én beköltözünk a Sepsi Arénába, és onnan ki sem jövünk augusztus 25-ig. Addig ez a 245 ember egy nagy családdá válik, hiszen hatalmas pillanatai vannak ennek a csodálatos műnek és a próbafolyamatoknak – hangsúlyozta Dancs.

A sajtótájékoztatón bemutatott újabb szereplők és szerepeik:

 • Molnár József, énekes / István szerepében
 • Koszorus Krisztina, a Koszika & The HotShots énekesnője / Gizella szerepében
 • Pakot István, énekes / Vecellin szerepében
 • Demeter Elemér, zenész, a Bumeráng, az Éli és a Sing Floyd zenekarok tagja / a Gitáros Regös szerepében
 • Ferencz Csaba, zenész, újságíró, a Mácsafej zenekar tagja / a Gitáros Regös szerepében
 • Fórika Balázs, kántor, karvezető, ének-zenetanár / dupla szerepben: Asztrik és térítőpap
 • Rózsa Imre, római katolikus hittantanár / kettős szerepben: Asztrik és térítőpap
 • Kádár Barna Zsolt, kántor, kulturális igazgató / kettős szerepben: Asztrik és térítőpap
 • Bagoly Barna, eladási ügynök / térítőpap szerepben
 • Hajdú Lóránd, kántor / térítőpap szerepben
 • Babos László, matematika-informatika tanár / Hont szerepében
 • Lőfi Gellért, zenetanár, a Laudate kamarakórus és a Campanella gyermekkar vezetője / dupla szerepben: Pázmány és Sur (főúr)
 • Rétyi Zsombor, énekes, táncoskomikus; a Kolozsvári Magyar Opera tagja / dupla szerepben: Bese (főúr) és Laborc
 • Kiss László, színművész, a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum tagja / Solt (főúr) szerepében
 • Sárdi Hunor, kántor-orgonista / dupla szerepben: Sur (főúr) és Pázmány

 

A előadás a Zikkurat Színpadi Ügynökség és a Melody Kft. engedélyével jön létre. Az előadás szervezője: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház.

: an accessible web community