Hirdetés

Iskolát építenek önerőből

Az Udvarhelyi Waldorf Egyesület gyűjtötte össze a legtöbb pénzt az idei Fuss NEKI! adománygyűjtő sporteseményen.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Iskolát építenek önerőből
Játék az egyik új osztályteremben. Szülők építették saját gyermekeiknek Fotó: Udvarhelyi Waldorf/fb

Az elkötelezett szülőkből és támogatókból álló csapat közel 50 ezer lejre tett szert, amiből tovább bővítik a Székelylengyelfalván működő iskolát, vagy telket vásárolnak, ugyancsak iskolaépítés céljából.

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) által szervezett adománygyűjtő közösségi programban az Udvarhelyi Waldorf Egyesület a maximális számú nagykövettel, azaz 30 szaladóval vett részt, és nekik sikerült a legnagyobb összeget, pontosan 48 455 lejt összegyűjteniük október elején.
– Mindenki szépen kivette a részét, mind a pedagógusok, mind a szülők, és mintha a környezetünk, a térség lakói is kezdenék felismerni, hogy ez a közösség tényleg tesz valamit, hiszen kívülről is támogattak, cégek, vállalkozók részéről is érkeztek felajánlások – mondta Bodurian Ágota, a „waldorfos” szülői közösség tagja, amikor a példátlan sikerről kérdeztük.
Székelyudvarhelyen nyolc éve vágott bele több család, hogy óvodát, majd iskolát teremtsen a felcseperedő gyermekeiknek. Mást, mint a hagyományos oktatás. Kemény és következetes munkájuk eredményeképp a Kipi-Kopi Napközi Otthonban először Waldorf-csoport indult, majd sikerült befogadó iskolát is találni, és a felsőboldogfalvi Fülöp Áron Általános Iskola székelylengyelfalvi épületében elkezdődhetett az elemi oktatás, az állami iskolai rendszerbe tagozódva.
A siker titka Bodurian Ágota szerint abban áll, hogy a kezdeményező „mag” első perctől aktív, és annak tagjai olyan módon tudják bevonni az újonnan érkezőket, hogy megérzik a közös célt, az erős és értelmes közös célt, ami a gyermekeiknek jó, és ezáltal nekik, maguknak is az.
– Van egy erős közösségi szellem, a szónak a legideálisabb értelmében. Én például nagyon besokalltam az individualista, a földi jólétért kaparó világtól, és amit itt tapasztaltam, az valami más, egy távlati célért is tudunk együtt dolgozni – fogalmazott.
Jelenleg négy osztályba összesen 75-80 gyermek jár, az alternatív oktatási lehetőség iránt pedig folyamatos az érdeklődés, annyira, hogy a következő két évfolyamra már rengetegen iratkoztak, azaz túljelentkezés van – tudtuk meg Bodurian Ágotától.

Udvarhelyi Waldorf/Fb

A Waldorf napköziben három csoport működik, amelyek folyamatosan „termelik” az utánpótlást, ráadásul ott is túljelentkezés van általában.
– A nagy érdeklődés mögött az van, hogy nagyon sok szülő a saját negatív tapasztalatai miatt gyermekének mást akar, mint a hagyományos oktatási forma. Lehet, hogy pontosan nem tudja, mit jelent a Waldorf pedagógia, de mindenképpen alternatívát lát benne. Ugyanakkor van egy eléggé jelentős szülői réteg, amelynek tagjai tudják, miről van szó, és tudatosan választják gyermeküknek a Waldorfot, olyan is van, aki éppen ezért költözik a környékre – részletezte.
Jelenleg két osztály működik a régi iskolaépületben Lengyelfalván, kettőt már a szülői közösség épített fel saját erőből, magánadományokból, kalákában. Mivel az előkészítőtől nyolcadik osztályig összesen kilenc osztályteremre lesz szükség, folyamatosan építkezniük kell még egy ideig.
– Az összegyűlt összeget tehát építésre vagy telekvásárlásra fordítjuk, még nem döntöttük el. De nemcsak osztálytermekre lenne szükség, hiszen ha nagyobb távlatokban gondolkodunk, illő lenne egy euritmiatermet kialakítani, amely zeneterem is lenne egyben, meg egyéb, Waldorf-specifikus tevékenységekre alkalmas terekre is szükség lenne – hangsúlyozta Bodurian Ágota.
Az első elemi iskolai osztály jövőben lesz negyedikes, ami azt jelenti, hogy két év múlva kellene indulnia az általános iskolai ciklusnak, addigra kell ehhez megteremteni az infrastruktúrát és az egyéb feltételeket.
– Ahhoz képest, ahogy a többi erdélyi Waldorf iskola indult, mi nagyon jó helyzetben vagyunk pedagógusok szempontjából, mert egyrészt már a kezdetek kezdetén voltak Waldorf-végzettségű tanítóink, óvónőink, másrészt pedig Székelyudvarhelyen működik a magyarországi, solymári Waldorf Pedagógiai Intézet kihelyezett tanárképző tagozata, ahová többek között pedagógus végzettségű szülők is bekapcsolódtak – mondta Bodurian, aki maga is zenetanárként szerzett Waldorf tanári képesítést.
Felmérték, hogy az általános iskola, azaz az 5–8. osztály elindításához lesz-e minden tantárgyból szakképzett pedagógusuk, és az igényt már most nagyjából 85 százalékban le tudják fedni. Nagy feladat még az a szülői közösség számára, hogy a tanügyi törvény szerint minden új ciklus elindításához szükséges a Romániai Közoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIP) jóváhagyása, amihez rengeteg kritériumnak kell megfelelni. Bodurian Ágota elmondta, elkezdték a felkészülést, a folyamatot elindították, az „anyaiskola” pedig támogatja őket ebben.

 

Kövessen a Facebookon!