Ingyenes programok a Múzeumok Éjszakáján

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum a magyarországi múzeumi hagyományhoz igazodva, az év legrövidebb éjszakájához – Szent Iván napjához – legközelebbi szombaton szervezi meg a Múzeumok Éjszakáját. Június 20-án a szokványos múzeumi kínálattól eltérő aktív programokat ajánl különböző korosztályok számára.

Esti koncert a Jézus-kápolna udvarán. Lassan hagyomány lesz Fotó: Lőrincz Csaba/archív
Esti koncert a Jézus-kápolna udvarán. Lassan hagyomány lesz Fotó: Lőrincz Csaba/archív

HN-információ
Aprogramok idén is két helyszínen zajlanak: a múzeumban, ahol (főként) az Anna-kiállítást helyezve középpontba női tematika kerül feldolgozásra, illetve a Jézus-kápolnánál, ahol pedig a helyi adottságokat tekintik mérvadónak, s az épített örökség témája képezi a prioritást.
A múzeumban délután 4 órától gyerekprogramokkal indítják a rendezvényt. A sepsiszentgyörgyi Égvilág zenekar előadásában A medve nem játék című inter-
aktív gyermekkoncertre várnak kicsiket és nagyokat egyaránt. Egy órával később a Piroska és a farkas című szabadtéri bábjáték tekinthető meg Bonczidai Dezső és Halmágyi Éva marosvásárhelyi bábszínészek előadásában. A gyerekprogramok táncházzal zárulnak, de továbbra is lehetőségük lesz az állandó programként meghirdetett kézműves-foglalkozásokba bekapcsolódni.
A nők személye köré szervezett programpontok 7 órakor kezdődnek. Dr. Gidó Csaba történész A nő száz évvel ezelőtt címmel tart vetített képes előadást, amelyben az egy évszázaddal korábbi udvarhelyi női életet villantja fel. Ezt követi a Nőileg című magazinnal közös szervezésben zajló a Női (h)arcok című fórum. Asztalos Ágnes szerkesztő Szalay Zsuzsanna és Dósa Zoltán szakemberekkel beszélget. A XX. századi női életutat bemutató Anna-kiállítás résztémája a korabeli falusi közegben használt gyógynövények, pontosabban az ezek általi magzatelhajtás. A gyógynövények jelenlegi pozitív hatását kívánják hangsúlyozni az este 8.30-kor kezdődő Isten adta teák című program által, amely egyben a szentábrahámi gyógynövényes kert bemutatójául is szolgál. A téma audiovizuális megjelenítése, illetve tágabb kontextusban való feldolgozása este 9 órától folytatódik: a szervezők a Pakot Mónika és Szabó Károly által rendezett Ha nem használ, nem is árt… című dokumentumfilmet vetítik.
Az állandó programként meghirdetett Teaház a gyógyteák fogyasztására biztosít lehetőséget. A teljes program ideje alatt szakmai tárlatvezetést biztosítanak az ANNA – Asszonysors a XX. században és a Templomok a föld alatt című kiállításokon.
A Jézus-kápolnánál kezdődő kézműves-foglalkozásokat este 7 órára időzítették, oly módon, hogy a múzeumi gyermekprogramokon résztvevők számára is elérhetőek legyenek. Az Örökségműhely címet viselő foglalkozás keretében a Jézus-kápolna festett kazettás mennyezetének mintakincsét felhasználva lehet (kisméretű) mennyezetkazettákat készíteni. Este 8 órakor nyílik Márton Ildikó építész Udvarhelyszéki műemlékek című fotókiállítása. Ezt követően, Gyöngyössy János grafikus a Székelyföldi legendás várak címmel készülő kiadvány rekonstrukciós rajzait mutatja be. A 9 órára beütemezett programpont ugyancsak az épített örökség téma köré összpontosul, hiszen a LUSTRA című múzeumi periodika legújabb száma túlsúlyban régészeti és történelmi tematikát dolgoz fel. A folyóiratot Kolumbán Zsuzsanna főszerkesztő ismerteti. A tartalomból ízelítőt nyújt Nyárádi Zsolt régész, aki a Márton Áron téren végzett ásatás publikált eredményeit ismerteti.
A Múzeumok Éjszakáján lassan hagyománnyá válik a Jézus-kápolna udvarán tartandó esti koncert. Este fél tíztől a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjainak Kis éji zene című gitárelőadása kezdődik Derzsi Dénes tanár vezetésével. A kápolna melletti parkolóból ezúttal sem fog hiányozni az autós mozi. A 10 órától kezdődő vetítéssel visszacsatolnak a szervezők a múzeumban domináns női tematikához, ugyanis a Sós Ágnes által rendezett Szerelempatak című dokumentumfilmet vetítik.
A rendezvény teljes időtartama alatt minden program ingyenes!