2021. április 16, péntek.
Hirdetéscustom_html_banner1

In memoriam dr. Kinda László

Hosszú betegséget követően elhunyt dr. Kinda László, aki sportolóként, edzőként, sportorvosként és televíziós újságíróként is évtizedekig szolgálta a székelyudvarhelyi sportéletet. A helyi kézilabdázás egyik jelentős alakja szombaton a lókodi öregotthonban fejezte be földi pályafutását.

Dr. Kinda László 1941. június 9-én született Székelyudvarhelyen, családjában többen is sportoltak, így magától adódott, hogy ő is erre a pályára lép majd. A székelyudvarhelyi gimnáziumban érettségizett, sportolóként első kimagasló sikerét 1957-ben aratta, hiszen ő volt a kapusa annak a székelyudvarhelyi kézilabdacsapatnak, amely Petrozsényben megnyerte az országos nagypályás ifjúsági bajnokságot. Egyetemi évei alatt sem szakadt el a sporttól, Marosvásárhely és Csíkszereda csapatának volt a tagja. A fogorvosi egyetem elvégzését követően, 1966-ban hazatért szülővárosába, ahol az akkor másodosztályú Akarat női kézilabdacsapatának lett az edzője, amelyet egy évvel később az A osztályba juttatott. Edzőként 1972-ig, majd 1977 és 1980 között irányította az Akarat csapatát, majd a Székelyudvarhelyi Haladás labdarúgócsapatának lett a sportorvosa, ám mindeközben fogorvosként is dolgozott, egészen az ezredfordulóig.

Az 1989-es decemberi eseményeket követően politikai pályára lépett, 1992-ben az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármesterjelöltjeként indult, de nem járt sikerrel, viszont 1992 és 2000 között Hargita Megye Tanácsának volt tagja, ezt követően pedig a megyei Egészségbiztosítási Pénztár alelnökeként dolgozott.

A sajtóban tizenegy évet tevékenykedett, 1994 és 1996 között az UTV, 1996-tól 2005-ig a Digital 3 Televízió munkatársa volt, heti rendszerességgel készített és vezetett sportműsorokat, az UTV-nek egy évig igazgatója is volt. Ugyanakkor számos sport- és kulturális rendezvényen műsorvezető volt, és mivel kiválóan ismerte Székelyudvarhely kulturális és sporttörténetét, az elmúlt harminc év során több cikk és dokumentumfilm szereplőjeként tűnt fel. Gyakran járt át Csíkszeredába jégkorongmérkőzésekre, kedvelte a Sportklub csapatát, és minden alkalommal beszámolt a csíki hokisok sikereiről sportműsorában.

Dr. Kinda Lászlót ma 15 órakor a református egyház szertartása szerint a székelyudvarhelyi Szent Miklós-hegyi ravatalozóból kísérik utolsó útjára.

Nyugodj békében, Doki!


 Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Nem tudták megmenteni a Békénybe esett kislány életét

A kórházban sem tudták megmenteni annak a gyergyószentmiklósi kislánynak az életét, aki ma a Békény-patakba esett. Az alig hétéves gyermeket Gyergyószentmiklós és Gyergyóalfalu között...

A „magyar” zászlókat kell eltávolítani a székelyudvarhelyi polgármester irodájából

A Bukaresti Táblabíróság szerdán kimondott jogerős ítélete értelmében el kell távolítani a piros-fehér-zöld zászlókat a székelyudvarhelyi városháza polgármesteri irodájából, tanácsterméből és valamennyi helyről, ahol...

Őrző-védő cég segítségével szorítanák vissza a kukázást Csíkszeredában

Csíkszeredában ezután őrző-védő cég segít a kukázás visszaszorításában, és arra kérik a lakosságot: legyen partner e törekvésben – írja szerkesztőségünkben eljuttatott közös közleményében a...

Legfrissebb