Igazságosnak tartják a bíróság döntését

Katona Mihály

Romániában is tudnak igazságos döntést hozni a bíróságok – adott hangot elégedettségének Katona Mihály, Korond község polgármestere a Dan Tanasă nevével fémjelzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) ellen nyert pere után. Az ítélet kimondja: tízezer lej perköltséget kell fizetnie a székelyföldi magyar feliratok eltüntetéséért pereskedő ADEC-nek.

Katona Mihály a Hargita Népének elmondta: két különböző tételből áll a teljes perköltség, amellyel Dan Tanasă egyesülete tartozik : az egyik perköltség 8000 lejre rúg, a másik pedig 2005 lejt kóstál. Mint ismert és amint arról korábban már beszámoltunk, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület előbb azért perelte be a polgármestert, hogy távolítsa el a Községháza feliratot a hivatal homlokzatáról, majd miután ezt a pert megnyerte, újabb pert indított ellene azért, mert úgy vélte, hogy nem hajtotta végre a jogerős ítéletet, és nagy összegű késedelmi díj megállapítását kérte a bíróságtól. A Marosvásárhelyi Táblabíróság 2020. március 16-án megalapozatlannak találta Dan Tanasă egyesületének követelését, hogy a polgármestert bírságolják meg a „Primărie – Községháza” felirat miatt. A bírói testület nem fogadta el Tanasă érvelését, miszerint Katona Mihály elmulasztotta volna a felirat eltávolítását. A polgármester be tudta bizonyítani, hogy azonnal végrehajtotta az erre vonatkozó jogerős döntést és a helyesnek vélt „Casa comunală – Községháza” felirattal helyettesítette azt. Igaz ugyan, hogy ez a felirat is lekerült az épületről utólag egy másik per miatt. Az április 26-án közzétett ítélet szerint a kisebb összeg a szóban forgó per költségeit tartalmazza, a nagyobbik pedig egy régebbi ügy perköltsége.
– A mostani eset is azt bizonyítja, hogy Romániában is tudnak igazságos döntést hozni a bíróságon – fogalmazott a polgármester.
– Mivel ez elsőfokú döntés, lehetőség van a fellebbezésre, amivel gyanítom, élni is fog a másik fél, de reméljük, hogy a fellebbviteli bíróságon is nekünk adnak igazat – tette hozzá Katona Mihály. Elmondta, ha megszületik a végleges döntés és Dan Tanasă nem lesz hajlandó fizetni, akkor a végrehajtást fogja kérni.
– Most már van jövedelme, mióta képviselő lett, már nem mondhatja, hogy nincs pénze miből kifizesse a perköltséget – összegzett a korondi polgármester

Hadnagy Éva