Hirdetés


Pálosan szép az élet!

Vándorkiállítás a pálosokról

Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend —   fotó: Nagyálmos Ildikó

Januárban indult Budapestről, az elmúlt két napban Székely­udvarhelyen állomásozott, ma pedig Csíkszeredába érkezik a pálos rendiek vándorkiállítása. A buszon kiállított kép- és hanganyag segítségével a látogatók betekintést nyernek az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendbe.

2020. január 20-án, a rendalapító Boldog Özséb ünnepén a kiállítás összekapcsolódott egy jubileumi misével, amelyet Erdő Péter bíboros atya, pálos konfráter (tiszteletbeli rendtag) tartott a budapesti Szent István-bazilikában. 
– Az autóbuszos zarándoklat és az ünnepi alkalom azért is egyedi, mert Boldog Özséb atya halálának 750. évfordulójára emlékezünk. Ő volt az, aki összegyűjtötte a szétszórtan élő remetéket és létrehozta 1250-ben az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendet – mondta a vándorkiállítás kísérője, Bátor Botond szerzetes.
Nem titkolt céljuk, hogy a magyar kormánytól kapott támogatás segítségével kiadványaikon keresztül jobban megismertessék a pálos rendet. A Boldog Özséb programban könyvek, hanglemezek jelentek meg, ugyanakkor a pálos rend történelmét feldolgozó zenés-irodalmi műsor is született Asperges me címmel, amely az egész rendtörténetet átöleli a Misztrál együttes zenéjének segítségével, prózával, illetve történelmi események felidézésével.
A buszban elhelyezett érintőképernyőkön keresztül, vagy akár a Misztrál együttes feldolgozásaiba belehallgatva betekintést nyerhetnek a szerzetesrendbe, de lehetőség van pálos gregorián énekeket is meghallgatni. A busz hátsó részében kialakított pálos moziban olyan szerzetesek tanúvallomásait követhetik figyelemmel, akik a kommunizmus alatt vállalták a pálos életet.
A Szent István-bazilikától indulva a busz számos magyarországi települést bejárt január óta, de első útja igazából Lengyelországba, Częstochowába, régi magyar nevén Csensztokóba vezetett, ahol jelenleg a pálos rend központja van, s ahová 1382-ben jutottak el a pálosok. Ugyanakkor több lengyel nagyvárosban is megfordult a busz, többek közt Varsóban, de az út során Felvidéken is járt a vándorkiállítás, a koronavírus miatt pedig kénytelen volt egy ideig egy helyben állomásozni, ezért az egy évre tervezett kiállítás valószínűleg kétéves lesz.
– Elmondhatom hét év távlatából, hogy Erdélyben jóval többen ismerik a pálosokat, mint korábban. 2014 januárjában vettük át ünnepélyesen Hargitafürdőn a pálos kolostort, ugyanakkor személyes lelkipásztori szolgálaton keresztül is megismerhették itt a pálosokat. A Mária Rádióban is rendszeresen jelen vagyunk műsorainkkal, és én is gyakran megjelenek a stúdióban. A családok életében – keresztelés, házasságkötés, problémamegoldás – is részt veszünk – mondta Bátor Botond pálos rendi szerzetes.
Ma és holnap Csíkszeredában a Millenniumi-templom udvarán állomásozik a pálos rendi busz, pénteken és szombaton pedig Csíksomlyón tekinthetik meg a vándorkiállítást.
Akik nem jutnak el, a www.palosbusz.hu honlapon a pálos mozi kivételével betekintést nyerhetnek a kiállítás teljes anyagába.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés