Hirdetés


Üzemanyag-forgalmazás: Megváltozott feltételek

A pandémia, ha nem is közvetlen módon, de kihatott a hazai üzemanyagok forgalmazási feltételeire is. Ez olyan értelemben, hogy egyre nehézkesebbé vált a bioüzemanyagok behozatala az uniós tagállamokból. Ilyenképpen viszont nemigen lehet eleget tenni a benzin és a gázolaj forgalmazási feltételeit megállapító 2018/80-as sürgősségi kormányrendelet egyes előírásainak. Ez pedig nem jelent egyebet, mint azt, hogy a forgalomba hozott benzin és gázolaj esetében azok bioüzemanyag-tartalma kisebb, mint az uniós normákban előírt.

 

Ilyen körülmények között az Európai Bizottságnak jelezni kell, hogy nincs lehetőség a forgalomba hozandó benzin és gázolaj bioüzemanyag-tartalmának tiszteletben tartására. Erre sor is került, s az április 14-én megjelent 2020/47-es sürgősségi kormányrendelet értelmében az említett kormányrendelet előírásától eltérő módon forgalmazható országunkban a benzin és a gázolaj. Ezzel kapcsolatosan jelent meg április 21-én a Hivatalos Közlönyben a gazdaságügyi miniszternek ama 2020/890-es rendelete, amely révén jóváhagyta a benzin és a gázolaj forgalmazási eljárását a szükségállapot ideje alatt.
A szóban forgó rendelet értelmében az üzemanyag-beszállítók forgalmazhatnak a végső fogyasztók részére alacsonyabb bioüzemanyag-tartalmú benzint és gázolajat a 2019-es évre megállapított értékhez viszonyítva. Ennek érdekében előzetesen értesíteniük kell a gazdaságügyi energetikai és az üzleti környezetért felelős minisztériumot és ki kell kérni annak jóváhagyását. A csökkentett bioüzemanyag-tartalmú benzint és gázolajat csak a szükségállapot ideje alatt, illetve legfeljebb az azt követő 5 nap során lehet forgalmazni. A forgalmazók jól látható helyen ki kell függesszenek egy tájékoztatást, amelynek tartalmaznia kell a következő információkat: a bioüzemanyag-tartalom vagy annak hiánya, oktánszám, a fémes adalékanyagok esetleges megléte, s különösképpen az MMT, a termék érvényes szabványának megjelölése. Ugyanakkor egy figyelmeztető feliratot is ki kell függeszteniük, amely révén arra hívják fel az ügyfél figyelmét, hogy ellenőrizze járművének motorja kompatibilis-e a forgalmazott üzemanyaggal. Amennyiben abban van fémes adalékanyag, arra külön kell figyelmeztetni az ügyfelet ugyancsak felirat révén.
A csökkentett bioüzemanyag-tartalmú benzin és gázolaj forgalmazási árait aktualizálni kell, megfelelően a szükségállapot idején használatos szabványoknak. A már említett kérés jellegű jegyzékeket a forgalmazóknak– amint már arra utaltunk – a szaktárcához kell benyújtaniuk, együtt a miniszteri rendelet által előírt dokumentumokkal, s azokra a benyújtás időpontjától számított három munkanapon belül bocsátják ki a jóváhagyást. Amúgy a rendelet melléklete tartalmazza a benyújtandó jegyzék formanyomtatványát.

Hecser Zoltán
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek