Online eszközöket is használnak

Újra indul a Spektrum Oktatási Központ tevékenysége

A cél a minőségi oktatás fenntartása —   Fotó: Spektrum Oktatási Központ

Az ősz kezdetével nemcsak az iskolákban és óvodákban indul újra az oktatás, hanem a többi oktatási intézménynél is. A csíkszeredai Spektrum Oktatási Központban az oktatóknak újra kellett gondolniuk, hogyan tudják megteremteni a tanuláshoz szükséges környezetet, a világjárvány okozta válság és a belőle fakadó bizonytalanságok miatt. A részletekről Lázár Csilla, a Spektrum Oktatási Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója számolt be lapunknak. 

Az intézményvezető elmondta: az a céljuk, hogy a központnál tanuló gyerekek és felnőttek hatékonyan, eredményesen tudjanak tanulni, ugyanakkor minél kisebb egészségi kockázatnak legyenek kitéve. Emellett a járványhelyzetből adódó stressz és aggodalmak minimalizálása is fontos, legalább a tanórák és foglalkozások idejére.
– Ennek szellemében átszerveztük mind a tantermeket, mind a tananyagot. Legjelentősebb változás, hogy kisebb létszámú csoportokat indítunk, a tantermeink méretétől függően 7-13 főben limitáltuk a csoportlétszámokat, és úgy szervezzük a tanfolyamindulásokat és szüneteket, hogy a kiscsoportok egymással ne érintkezzenek. A járványügyi szabályoknak – a maszkviselés, a gyakori fertőtlenítés és szellőztetés – maradéktalanul eleget fogunk tenni, illetve mindennap minden teremben ózongenerátoros fertőtlenítést és alapos (az ózongenerátor miatt fokozottan szükséges) szellőztetést alkalmazunk – mondta Lázár Csilla.

Tanulás előírásoknak megfelelően
Hozzátette, sajnos mostanáig sem látnak teljes konszenzust arra nézve, hogy mennyire veszélyes a felületek használata, de kerülni fogják a közös bútor- és eszközhasználatot, ami megnehezíti a kommunikáció fejlesztéséhez szükséges csoportmunkát. Fertőtleníteni fogják a taneszközöket, illetve az eddig bevált kölcsönkönyvek helyett mindenki saját tankönyvet, anyagot kap, amit hazavihet magával. Az ügyvezető igazgató azt is elmondta: sajnálják, hogy a kooperatív tanuláshoz szükséges csoportos, félkörös osztálytermi elrendezést nem tudják használni, de figyelik a kutatásokat, és ha azt látják, hogy ez nem kockázatnövelő módszer, akkor mielőbb felszámolják a passzív tanulásra emlékeztető egyenes padsorokat.
– A tavaszi kényszerszünet idején szinte minden csoportunkkal sikerült online folytatni a munkát. Nem mindenkinek volt szíve csücske, de a tanáraink és diákjaink többsége is gyorsan alkalmazkodott, rengeteget tanultunk, képeztük magunkat és sokkal szorosabb kapcsolatot tartottunk, mint azt veszélyhelyzet nélkül tettük volna. A tanulási eredmények is kielégítők voltak, sőt a júliusi nemzetközi Cambridge-vizsgákon igen magas, 93 százalék körüli volt a sikeresen vizsgázók aránya. Megfontoltuk, sőt tervezgettük is, hogy valamilyen hibrid formában indítjuk a tanfolyamokat azért, hogy ne kelljen minden órára mindenkinek bejönni a központba, de sajnos ez az oktatási forma még világszinten kísérleti fázisban van, és elég sok kockázatot rejt – tette hozzá az igazgató. Mint mondta, a hibrid tanulás olyan fokú tanulói tudatosságot, önfegyelmet és kitartást igényel, amelyre a jelen – lelkileg terhelt – időszakban kevesen képesek.

Szem előtt tartják a hallgatók igényeit
A Spektrumnál ezeket a szempontokat és a szülők, hallgatók kívánságát szem előtt tartva a kiscsoportos, osztálytermi tanítás mellett döntöttek. Ennek komoly anyagi következményei vannak az oktatási központ vezetése számára, tekintve, hogy a központ önfenntartó. Ennek ellenére csupán az új tankönyvek árával növekedtek a tanfolyamdíjak.
– Amolyan ideiglenes áldozatként tekintünk erre a dologra, hogy ha kevesebb embert is érünk el, szűkösebb lesz a következő időszak, azért a szolgáltatásunk minősége ne csökkenjen. Nehéz idén tervezni, számítani kell arra, hogy ideiglenesen több csoport is fog virtuálisan tanulni – hangsúlyozta Lázár Csilla. Ennek érdekében a legtöbb csoport számára digitális elemekkel rendelkező tanagyagra váltottak, amelyhez online platformon lehet hozzáférni. Ezek használatára minden oktatót felkészítenek, valamint létrehoztak Google osztálytermeket, amelynek kezelésére a hallgatókat is megtanítják.
– Megtartjuk a korábbi video­konferencia-előfizetéseket. Ezek használatával szinte zavartalanul folytatódhat a tanulás minden csoportban akkor is, ha egy megbetegedés miatt a hallgatók kéthetes szünetre kényszerülnek. Szeptember végére szeretnénk a beiratkozásokat lezárni, és október első hetében tervezzük a képzéseinket elindítani. Bizakodva, lelkesedéssel és rugalmasan  – adott hangot optimizmusának a Spektrum ügyvezető igazgatója. 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés