Folytatódnak a munkák a megyei utakon

Újabb összegek a Hargita megyei településeknek

Fontos, hogy újra járhatóak, biztonságosak legyenek az utak —   Illusztráció: HMT

Újabb, a megyei utakon történő beruházásokat, valamint a települések vízhálózatának kiépítését érintő döntéseket hozott Hargita Megye Tanácsa testülete hétfőn tartott online havi tanácsülésén. Elfogadták a megyei tanács kisvíz programjának módosított listáját, amely a kistelepülések víz- és szennyvízhálózatának építését segíti elő. Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége 650 munkafüzettel segíti a szakiskolába iratkozott diákokat.

A testület döntött Simén­falva község és a megyei tanács társulásáról, amelyre a községhez tartozó Székely­szentmiklós vízhálózat-rendszerének kiépítéséhez volt szükség. A beruházás értéke 1,2 millió lej.
– Bővítjük a kisvíz programunkat, amelyre büszkék vagyunk, mert talán az országban egyedülálló. Sok településnek nyújtottunk segítséget, amikor probléma volt a vízszolgáltatással. Az elmúlt években több Hargita megyei településen tudtunk ennek a programnak a keretében ivóvizet biztosítani – fejtette ki Borboly Csaba.
Hozzátette: a klímaváltozás vízkészletet érintő hatásai, valamint a törvényi szigorítások miatt ma már többszörös áron lehet megépíteni egy kistelepülésen az ivóvízhálózatot, mint korábban.

Közösségi tér épülhet Nagygalambfalván
Döntés született a Csíki Jégkorong Önkormányzati Fejlesztési Társulás 114 ezer lej értékű támogatásáról is, amely a 2020-as költségvetést terheli. Emellett a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság Erasmus+ programban való részvételéről is döntöttek, amely a Better ACT than react – BATR projekt keretében valósul majd meg. Az alintézmény partnerként vesz részt a programban.
Napirendre került a Kányádi Sándor nagygalambfalvi szülőháza melletti telek és ház megvásárlása. Az ingatlan megvásárlása egyaránt fontos a megyei turizmus és közösségépítés szempontjából is. „Olyan közösségi tér kialakítására kerülhet itt sor, ahol közösségek találkozhatnak, kulturális eseményeket rendezhetnek, alkotótáboroknak, kávéházaknak, kiállításoknak, múzeumlátogatásoknak adhat helyet a Kányádi-ház melletti terület” – emelte ki a döntés kapcsán a megyei tanács sajtószolgálata.
A megyei utakon is folytatják a munkát: a 136 jelzésű megyei út Gagy településen áthaladó szakaszának felújításáról, megerősítéséről szóló műszaki dokumentációt fogadtak el. Emellett a 134A jelzésű megyei út Székelykeresztúrt és Kissolymost összekötő útszakasz felújításáról, megerősítéséről szóló műszaki dokumentációról is szavaztak. „Az időjárási viszonyok és az agyagos talaj miatt bekövetkezett talajcsúszások miatt fontos, hogy újra járható, biztonságos legyen az út” – indokolta a döntést a megyei tanács lapunkhoz eljuttatott közleménye.

Pénzhez jutnak az önkormányzatok
A településeknek újabb 210 ezer lejt hagytak jóvá a hatszázalékos áfavisszaosztásból: a korondi óvoda bútor- és eszközbeszerzésére 100 ezer lejt, Farkaslaka község 13 utcája van felújítás alatt EU-s forrásból, amelyhez Hargita Megye Tanácsa 30 ezer lej összeggel járult hozzá a projekt befejezése érdekében, valamint a tordátfalvi kultúrotthon javítását 80 ezer lejjel segítik. A faluban többféle kulturális esemény kerül megszervezésre, ezért fontos, hogy a javításnak köszönhetően hozzájáruljunk a kulturális tevékenységek fellendítéséhez.
Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója a szakoktatást bemutató munkafüzetek kiadásáról számolt be. Az ügynökség 650 munkafüzettel segíti a szakiskolába iratkozott diákokat. Az igazgató szerint fontos, hogy az iskolakezdés előtt megkapják a diákok a kiadványt.

Hirdetés

Hirdetés