A történeti Erdély

Új természetjáró kalauzzal jelentkezett Székely Árpád

Székely Árpád új kötetének borítója. Túra a múltba

Öt erdélyi városban is bemutatják a Székelyudvarhelyen élő földrajztanár vadonatúj kötetét, amely a magashegyeken túl még az Udvarhelyi-dombságra is elvezeti a természet, a túrák kedvelőit, hiszen a kistájak szakmai bemutatása mellett számos túrajavaslatot is kínál. Székelyudvarhelyen holnap találkozik a szerző olvasóival.

A hazai természetrajongók közül sokan jól ismerik Székely Árpád Erdélyi Alpok-sorozatát, amely külön-külön, majd összefoglalva is a Déli-Kárpátok főbb vonulatait mutatja be, izgalmas túraútvonalakkal együtt. A továbbiakban a Radnai-havasokra, majd a dél-erdélyi épített örökségre fókuszáló kötetekkel jelentkezett a szerző, és most itt van az új kiadvány, A történeti Erdély című természetjáró kalauz.

Változatos tájakon
Az újabb kötete több mint 30 természetföldrajzi kistáj (hegység, dombság, medence) közel 60 természeti értékét és túraútvonalát mutatja be fotókkal, átfutó képekkel, térképekkel és 3D-domborzatmodellekkel kiegészítve, mindezt az erdélyi növényritkaságok képes összeállítása és múltidéző források sokasága egészíti ki – tájékoztatott Székely Árpád. A kötettel együtt részletes térkép is megjelenik, amelyen – egyebek mellett – a történeti Erdély korabeli határai tanulmányozhatók. 
Mint a címből is kiderült, ezúttal nemcsak az égbetörő csúcsok és azok környéke, hanem az alacsonyabb, adott esetben kevésbé ismert, de ugyanakkor rengeteg szépséget, érdekességet rejtő helyszínek is szerepelnek a kötetben. A kalauz nyomán barangolásokat tervezhetünk akár a Kelemen-havasokban, a Hagymás-hegységben, a Görgény–Hargita-fennsíkon, a Csíki-havasokban, a Kárpát-kanyar hegyei között, majd következik a Déli-Kárpátok, de ezúttal „elutazhatunk” az Erdélyi-szigethegységbe, 12 túraútvonalat ismertet a szerző. Tovább böngészve a megszokott módon látványos és igényes kiadványt, az Erdélyi-medence dombvidékére „jutunk”, számos felfedezésre váró helyszínt sorakoztat fel a könyv az Udvarhelyi-dombságtól egészen a Mezőségig.

Erdélyiség képekben
Székely Árpád új könyvével szeptember folyamán több erdélyi helyszínen közelebbről is megismerkedhetnek az olvasók, akárcsak az előző kötetek esetében, vetített képes előadásokon.
– Az előadás vezérfonalát a Keleti- és a Déli-Kárpátokban, az Erdélyi-szigethegységben és az Erdélyi-medence dombvidékén készített fotókból válogatott vetítés képezi, amelynek segítségével átfogó képet kaphatunk az erdélyiséget sugárzó természeti kincsekből, tájszépségekből és virágpompából, azaz az Áprily által a tetőn mondott titokzatos szóból, Erdélyből... – fogalmazott a szerző.
A körút tegnap indult Baróton, ma Marosvásárhelyen folytatódik, és holnap Székelyudvarhelyen lesz. Az eseménynek a Művelődési Ház ad otthont, a 18:00 órától kezdődő bemutatóra előre kell regisztrálni. Székely Árpád közölte, hogy nagy érdeklődés esetén Székelyudvarhelyen két elődást is tart. A továbbiakban Sepsiszentgyörgyön és Kolozsváron is bemutatják A történeti Erdély című könyvet.

Hirdetés

Hirdetés