Jelöltekből nincs hiány Székelyudvarhelyen

Új arcok és visszatérők

Merre tovább, Székelyudvarhely? Sokan szabnának irányt a városnak —   fotó: Lőrincz Csaba

Nem lesz bonyodalmaktól mentes ezúttal sem a helyhatósági választásokat megelőző kampány Székelyudvarhelyen. Van RMDSZ-es, MPP-s polgármesterjelölt, de nincs Erdélyi Magyar Összefogás, a jelenlegi polgármester pedig vadonatúj csapattal, a Szabad Emberek Pártjának színeiben száll versenybe. Sőt elődje, Bunta Levente is bejelentette tegnap indulási szándékát – ő az önkormányzati testületet erősítené. 

Elsőként az RMDSZ hozta nyilvánosságra polgármesterjelöltjének nevét, mint korábban beszámoltunk, Derzsi László, a helyi szervezet elnöke a város vezetéséért száll harcba, és teljes tanácsosi listát is állított a szövetség. Aztán a hónap elején kiderült, hogy a Nagy-Küküllő partján ezúttal nem lesz összeborulás a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) között, azaz nem lesz közös Erdélyi Magyar Összefogás lista. Az MPP bejelentette, hogy Mike Leventét indítja polgármesterjelöltnek, és tanácsosi listát is kidolgoznak. Ennek létét meg is erősítette tegnap lapunknak Mike, de a rajta szereplő személyekről egyelőre nincs információnk.
Ezzel lehetetlen helyzetbe került az EMNP helyi szervezete, amelynek tagjai több ízben is Gálfi Árpád melletti kiállásuknak adtak hangot. Az alakulat szereplésének megakadályozása, illetve a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzésének ellehetetlenítése, késleltetése kényszermegoldást eredményezett: a Szabad Emberek Pártja (POL) színeiben indul második mandátumért Gálfi Árpád polgármester, teljes tanácsosi listával. Ezen sok új név is szerepel, olyan, jól ismert udvarhelyieké, akik eddig nem vettek részt a helyi politikában, olyanok neve mellett, akik a Magyar Polgári Pártból, illetve az Erdélyi Magyar Néppártból léptek ki a kialakult konfliktusos helyzet következtében. Tegnap délben az EMNP közleményben erősítette meg, hogy a helyi szervezet teljes mértékben azonosul és együtt dolgozik, kampányol a Szabad Emberek Pártja listáján induló és annak szakmai hátterét biztosító csapattal és Gálfi Árpád polgármesterrel.
Már majdnem hagyományos módon, Udvarhelyen ezúttal is volt egy „kakukktojás” polgármesterjelölt (emlékezzünk a teljesen ismeretlen Buta Leventére, aki 2016-ban függetlenként szerepelt a jelöltek között), aki hónapok óta lebegtette a közösségi portálon, hogy polgármester szeretne lenni. A civil szférában tevékenykedő, az RMDSZ ifjúsági szervezetének, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanácsnak (UIET) volt alelnöke, Csányi Attila végül nemrég arról írt Facebok-oldalán, hogy nem polgármesterként, csupán független önkormányzati képviselőként szeretne szerepet vállalni a városvezetésben, hogy a roma ügyeket szolgálja.
Ezt az utat választotta a közélet­be visszatérni kívánó expolgármester, Bunta Levente is, aki tegnap kora délután hozta nyilvánosságra, hogy több mint 500 támogatói aláírás birtokában önkormányzati képviselőjelötként részt vesz a választásokon. Mint kérdésünkre megerősítette, függetlenként lép a porondra, részleteket holnapra ígért. Mint ismert, ő legutóbb is függetlenként kívánt újrázni a polgármesteri székért (amit korábban az RMDSZ színeiben nyert el), de vereséget szenvedett Gálfi Árpád koalíciós (MPP–EMNP) jelölttel szemben.
Tegnap Szász Jenő, a Székely­udvarhelyen 12 évig regnáló ex­pol­gármester is megszólalt közösségi oldalán, bejegyzésében egykori párttársa, Gálfi Árpád ellen fogalmaz meg vádakat, és tisztánlátásra biztatja az udvarhelyieket.

Hirdetés

Hirdetés