Hirdetés


Az online oktatásról

Tervezés és újratervezés

Céljaik, tanulási módszereik megváltoztatására késztette a koronavírus-járvány az érettségi előtt álló fiatalokat is. Bálint-Kajcsa Kamillát, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium 12. osztályos tanulóját kérdeztem az online oktatásról, az érettségiről és az elmaradt ballagásról.

– Milyen változást hozott az életedbe a világjárvány?

– Nem annyira rossz nekünk, mint ahogy azt sokan állítják, főleg az egészségügyben és a kereskedelemben dolgozó személyek. Természetesen hiányoznak a barátok és a szüleim is (mivel ők dolgoznak folyamatosan), de éppen az ő érdekükben próbálok felelősségteljesen állni ehhez a helyzethez.

– Milyen hatással van rád az, hogy nem kell iskolába járnod, otthon kell maradnod?

– Meglepő módon igazán jó hatással volt/van rám a bezártság. Sokkal kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb vagyok, úgy érzem. A karantén ideje alatt elkezdtem sportolni, amit igazán meglepő lehet az én számból hallani. Ez a normális életben talán nem történt volna meg, viszont sokkal boldogabb és céltudatosabb lettem ezáltal. Továbbá nagyon sokféle ételt, süteményt megtanultam elkészíteni, amire nagyon büszke vagyok. Szeretem, mert az egész napomat, hetemet úgy osztom be, ahogy én szeretném, valamint akkor tanulok, amikor én akarok, ezt kiváltképp jól élem meg. Mindenre van időm, nem kell sietnem sehová. Így a felsoroltak alapján úgy érzem, hogy én pozitívan próbálom megélni ezt a helyzetet is. A kontaktórák hiánya nagymértékben nem befolyásolta a felkészülést, mivel az érettségire szükséges tananyagot tanáraink még az iskolában leadták, pár kivételével, amiket online órákon vettünk fel. Nyilván könnyebb és jobb az iskolában történő tanítás, mint az online oktatás, viszont a tanárainknak köszönhetően ez sem jelentett olyan nagy problémát.

– Mi a véleményed az online oktatásról?

– Véleményem szerint az online oktatás nem előnyös módszer a diákok oktatására. Nekünk, 12.-es diákoknak ebből a szempontból könnyebb, hogy csak az érettségi tantárgyakból kapunk feladatokat. Viszont rengeteg barátnőm panaszkodik azért, hogy nagyon sok leckét hagynak fel nekik a tanárok, és el vannak halmozva feladatokkal. Sokkal nehezebben és lassabban lehet haladni online a feladatok leírásával és a leckék megtanulásával.

– Véleményed szerint megnehezíti-e a kialakult helyzet az érettségi letételét? Melyik oktatási forma segítségével tudtál a leginkább felkészülni rá?

– Szerintem nem nehezíti meg nagyban az érettségi letételét a kialakult helyzet. Mindenünk megvan arra, hogy kellőképpen fel tudjunk készülni rá. Természetesen az iskolában történő oktatási formával tudtam a legjobban azonosulni, és úgy is volt könnyebb készülni az érettségire. Soha nem volt az én kedvencem ez az online világ. Sok időbe telt, amíg hozzá tudtam szokni. Sok időt vesz fel, amíg bepötyögöm a gépbe a kért feladatok megoldásait, és sokkal fárasztóbb is volt. Más társaimtól is hallottam, valamint én is tapasztaltam, hogy többet ültem a laptop előtt eleinte, mint amennyit amúgy az iskolában szoktunk lenni.

– Milyen érzéseket váltott ki belőled a ballagás, bankett elmaradása?

– Szomorú vagyok, hogy egy ilyen igazán szép, emlékezetes esemény megtartásának lehetőségétől fosztottak meg bennünket. Nem tartom igazságosnak, hogy legalább szűk körben is, de nem engedélyezték a ballagásunkat. Az enyhítés bekövetkeztével sok mindent szabaddá tettek, én az utolsó percig reménykedtem abban, hogy nekünk is lehet ballagásunk, ám mindhiába.
A ballagásunk napján egész nap ágyban voltam, nagyon kedvetlen és összetört voltam, valamint vagyok a mai napig. Kaptunk az iskolánk igazgatójától és a spirituális atyától egy szívszorongató, de egyben megnyugtató videót, amiben az igazgató úr tudatta velünk, hogy mihelyt lehetővé válik, el fogunk ballagni, ami enyhén meg is nyugtatott, viszont ez továbbá sem tudta pótolni azt az űrt, amit éreztem.

– Hogyan értékeled a gimnáziumi utolsó évedet?

– Igazából így csak az egy évet nem tudom kiemelni. Az utolsóval együtt mind a négy év egy csoda volt a számomra. Olyan embereket ismerhettem meg, akikre nagyon-nagyon büszke vagyok. Én szerencsésnek mondhatom magam, hogy ilyen emberek között tölthettem el ezt a négy évet, mind a diákok, mind a tanárok személyére gondolva, és köszönet a sok türelemért és nevelésért, amit tőlük kaptunk a gimnáziumi éveink alatt.

– Milyen tanácsaid vannak az idén érettségiző diákoknak?

– Legyetek erősek és kitartók! Ne adjuk fel, már csak egy pár lépés van hátra, és a jó Isten segítségével sikeresen átvészeljük ezt az időszakot is, csak hinnünk kell benne. Sok sikert az érettségihez és a felvételikhez!
 

 Kajcsa Réka

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés