Társadalmi összefogás a járvány ellen: Folyamatosak a felajánlások

Jól felszerelt kórtermek várják a betegeket —   Fotó: Hargita Megyei Sürgősségi Kórház

További felajánlások érkeztek az elmúlt héten a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára. Az intézmény továbbra is várja azok segítségét, akik hozzá akarnak járulni a koronavírus-járványra való felkészüléshez. Az eddigi segítségnyújtás meghaladta a kétmillió lejt. Az összefogásnak látványos eredményei is vannak: befejeződött a 91 kórházi ágyat érintő oxigénhálózat kiépítése.

Védőfelszerelést, pénzt adományoztak, szolgáltatásokat ajánlottak fel, maszkokat varrtak sokan a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára az elmúlt időszakban, így járulva hozzá az intézmény felkészüléséhez. A támogatói lista bővült az előző hetihez képest, bankok, cégek, intézmények, közbirtokosságok és magánszemélyek csatlakoztak az adományozók névjegyzékéhez, egyházi felajánlásokat is kapott az intézmény – áll a kórház közleményében.
A felajánlott védőfelszerelés egy része már a kórház raktárában és osztályain van, számos eszköz, így például lélegeztetőgépek, betegellenőrző monitorok, konténerek beszerzése folyamatban van. A védőfelszerelések mellett a héten két infúzióadagoló készüléket, 11 aeroszolgépet és 10 pulzoximétert vettek át, ugyanakkor megvalósult az egyik legnagyobb felajánlásból a beruházás: befejeződött az oxigénhálózat bővítése – részletezték.

A kórház fertőző betegségeket kezelő és tüdőgyógyászati osztályain hatvan ágy mellé került oxigénhálózat, a kórház főépületében pedig az ortopédiai osztályon – amelyet koronavírus-gyanús betegek ellátására és koronavírusos betegek intenzív terápiás ellátására alakítanak át – további 31 ágy mellé került nedvszívó és oxigénellátó hálózat.
Ez a beruházás helyi vállalkozások, az ING Service, a Sazy Impex és az Iris Service összesen 277 178  lejes felajánlásaiból valósult meg. Buzogány Károly, az ING Service tulajdonosa azt mondta: „Több helyi vállalkozó gondolta úgy, hogy ebben a szükséghelyzetben támogatni kell azt az intézményt, amelyre a lakosságnak nagy szüksége lehet a következő időszakban, ezért segítjük a kórházat”. Hozzátette: lényeges, hogy ezek a lépések időben megtörténjenek.
Kattogtak a varrógépek is a héten, a Varrj maszkot a csíkszeredai kórháznak! Facebook-csoport tagjai eddig összesen 370 textilmaszkot készítettek. Ők is kaptak adományokat és várnak még: aki nem tud varrni, de segítené az ügyet, anyagot vásárolhat számukra.
Folytatódott és bővült a kórház javára szervezett adománygyűjtés is, a Csíki Anyák Egyesülete és a Rotary Klub mellé plébániák és kistérségi társulás is felsorakozott.
„A kapott adományok nemcsak a betegek gyógyítását, hanem a kórház alkalmazottainak védelmét is szolgálják, felemelő ezt az összefogást megtapasztalni. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház munkaközössége nevében köszönöm mindenki segítségét” – mondta dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.
A támogatók, valamint a további szükségletek listája a www.spitalmciuc.ro honlapon megtekinthető. Továbbra is szükség van többek között lélegeztetőgépekre, testhőszkennerekre, koronavírus-tesztekre, betegellenőrző monitorokra, intenzív terápiás ágyakra, felületfertőtlenítő készülékekre, konténerekre, védőfelszerelésekre.  A kórház vezetősége azt kéri, hogy a felajánlásokról egyeztessenek előzetesen az intézmény munkatársával a 0758–117655-es telefonszámon vagy e-mailben a beataspitalmciuc@gmail.com címen.

 

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak szánt adományokat a Hargita Megyéért Egyesületen keresztül is el lehet juttatni. A pénzbeli felajánlásokat a Hargita Megyéért Egyesületen keresztül a következő bankszámlaszámokra várják:
Lej: RO79BRDE210SV06542542100 (RON)
Euró: RO79BRDE210SV04149552100 (EUR)
USA dollár: RO65BRDE210SV00939132100 (USD)
Forint: RO02BRDE210SV06587732100 (HUF)
Amennyiben a csíkszeredai kórházat kívánják támogatni, a megjegyzéshez írják oda, hogy Donație Covid pentru SJU M-Ciuc.
A Hargita Megyéért Egyesület adatai: Asociația pentru Județul Harghita / Hargita Megyéért Egyesület, székhely: Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám, CUI 14623653.

HN-információ
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés