Hegyvidéki övezetből pályázhatnak

Támogatják a kisvágóhidak létrehozását

Sertés bontása a csíkcsomortáni szövetkezet idén megnyílt vágópontján. Nem maradnak egyedül? —   Fotó: László F. Csaba

 

 

Kiskapacitású vágóhidak, térségi vágóközpontok létrehozására, felszerelésére ajánl vissza nem térítendő uniós támogatást a hegyvidéki övezetben működő kisvállalkozások számára a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR). A 4.2-es intézkedés frissített pályázati útmutatóját kedden tette közzé az ügynökség, a pályázatokat – kizárólag online formában benyújtva – július 13-tól fogadják.

Kifejezetten hegyvidéki övezetekben létrehozandó vágóközpontok és kiskapacitású vágóhidak felszerelésére pályázhatnak a jövő hét elejétől az állattartó gazdák. Fontos tudnivaló, hogy a pályázathoz nemcsak az állatok vágásához, hanem akár a húsfeldolgozáshoz, késztermék-értékesítéshez szükséges gépek, felszerelések is hozzákapcsolhatók. Az érintett állattartók, kisvállalkozások a legtöbb 300 ezer eurós támogatásból ugyanis feldolgozást szolgáló modulokat, részegységeket is vásárolhatnak.

50 százalékos önrész kell
A kisvágóhidas beruházások 50 százalékos (nagyvállalatok esetében 40 százalékos) támogatására az Országos Vidékfejlesztési Program 4.2-es intézkedésén belül lehet finanszírozást igényelni: a pályázati tudnivalókat, a feltételeket, a támogatási és az elbírálási szempontokat is tartalmazó részletes pályázati útmutatót a napokban publikálta honlapján a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR). A 44 oldalas dokumentum a www.afir.info web-
oldalról szabadon letölthető és tanulmányozható. A kiírás július 13-án indul: az előkészített pályázatokat leghamarabb reggel 9 órától lehet feltölteni az ügynökség elektronikus platformjára. Júliusban a benyújtott pályázatok elbírálásához és a támogatás elnyeréséhez legkevesebb 45 pont elérésére lesz szükség, amit viszont augusztusban 40 pontra, szeptemberben pedig 30 pontra csökkentenek. Amennyiben a célra elkülönített közel 13 millió eurós keretösszeg nem fogy el, az októberben beérkező projektek már 25 pont, a novemberben benyújtottak pedig 20 pont elérésével is finanszírozás-esélyesek. Decemberben, a kiírás utolsó hónapjában a sikerhez már a minimális pontszámhatárként szabott 10 pont elérése is elegendő lehet – derül ki az AFIR tájékoztatójából.

Leginkább kisvállalkozásokra számítanak
A kiskapacitású vágóhidak fejlesztésére kínált vissza nem térítendő támogatásra engedélyezett magánszemélyek (PFA), egyéni (II) és családi vállalkozások (IF), kft.-k, részvénytársaságok, továbbá mezőgazdasági szövetkezetek, mezőgazdasági társulások és bejegyzett termelői csoportok egyaránt pályázhatnak. Nem pályázhatnak ellenben azok a jogi vagy magánszemélyek, akik az előző (2007–2013-as) és a jelenleg aktuális (2014–2020-as) vidékfejlesztési program fiatal gazda és kisgazdaságoknak szóló intézkedésein (112, 141, 6.1, 6.3) már támogatásban részesültek, vagy befejezetlen, lezáratlan pályázattal rendelkeznek. A támogatásból közvetlenül az állatok vágását szolgáló új eszközök, létesítmények beszerzésére, kialakítására lehet finanszírozást igényelni, de – rövid értékesítési láncok esetében – támogatott a hús feldolgozását szolgáló berendezések és a termékértékesítéshez nélkülözhetetlen eszközök (címkék, csomagolóanyagok) beszerzése és a népszerűsítést célzó marketingköltségek részbeni fedezése is. A pályázatból – amennyiben szükséges – állatszállító utánfutók, illetve a termékszállítást szolgáló haszonjárművek, hűtőkocsik is vásárolhatók. Támogatják ugyanakkor a létesítmények energiagazdálkodásának javítását, megújuló energiaforrásokból való ellátását, ennek jegyében napelemekkel, napkollektorokkal, hőszivattyúkkal való felszerelését is.

Bizakodó a miniszter
Adrian Oros mezőgazdasági miniszter tegnap elárulta, a hegyvidéki övezetekben létrehozandó kiskapacitású vágóhidak beruházás-támogatására szánt 13 milliót – pontosan 12 millió 930 ezer eurót – olyan intézkedésekről söpörték össze, ahol felhasználatlan forrásokat találtak. A kisvágóhidak fejlesztésétől a tárcavezető az állattartás fellendítését, új munkahelyek létrejöttét és az elzárt, korlátozottabb lehetőségű hegyvidéki települések fejlődését várja.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés