Hirdetés


Negyvenéves a csíkszeredai Régizene Fesztivál

Szombaton kezdődik a kilencnapos rendezvénysorozat

Korábbi fellépőket is hallhat a közönség, hála az archív felvételeknek —   Fotó: László F. Csaba

 

Az idei programkínálatban helyet kapnak a koncertek mellett zenés emléktúrák, valamint szabadtéri kiállítás és borkostoló is. A rendkívüli állapot megnehezítette a szervezők dolgát, rövid idő állt rendelkezésükre a szervezőmunkára, ugyanakkor különböző rendhagyó megoldásokat kellett találni a koncertek lebonyolítására.

Az idén jubileumi, negyvenedik kiadásához érkezett csíkszeredai Régizene Fesztivál szervezői tegnap sajtótájékoztatón számoltak be a programról, a Csíki Székely Múzeumnak otthont adó Mikó-várban. A fesztivál szervezői hangsúlyozták: fontosnak tartják a fellépők és a közönség közvetlen kapcsolatát, ugyanakkor a rendezvényt izgalmas, online eseményekkel, például hangszerbemutatóval és kon­cert­videókkal egészítik ki.
– Rendhagyó eseményt szervezünk több szempontból is, ugyanis idén ünnepeljük a fesztivál negyvenedik születésnapját. Fontosnak tartjuk az emlékezést, így a Facebook-oldalon különböző történelmi összefoglalókat tekinthet meg a közönség – mondta Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője. Hozzátette, kiállításmegnyitót is tartanak szombaton.
Mint mondta, az idei fesztiválon összekapcsolódnak a lokális és az európai zenei értékek. A szervező intézmény vezetője bejelentette, ösztöndíjalapot szeretnének létrehozni fiatal, tehetséges zenészeknek, támogatva őket a tanulásban, a zenei fejlődésben. Az központ igazgatója kiemelte: a fesztivál megért és megélt már nehezebb időket, de a zene szeretete és a változatos programok összehozták a közönséget.

Bemutatkoznak a helyi muzsikusok
– Gyerekkorom óta résztvevője vagyok a rendezvénynek, és úgy vélem, a fesztivál egyik különleges sajátossága Csíkszeredának. A megyei tanács mindent megtett, hogy megvalósuljon az esemény és külön öröm számunkra, hogy az idén a helyi előadókon van a hangsúly – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
Mint mondta, fontos szempont, hogy megmutatkozzanak a regionális értékek. Kiemelte azt is, hogy a programok az érvényben lévő egészségügyi intézkedések betartásával zajlanak majd.
– Elismerésem a szervezőknek, a bizonytalan körülmények miatt igen rövid idő alatt sikerült átszervezniük a fesztivált. A városi tanács fenntartotta az erre szánt költségvetési összeget, s habár szűkebb keret áll a rendezvény megszervezésére, úgy vélem, a székely ember elég fegyelmezett és tudatos ahhoz, hogy járványidőben is összegyűljön és kikapcsolódjon – tette hozzá Füleki Zoltán alpolgármester, aki reflektált a hétvégén szervezett Ezer Székely Leány Találkozóra is.

Ingyenesen látogatható kiállítás
Filip Ignác Csaba, a fesztivál művészeti vezetője és Ferencz Angéla közösen ismertette a programot.
– Kiváltság, hogy Csíkszeredában megszervezhetjük a Ré­gizene Fesztivált, hiszen sorra mondtak le minden fontosabb és nagyobb kaliberű eseményt. Szerencsére, akadnak helyi zenészek, muzsikusok, akikre építeni lehet – mondta Filip Ignác Csaba.
Mint elhangzott, a kisebbek gyermekműsort tekinthetnek meg, de fellép a Codex régizene-együttes, a Csíki Kamarazenekar és a Ványolos család is. A fesztivál ideje alatt ingyen látogatható a Csíki Székely Múzeum A csíksomlyói ferences nyomda és könyvkötő műhely című állandó kiállítása.
A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy egyes programok regisztrációhoz kötöttek. A koncerteken a helyek számát a térnek megfelelően korlátozzák, a helyeket pedig az érkezés sorrendjében lehet elfoglalni.
– Ebben a helyzetben szükséges, hogy a régizene szeretete és tisztelete, s az ezeket körülvevő történelemi világ újra összehozzon minket – zárta a tájékoztatót Ferencz Angéla.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés