Hirdetés


Ezer Székely Leány Napja

Szerényebb, de annál meghittebb ünnep

Szétszórtan, biztonságban, de közösségben —   Fotók: Pál Zoltán

Visszafogottság jellemezte az Ezer Székely Leány Napja rendezvényt szombaton Csík­som­lyón. A népdal, a néptánc, a népzene és az imádság ünnepe idén a szokásosnál jóval rövidebb volt, ezúttal mindössze néhány százan vettek részt. Többek között elmaradt a hagyományőrző tánccsoportok fellépése is.

Közös tánc, távolságtartással
Áldozás a szentmisén

Hitében erős, erkölcsében tiszta, önazonosságában szilárd ifjúságot akarunk – ezzel a jelmondattal szervezték meg 1931-ben az első Ezer Székely Leány Napja rendezvényt a Szociális Testvérek Társaságának tagjai, a csíksomlyói ferences szerzetesek és Domokos Pál Péter néprajzkutató. A hagyományőrző rendezvényt a rendszerváltás után minden év július első szombatján tartják. Idén a járványügyi helyzet miatt visszafogottabb volt a Csíkszereda önkormányzata és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes rendezvénye. Ezúttal többek között elmaradt Csíkszereda főterén a gyülekező és a közös tánc, nem volt lovas felvonulás és a csíkszéki települések hagyományőrző csoportjai is csak kis létszámban voltak jelen.

Fontos küldetés
A csíksomlyói Hármashalom-oltárnál összegyűlteket a rendezvény tiszteletbeli házigazdáinak nevében Ferencz Csaba, a Csíkdelnét is magában foglaló Csíkpálfalva község polgármestere köszöntötte. Azt mondta, ez a nap amellett, hogy összehívja Székelyföld különböző térségeiből a székelyeket, a szellemi és kulturális értékrend megőrzésére is kötelez. Hozzátette: sokan próbálták és próbálják elhitetni, hogy Székelyföld nem létezik, ennek cáfolatára azonban kiváló esemény az Ezer Székely Leány Napja, amely azt üzeni, hogy Székelyföld volt, van és lesz.
– Egyre több éket akarnak közénk verni, szét akarnak bennünket forgácsolni. Értsék már meg, mi nem mások ellen teszünk, mi a megmaradásunkért, hagyományainkért harcolunk, hisz ez a mi örökségünk, és reménykedésünk nem minden alapot nélkülöző, hiszen mi még mindig itt vagyunk ezen a helyen, ahová minket a Teremtő őrként állított. Talán mondhatnánk, a Kárpátok őreként, hogy vigyázzuk a világ ezen picin szegletét, mert nekünk, itt a keleti határvonalon fontos feladatunk van, és ha nem vigyázunk arra, amit ránk hagytak szüleink, nagyszüleink, akkor nem lesz, amit átadjunk gyerekeinknek, unokáinknak – mondta Ferencz Csaba.

A különleges helyzet dacára nagy számban vonultak fel a Nyeregbe a lányok és legények
Áldás a résztvevőkre és hozzátartozóikra
„Megfogyva bár, de törve nem...”

Új lehetőségek
Az ünnepi szentmisét Csíki Szabolcs, Csíkdelne plébánosa mutatta be. Prédikációjában arról beszélt, hogy a járvány nemcsak a hétköznapokat változtatta meg, hanem az ünnepeket is rendhagyóvá tette.
– Más volt húsvét ünnepe, más a fogadalmi búcsúnk megünneplése, más pünkösd ünnepe és egy kicsit más a mai ünnep is, de egy biztos, ebben a furcsaságban most is ott van az Isten, és Ő most is üzenni akar nekünk. Bátorítani, lelkesíteni és biztatni akar mindannyiunkat – mondta az ünnepi szónok.
Hozzátette: az Ezer Székely Leány Napja azt is üzeni, hogy Isten mindenkinek új lehetőséget kínál a lelki megújulásra, megtérésre, illetve ez az ünnep lehetőség arra is, hogy Istenhez, embertársunkhoz, történelmünkhöz és székely kultúránkhoz forduljunk.

A napsütés sokakat kicsalt a Nyeregbe
Fellépésre várva a hargitás lányok

Küzdelem, erőfeszítés és harc
A szentmise után Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere is köszöntötte az egybegyűlteket. Azt mondta, együtt kell üzenjük a nagyvilágnak, hogy a székely népviselet, az Ezer Székely Leány Napja olyan fogódzó, amely minden időkben erőt ad a megszakadónak látszó életünk újrakezdéséhez. Hangsúlyozta, a hétközna­pok csatáihoz küzdelem, erőfeszítés és harc szükséges.
– Amikor az az üzenet hangzik el, hogy egyre lejjebb tegyük a mércét, hogy egyre többen tudjunk átugrani rajta, én azt mondom önöknek, innen a csíksomlyói Nyeregből, hogy ne! Mi tegyük a mércét magasabbra és dolgozzunk, küzdjünk azon, hogy ez a magas mérce számunkra, egyre többünk számára együtt és közösen elérhető legyen. Ez talán ma, 2020. július elején, az Ezer Székely Leány Napja ünnepének legfontosabb üzenete. Legyünk képesek magasabbra tenni a lécet, elsősorban önmagunkkal szemben, teljesíteni ezt, és másokat is magunk mellé véve segíteni abban, hogy együtt lépjünk előre – mondta Csíkszereda elöljárója.
A polgármester köszöntője után a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosai rövid előadással örvendeztették meg az ünneplőket. A rendezvényen – a megfelelő távolsági szabályok betartásával – volt közös tánc és elkészítették a népviseletbe öltözöttek közös fotóját is.
A rendhagyó Ezer Székely Leány Napja a himnuszok eléneklésével zárult.

 

Biró István
 

 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés