Hirdetés


Önkormányzati ülés Székelyudvarhelyen

Székelytámadt-vár: megvan a beruházási koncepció

Önkormányzati ülés a Szent István teremben. Vitás kérdések mindig vannak —   Fotó: Lőrincz Csaba

 

 

Adókedvezményről, támogatási céllal illetékek fizetésének elengedéséről, kamatok eltörléséről is döntött tegnap az önkormányzati testület. Hosszasan beszéltek a képviselők a Székelytámadt-vár felújítását célzó pályázat első lépéseiről, és sokadszorra, de ismét elutasították a polgármester ügyvédfogadásra vonatkozó kérelmét, aki a szejkefürdői ügyben képviselné a várost.

A központi rendelkezések szel­­lemében több, a koro­navírus-járvány miatti meg­szorító intézkedések következtében károsult jogi, illetve magánszemély adófizetési kötelezettségén enyhítő határozatot fogadott el a testület. A tehermentesítés a szükségállapot idejére, 60 napra szól.

Kedvezmények
Egyrészt 50 százalékos kedvezményt kérhetnek az épületadóból azok, akik gazdasági célú ingatlannal rendelkeznek, vagy bérbe adnak épületeket, abban az esetben, ha teljesen vagy részlegesen kénytelenek voltak felfüggeszteni a gazdasági tevékenységet. Kedvezményt kérhetnek azok is, akik állami intézménytől bérelnek hasonló céllal épületet. Az adóosztály felmérése szerint amennyiben a nyilvántartásukban lévő összes ilyen épületre kérik a kedvezményt, akkor az 557 ezer lejjel terheli meg a város büdzséjét. Az igényléseket szeptember 15-ig lehet letenni. Bizonyos feltételek mellett a felhalmozott adóhátralék elengedését is megszavazták, 754 személy élhet ezzel a lehetőséggel.
Akárcsak az előző években, idén is 40 százalékos adókedvezményt biztosíthat a város azoknak, akik jövedelme nem haladja meg az országos minimálbér összegét. Tíz személy kérvényezte ezt, a képviselők minden esetben rábólintottak a könnyítésre.

Fejlesztések, bérek, bérlakások
Létezik egy fejlesztési alap, amely a lakosok által fizetett „vízdíj” 30 százalékából tevődik össze. A testület döntése értelmében 553 ezer lejt költhetnek el a vezetékrendszer javítására, helyenként teljes cserét kért az önkormányzat.
Székelyudvarhelyen is ingyen parkolhatnak a mozgássérültek a számukra fenntartott helyeken, ezért parkolókártyákat bocsátanak ki számukra. Megürült négy ifjúsági lakás, a képviselők jóváhagyták, hogy a nemrég frissített rangsor első helyein álló személyeknek kiutalhassák ezeket. Egyetértettek abban is a testületi tagok, hogy idén is egyenként 200 ezer bérleti díjat fizet a város a két egyházi tulajdonú ingatlanban működő iskoláért (Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, Tamási Áron Gimnázium).

Mi lesz a vár környékén?
Mint ismert, tavaly 5 millió eurós pályázatot nyert a város a Székelytámadt-vár falainak, bástyáinak rendbetételére, a belső tér rendezésére és átalakítására. Tegnap az úgynevezett beruházási koncepcióra kellett rábólintania az önkormányzatnak, ez – mint Szabó Sámuel beruházási osztályvezető fogalmazott – a beruházás irányát szabja meg. A vita során ismét felmerült a vár körüli ingatlanok felvásárlásának lehetősége, amelyre van is elkülönítve valamennyi pénz. Egyelőre fel kellene mérni a terepet, hiszen sok mindent nem tudnak még a falon kívüli területről. Nagy odafigyelésre, további kutatásokra van szükség, hogy a projekt a lehető legjobb eredményt hozza – hangzott el.

Ügyvéd nélkül?
Több, a közérdekű vízvezeték- és csatornahálózat bővítéséhez szükséges terület használati jogáról szóló tervezetet is elfogadtak a tanácsosok, és végül ismét terítékre került a szejkefürdői peres ügyben szükséges jogvédelem kérdése. Korábban már írtunk arról, Gálfi Árpád polgármester ismét felelevenítette, hogy elkészült tavaly a víz- és csatornahálózat, viszont időközben kiderült, hogy nem az építkezési engedélyben feltüntetett nyomvonalon haladt a kivitelező, 110 százalékos pluszköltség is felmerült, ezért a város nem vette át a beruházást. A munkálatokat végző cég beperelte a polgármesteri hivatalt, ebben az ügyben kellene az önkormányzat jóváhagyásával ügyvédet fogadni. Az RMDSZ-frakció még egyszer sem szavazta meg az indítványt, ez tegnap sem történt másképp, bár Mike Levente MPP-s tanácsos javaslata értelmében az ügyvédi honorárium felső határát is megállapították 3000 lej értékben. Gálfi kijelentette, hogy majd fogad ő ügyvédet, de a Szejkefürdő helyzetét mindenképp rendezni kell.

Hirdetés