Virtuális tanácsülés

Sürgős határozatokat szavaztak meg

Demeter László. Folytatódik a munka —   Fotó: László F. Csaba / Archív

Rendkívüli tanácsülést tartott Hargita Megye Tanácsa az online térben, amelyet az érdeklődők az intézmény Facebook-oldalán is követhettek. A tevékenységek hatékony működésének érdekében több sürgős pontot is megszavaztak, mint a Szent Anna-tó megmentésével kapcsolatos tevékenységek támogatását, európai uniós pályázatokat és összegek átcsoportosítását udvarhelyszéki települések számára. 

Kiegészítésként szerepelt a napirendi pontok között a Megyei Sürgősségi Kórház és a Gyermekvédelmi igazgatóság pályázata, valamint a Szent Anna-tó körüli természetvédelmi tevékenységek ügye, amelyet márciusban kellett volna elkezdeni, de a járványhelyzet ezt ellehetetlenítette. A tanácstagok elsősorban a kiegészítéseket szavazták meg. Demeter László biológus, a Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége Hargita Megyei Kirendeltségének (ANANP) vezetője a Szent Anna-tó megmentéséről beszélt, vagyis azon súlyos természetvédelmi problémákról, amelyek a tó minőségének drasztikus romlásához vezettek. Imets István halbiológus és dr. Máthé István, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem professzora kutatásainak hála konkrét információk állnak rendelkezésre. 
– A terület látványossága, turisztikai kihasználhatósága és a normál állapotra való visszaállás érdekében sürgős beavatkozásra van szükség. Egy halfaj, az ezüstkárász elszaporodása is problémát jelent, akárcsak az algáké – mondta a biológus. 

Településeket támogatnak
Az ülés további részében 6 százalékos pénzvisszaosztásról szavaztak a tanácstagok, amelyet főként az árvíz sújtotta udvarhelyszéki települések megsegítésére szánnak. Ez az átcsoportosított összeg tulajdonképpen nem a károk javítását szolgálja, hanem olyan projekteket, amelyeket az árvíz miatt kellett felfüggeszteni. Tételesen Szentábrahám községnek 20 ezer lejt hagyott jóvá a testület a csekefalvi járda építésére, Kápolnásfalu számára 50 ezer lejt az ivóvíz- és szennyvízhálózat bővítésére, Felsőboldogfalva számára szintén 50 ezer lejt a régi községháza felújítási munkálataira, 20 ezer lejt Lövéte számára az ivóvíz- és szennyvízhálózat bővítésére, Ho­mo­ródszentmárton számára 150 ezer lejt, valamint 20 ezer lejt Ho­mo­ródalmás számára.
A testület elfogadta azt a javaslatot is, amely egy vállalkozás létrehozását indítványozta. A majdani cég a megyei jelzésű utak karbantartási munkálatait végzi el, elsősorban a sürgősségi esetek megoldására lesz fenntartva, mint a kedvezőtlen időjárási viszonyok vagy a forgalmi balesetek okozta károk. Ennek kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, nem fog konkurenciát jelenteni a megyében működő hasonló tevékenységű vállalkozásoknak.

Beruházásokra pályáznak
Fontos pont volt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és a Gyermekvédelmi Igazgatóság európai uniós pályázata is, amelyet konkrétan a COVID-19-re, a krízishelyzet hatékony kezelésére hoztak létre. A pályázat elkezdéséhez szükség volt arra, hogy a megyei tanács is csatlakozzon és jóváhagyja a közös pályázati munkát. A gyermekvédelem esetében több mint 3,5 millió lejre pályáznak, míg a megyei kórházzal több mint 24,5 millió lejre. A program pályázati tengelye a járvány terjedésének megfékezésére, illetve a járvány okozta válság kezelésére nyújt beruházási támogatást.
Módosították a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség statútumát, vagyis tevékenységi körébe foglalták különböző képzések megszervezését. A tevékenység főleg a felnőtt-képzésre vonatkozik, ezen belül is az átképzésekre. 

Fülöp Orsolya
 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés

Legfrissebb hírek

Szerkesztők

Kategóriák

Cimkék