Hirdetés


többen férnek hozzá a vezetékes vízhez

Spórolnunk kellene vele

Országos szinten tavaly a lakosság 70,9 százalékának volt vezetékes ivóvize az otthonában, vagyis 13 728 144 személynek – közölte tegnap az Országos Statisztikai Intézet. Ez a szám mintegy 212 ezerrel több, mint 2018-ban. Jelen pillanatban az ország 5 642 304 lakójának nincs vezetékes ivóvize. 

 

Astatisztikai intézet a jelentős növekedést egyszerűen azzal magyarázza, hogy tavalyelőttről tavalyra jelentősen növekedett az ivóvízhálózat infrastruktúrája országszerte, sok volt az építkezés, lehetővé téve ezzel a több mint 200 ezer új lakos elérését.
Az intézet kimutatása az ország fejlesztési régióira is lebontja az ellátottságot, ebből kiderül, hogy a Bukarest-Ilfov Régióban terjesztették ki a legjobban a hálózatot, a lakosság 87,7 százaléka számára elérhető a vezetékes ivóvíz.
Ezt követi a Délkeleti Régió, ahol a háztartások 82,3 százalékában van vezetékes ivóvíz. A lista végén az Északkeleti Fejlesztési Régió áll 50,1 százalékos eléréssel, illetve a Délnyugati Olténia Fejlesztési Régió, ahol 59,3 százalék a lefedettség. A Hargita megyét is magában foglaló Központi Fejlesztési Régióban a lakosság 77,64 százalékának van vezetékes vize – számoltuk ki a statisztikai adatok alapján. 
Az elmúlt évben 1,235 milliárd köbméter vezetékes ivóvizet fogyasztottunk el országszerte, ez 82,629 millió köbméterrel több, mint 2018-ban. Ebből kifejezetten lakossági felhasználásra 535,557 millió köbméter fogyott el, a fennmaradó mennyiséget a mezőgazdaságban, az iparban, építőiparban és más fogyasztási területeken használták el.
A legnagyobb mennyiséget a Buzău–Ialomiţa vízgyűjtő medencében engedték ki a csapokon, a teljes mennyiség 25 százalékát, míg a második helyen az Argeş–Vedea-medence áll 19 százalékkal. Hargita megyét egyrészt az Olt vízgyűjtő medencéje érinti: a teljes szakaszon 101,328 millió köbméter vizet használtak fel, ami az országos mennyiség 8,2 százaléka. A másik nagy folyó, amely minket is érint, a Maros vízgyűjtő medencéje, ahol ennél jóval kevesebb, 66,189 millió köbméter ivóvíz fogyott tavaly, ez a teljes fogyasztás 5,35 százaléka.

Hirdetés