Hirdetés


A sípálya mindenkié

Síszékkel a mozgássérültek aktív kikapcsolódásáért

Élni a lehetőséggel. Ilyen a síszék, érdemes kipróbálni —   fotó: Nurture in Nature / Facebook

Lelkes sportemberek összefogtak és a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával olyan eszközöket vásároltak, amelyek mozgássérült emberek számára is elérhetővé teszik a sportolás örömét. Hétvégén a Madarasi-Hargitán nyílt napon mutatják be a síszékkel történő lesiklás lehetőségét.


December közepén jelen­tette be a nemrég megalakult Nurture in Na­ture Egyesület, hogy hosszú hó­napokig tartó várakozás után végre megérkeztek a síszékek. A Magyar Turiszitkai Ügynökség anyagi segítségével nemcsak öt síszéket, hanem három kerékpárt, valamint ezek szállítására alkalmas járművet vásároltak – tájékoztatott Ruszuly Emese, a civil szervezet munkatársa.

Sport télen-nyáron
„Célunk, hogy nemcsak a ter­mészetkedvelők, hanem a fogyatékossággal élő embertársaink számára is elérhetővé tegyük az aktív kikapcsolódást, a téli-nyári mozgásformákat” – olvasható a Nurture in Nature Egyesület Facebook-oldalán. Mint Ruszuly Emese elmondta, a csapat síoktatókból, hegyimentőkből és az aktív életformát már megtapasztalt és azóta is aktívan élő mozgássérültekből áll. Egyik tagjuk, a szentegyházi Ilyés Kinga volt az első, aki kipróbálta az egyik vadonatúj síszéket – a nagy pillanatról több fotót, felvételt is találunk a civil szervezet közösségi oldalán. 
– Mint tudjuk, a mozgássérültek akadálymentes közlekedésében egyébként is még rengeteg a tennivalónk, óriási a hátrány, de az aktív sportolás lehetősége aztán végképp nem egy könnyen elérhető dolog számukra – fogalmazott Ruszuly Emese. 

Síelés pilótával
A megvásárolt síszékek közül kettő önálló síelésre alkalmas, ún. Uniski eszköz, kettő Dualski, azaz olyan síszék, amely önállóan is használható, de kezdők esetében ún. pilóta irányításával is. A pilóta pedig egy képzett síoktató, aki jelen van, és óvja, segíti a sportolni vágyó mozgássérültet. Az ötödik újdonság pedig egy ún. snowcart, olyan sérültek számára, akik még nem eléggé magabiztosak az önálló lesikláshoz – sorolta az egyesület munkatársa. A síszékek fékrendszerrel vannak ellátva, kézzel irányítható a kanyarodás, továbbá hét méretben van hozzájuk ülőke, ami azt jelenti, hogy a kicsitől nagyig bárki kipróbálhatja az eszközt.

Más pályákon is bemutatják
Ruszuly Emese közölte azt is, hogy már sok ember csatlakozott a Székelyföldön egyedülálló kezdeményezéshez, okatatóik, támogatóik száma napról napra növekszik, több, mozgássérült gyermekekkel, családokkal foglalkozó civil szervezet is megkereste már őket.
– Hosszú távon valamiféle módszert kell találnunk arra, hogy fenntartható legyen ez a projekt, és minél szélesebb körben elérhető a célcsoport számára. Talán maguk a civil szervezek pályázhatnának sporttevékenységre (síoktatásra például) a tagjaik számára – tette hozzá. Terveik között szerepel megyénk több síterepére elvinni a síszékeket, bemutatni azok működését, egyfajta figyelemfelkeltés céljából. A következő hétvégén, szombaton például fent lesznek a Madarasi-Hargitán, ahol a Nemzetközi Síszövetség (FIS) World Snow Day programjának égisze alatt nyílt napot szerveznek. Ezen és a hasonló rendezvényeken bérelhetők a síszékek, és természetesen a szakszerű síoktatás is kérhető. A Madarasi-Hargitán egyébként a Kicsi Súgó és a Kicsi Mihály pályák alkalmasak a síszékkel való ereszkedésre.

Hirdetés