Hirdetés


Sír a temető!

Minap a temetőben jártam; de nemcsak így, halottak napja közeledtével fordulok meg szeretteim sírjainál, hanem máskor is. Gyakran szükség van a gyomlálásra, virágok öntözésére, vagy netán, ami erőteljesebb munkát igényel, a föld felásására. Ezért szívesen segítek a sírok gondozásában. 
Amit gyakran megfigyeltem, de talán ezúttal látványosabb volt, az nem más, mint a tornyosuló szeméthegyek a temető egy-egy sarkában vagy a kerítés mellett. Sajnos még nem is arról van szó, hogy a leszedett gazt hordják egy helyre az emberek, mert talán azzal még lehetne mit kezdeni, vagy idővel megoldaná a természet. Elhasznált mécsesek, flakonok, nejlonok, művirágok, koszorúkról megmaradt műanyag szalagok és drótok „ékesítik” a helyet. Azt látom, hiába hangsúlyozzák sokan sok helyen, hogy mindenki vigye haza a szemetet, ennek ellenére mégis kevesen hallják meg a felhívást. Ugyan látni egy-egy személyt, főként idős nénit, hogy a szekérkéjében hazaviszi a gazt, a hasznavehetetlen műanyag dolgokat, mégis sokan a kerítés melletti területet használják szeméttárlónak. 
Egy alkalommal a szeretteim sírja körül teljesen eltüntettem egy szemétdombot, amit lehetett, hazavittem. Egy idegenből hazalátogatott férfi még aznap növelni akarta a már nem létező kupacot, mire megkértem, hogy legyen szíves, vigye haza, mert oda már nem lehet letenni. Hát nem neki esett zokon!? Legutóbb is elszomorított és feldühített, amikor megláttam, hogy azon a helyen ismét gyűl a szemét. Ezúttal is próbáltam eltakarítani, de szinte lehetetlen próbálkozásnak bizonyult, és ez csak a csíkszéki községek temetőjének egyik sarka. Meg vagyok győződve arról, hogy sok településen hasonló a helyzet. Vajon az elhunyt szeretteink mennyire tudnak nyugodni egy olyan szeméttelepen, ahol kereszteket állítottunk számukra? Mennyit ér az a számukra ültetett virág és értük elégett mécses, amely végül a sírjuktól néhány méterre, valaki más sírja mellett egy szemétdomb részeként díszeleg? Mennyit ér a pazar síremlék, amelynek elkészítése során felgyűlt hulladék a kerítés sarkában landol? Nem tudom, de arról is meg vagyok győződve, hogy egyikünk hozzátartozója sem szeretné, ha virágokkal díszített szeméthegyen lenne eltemetve…

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés