Hirdetés


Előbemutató a gyergyószentmiklósi színháznál

Shakespeare-kapszula a Figurától

Kolozsi Borsos Gábor próba közben —   Fotó: Kozma Péter

A Shakespeare Összes Rövidít­ve (S.Ö.R) című produkció elő­bemutatóját láthatja a színházkedvelő közönség hétvégén Gyer­gyószentmiklóson, a Figura Stúdió Színház előadásában. A három színészre írt komédia betekintést nyújt az angol drámaíró műveibe, mintegy ízelítőt adva azokból a nagyérdeműnek.

A korlátozások és szigorú intézkedések ellenére a darab próbái során korlátlanságot, a lehetőségek sokaságát, ötletgazdagságot éreztünk. A színház minden apparátusát használva magunk építettük fel az előadást: amellett, hogy mindegyik színész több karaktert is eljátszik, a jelmez, a díszlet kitalálása, valamint a színpadon a technikai feladatok ellátása is az ő dolguk. Így a néző abba is beleláthat, amibe máskor nem – fogalmazott a készülő előadás kapcsán tartott sajtótájékoztatón Barabás Árpád rendező.
A humorban bővelkedő darab kicsi jelenetekből épül fel, amelyekben érintve van a Shakespeare-életmű, ugyanakkor a három színészről is szól, az ő kérdéseikről, problémáikról, arról, hogyan viszonyulnak ők a világ dolgaihoz – tette hozzá a rendező.
A darabot játszó színészek – Mosu Norbert-László, Kolozsi Borsos Gábor és Fodor Alain Leonard – elmondása szerint a hosszú karanténidőszak után jóleső érzés volt élőben próbálni, különösen egy ilyen kisebb, koncentráltabb munka keretében.
A Shakespeare-művek szövegeit több helyen átírták, aktualizálták, maivá tették, így a másfél órás előadás mindenkinek szól, azoknak is, akik nem ismerik a teljes életművet. 
Egyik célunk az előadással, hogy a diákoknak, nézőknek átadjunk egy Shakespeare-kapszulát: ha azt elérjük, hogy hazamenve elolvassák a drámaíró egyik művét, már nyert ügyünk van, de ha csak megismerik a művek szereplőit és még egy darabig élni fognak a világirodalom ezen karakterei a köztudatban, már az is jó – emelte ki Barabás Árpád.
Az előadás július 10-én és 11-én (pénteken és szombaton) tekinthető meg a művelődési ház belső udvarán kialakított Living-színpadon este kilenc órától. A helyek száma korlátozott, hiszen a járványügyi előírásokat betartva mindössze 25-30 fő nézheti meg az előadást, így ajánlott az előzetes helyfoglalás.
Az eseményen érvényesek az előírt egészségügyi szabályok: a maszk viselése, a távolságtartás, a kézfertőtlenítés; belépéskor a testhőmérséklet megmérésének engedélyezése.
A darab beltéri verzióját is tervezi a színház: amint véget érnek a korlátozások, a nagyszínpadon is megtekinthető lesz az előadás. Július 15. után a társulat rövid nyári szabadságra megy: augusztusban már fesztiválokon vesznek részt, szeptemberben pedig szeretnék pótolni az évad elmaradt bemutatóit. Amennyiben az előírások engedik, ősszel a Stop the tempo! című, Faragó Zénó által rendezett darabot, valamint a Sirály című Csehov-vígjátékot viszik színre – mondta Albu István színházigazgató. 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés