Pünkösdi vásárt tartanak Csíkszeredában: Nincs új fertőzött a városban

A Csík térségi fertőzöttek számának gyors növekedése miatt a csíkszeredai városi katasztrófavédelmi bizottság újabb ülést tartott tegnap. Ráduly Róbert Kálmán polgármester, a bizottság elnöke beszámolt az újabb intézkedésekről, amelyekkel a járvány terjedését igyekeznek megelőzni. Pünkösdi vásárt szervez az önkormányzat.

Az elmúlt héten megnőtt a pozitív esetek száma a megyében. Nem konkrétan a városban, hanem Csíkszépvízen 16 esetről van tudomásunk, Csíkmindszenten 26 van, és a csíkszentgyörgyi betegek száma 7 – mondta a polgármester. Hozzátette: a növekvő esetszámok miatt új helyszínt is kell találni a tünetmentes betegek ellátására. A megyei egészségügyi igazgatóság által végzett tesztek nem mutattak ki újabb fertőzéseket Csíkszeredában.
Az elkövetkező hetekben is tovább működik a piac, amely az Erőss Zsolt Aréna parkolójában kapott helyet – közölte Ráduly Róbert. A bizottsági ülésen szó esett a közelgő pünkösdi búcsúról és annak körülményeiről.
– A bizottsággal és az egyházzal együtt arra kérjük idén a zarándokokat, hogy virtuálisan vegyenek részt az eseményen, hiszen a biztonság az első. Pénteken lesz konkrét egyeztetés a megyei hatóságokkal és a ferences rend képviselőivel ebben a kérdésben – fűzte hozzá a városvezető.
A polgármester beszámolt arról is, hogy a megyei fejlesztési ügynökség felkérésének eleget téve a jövőben a városi hivatal szervezi meg a helyi termelői vásárokat, együttműködve a megyei tanáccsal. Május 29-én pünkösdi vásáron vehetnek részt az érdeklődők, amely szintén az Erőss Zsolt Aréna mellett kap helyet.
– Tömeges hazatéréseknek lehettünk tanúi az elmúlt napokban, ennek főként az az oka, hogy lazítottak a korlátozásokon és több ország nyitotta meg a határait. Tíz nappal ezelőtt még mindenkit köteleztek volna a kéthetes karanténra, mára viszont ez megváltozott – válaszolt a Hargita Népe érdeklődésére a polgármester. Hozzátette: ennek is lesznek bizonyos következményei, de ezek átvészelhetők. Mint elmondta, a cégeket és kiskereskedőket érintő korlátozásokat nem a helyi vezetőség iktatta törvénybe, ezeket a döntéseket Bukarestben hozzák meg. Ráduly Róbert szerint az önkormányzat annyit tehet, hogy olyan megoldásokat eszközöl, amelyekkel segítségére lehet a vállalkozóknak, amelyekkel csökkentheti a kockázatot.
– A tünetmentes fertőzöttek esetében még nincs pontos határozat, a lehetséges forgatókönyvek egyeztetés alatt vannak. Közel hetven ágy van a fertőző kórházban, oxigénnel ellátva. Ha ezek a helyek betelnek, akkor szükség lesz újabb ötletekre, megoldásokra. Ezt a döntést viszont a megyei katasztrófavédelmi bizottság fogja meghozni – zárta a tájékoztatót a városvezető.

Fülöp Orsolya
 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés

Legfrissebb hírek

Szerkesztők

Kategóriák

Cimkék