Tanévkezdés még mindig kérdőjelekkel

Öt Hargita megyei településen lehet sárga forgatókönyv

Készülődés a tanévkezdésre. Bizonytalanság —   Fotó: László F. Csaba

A megyei közegészségügyi igazgatóságok számára tegnap volt az utolsó határidő, amikor el kellett küldeniük azokat a járványügyi vizsgálati eredményeket a helyi önkormányzatoknak, amelyek alapján az iskolák vezetőségeinek el kell dönteniük, milyen forgatókönyv szerint kezdik a tanévet. Hargita megyében jelen állás szerint öt olyan település van, ahol felmerülhet az úgynevezett sárga forgatókönyv.

Az oktatásügyi minisztérium korábbi tájékoztatása értelmében az iskolák 80 százaléka felkészült a koronavírus-járvány okozta új körülmények között zajló tanévkezdésre. Az egészségügyi minisztérium szerint az alkalmazott forgatókönyvet az határozza meg, hogy az adott településen az elmúlt 14 napban hány koronavírusos beteg jutott ezer lakosra számolva. A zöld forgatókönyv esetén egynél kevesebb, a sárga szerint egynél több, míg piros esetén három vagy annál több koronavírusos fertőzött jut ezer lakosra. 

Arad megye a lista élén
Amint az oktatási és az egészségügyi szaktárca közös rendelete kimondja, a közegészségügyi igazgatóságoknak szeptember 7-ig, vagyis tegnapig kellett a tanfelügyelőségekkel, a megyei és helyi vészhelyzeti bizottságokkal, önkormányzatokkal közölniük településenként lebontva, hogy milyen a járványügyi helyzet. Ezen adatok alapján pedig az említett intézményeknek szeptember 10-ig kell eldönteniük, hogy milyen forgatókönyv – zöld, sárga vagy piros – alapján kezdik a tanévet. 
A zöld forgatókönyv szerint minden óvodás és iskolás gyermek bejárhat a tanintézményekbe a járványügyi óvintézkedések betartásával. A sárga forgatókönyv értelmében minden óvodás és elemi iskolás, nyolcadik és tizenkettedik osztályos diák bejár rendesen az iskolába, míg a többiek egy-két hetes rotációban online, illetve fizikai jelenléttel vesznek részt az oktatásban. A harmadik, piros forgatókönyv szerint kizárólag online folyna az oktatás. 
Hargita megyében a legutolsó adatok szerint Csíkszeredában 1,25, Csíkcsicsóban 1,04, Gyer­gyó­szárhegyen 1,11, Csíkszent­mihályon 1,09, míg Csíkrákoson majdnem kettő, 1,83 koronavírusos beteg jut ezer lakosra. Ezeken a településeken tehát az önkormányzatnak, az iskoláknak és a vészhelyzeti bizottságoknak ennek fényében kell megtervezniük az tanévkezdést szeptember 10-ig. 
Országos szinten egyébként Arad megyében a legsúlyosabb a helyzet, ott nyolc olyan település található, ahol piros forgatókönyvre kell az iskoláknak készülniük, vagyis teljesen online indulhat az oktatás. Országos viszonylatban 43 piros forgatókönyvre készülő település van, a három székelyföldi megyében egyetlen település, a Maros megyei Mezőmadaras, ahol 6,75 fertőzött jut ezer lakosra.
Fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi elképzelések szerint a mutatók naponta frissülnek, tehát elképzelhető, hogy szeptember 14-étől számítva az előző két hétben már nem jut egynél több fertőzött ezer lakosra azokon a településeken, amelyeket most megjelöltek sárgával vagy pirossal. Természetesen lehetséges, hogy más települések pedig időközben belekerülnek a listába.  

Gyakorlati útmutató is készült 
Az említett közös miniszteri rendeletben egy útmutató is szerepel minden oktatási szintre vonatkozóan, hogy milyen egészségügyi előírások szerint zajlik az oktatás. Például minden évfolyamnak más-más időpontban tartják meg az órákat, több ki-bejárati ajtót kell használniuk. Az iskolaépületben való közlekedést, útvonalakat szabályozni kell, és törekedni arra, hogy a gyermekek megtartsák egymástól az egyméteres távolságot. Az útmutató szerint a védőmaszk viselése mind a tanároknak, mind a diákoknak kötelező. Gyakran kell kezet fertőtleníteni, és naponta kell a tantermeket szellőztetni és fertőtleníteni. 
Amennyiben egy osztályban felüti a fejét a vírus, a tanítást felfüggesztik 14 napra. Ha ugyanabba a tanterembe más osztály is jár, akkor annak az óráit nem függesztik fel. Ha egy iskolában három különböző osztályban jelenik meg a koronavírus-fertőzés, akkor az egész tanintézményben zajló oktatást felfüggesztik 14 napra, és virtuálisan folytatják tovább a tanórákat. 
Ha a pedagógusok körében jelentkezik a fertőzés, akkor nekik kötelességük lesz erről tájékoztatni a tanintézmény vezetőségét, amely értesíti a megyei egészségügyi igazgatóságot. 
Ha a tanintézményben kénytelenek lesznek felfüggeszteni az oktatást, a vezetőségnek továbbra is kötelessége lesz a tantermek takarítása, szellőztetése, fertőtlenítés a termekben, folyosókon, illemhelyeken az egészségügyi igazgatóságok közreműködésével. A 14 napos felfüggesztés ideje alatt minden, közvetlenül a fertőzöttekkel érintkező személynek otthoni elkülönítésbe kell vonulnia. 
Augusztus végén az oktatási minisztérium közzétett egy tanulmányt, amely az iskolába történő visszatérési kedvet vizsgálta, ebből kiderült, hogy a szülők 55 százaléka szeretné, hogy hagyományos módon induljon újra az oktatás, 31 százalékok a hibrid módszert – az online és a jelenlévős oktatás vegyesen – tartja előnyösnek. A tanulmányt több mint ezer személy megkérdezése alapján végezték el.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés