Hirdetés


Nőtt megbetegedések száma: Otthonülésre kényszerített ország

Folyamatosan elemzik a mintákat. Tűrésteszt

Érvénybe lépett tegnap délben a teljes kijárási tilalom. Az ezt előíró katonai rendelet a legszigorúbban a 65 év felettiek mozgását korlátozza, tegnap ugyanakkor kiderült, hogy mégis akadnak kiskapuk. Sokan nehezen viselik a bezártságot és megszegik a karantén szigorú előírásait, Hargita megyében tegnap tizenöt bírságot róttak ki a hatóságok. Időközben újabb 144 koronavírusos megbetegedést jelentett be a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Ezzel 906-ra nőtt az országosan nyilvántartott megbetegedések száma. A kormány költségvetés-kiigazításra és a hiteltörlesztések halasztására készül. A Román Mikrobiológiai Társaság elnöke szerint idén nyáron már megjelenhet az első koronavírus elleni gyógyszer, de elhúzódó járványra kell felkészülni. 

Az ország területén 906 személynél mutatták ki eddig a koronavírus fertőzést – közölte tegnap a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Közülük eddig 14-en meghaltak. A kedden közzétett adatokhoz képest, tegnap 13 óráig 144 új koronavírusos esetet jegyeztek, az újonnan megfertőződtek életkora 3 és 79 év között mozog. Eddig 86 koronavírussal diagnosztizált beteget nyilvánítottak gyógyultnak és engedtek ki a kórházból, közülük 53-at Temesváron, 23-at Bukarestben, hatot Craiován, kettőt Konstancán, egyet-egyet Iaşi-ban és Kolozsváron.
Az újonnan megfertőződtek életkora 3 és 79 év között mozog. Eddig 86 koronavírussal diagnosztizált beteget nyilvánítottak gyógyultnak és engedtek ki a kórházból, közülük 53-at Temesváron, 23-at Bukarestben, hatot Craiován, kettőt Konstancán, egyet-egyet Iaşi-ban és Kolozsváron.

Tisztázásra szoruló kijárás tilalom
Sok a félreértés a kijárási tilalommal, illetve az azt előíró katonai rendelettel kapcsolatban. Ezeket Marcel Vela belügyminiszter a Digi 24 hírtelevíziónak adott nyilatkozatában igyekezett tegnap eloszlatni. Többek közt elmondta: nem kell feltétlenül papírt vinni magunkkal, okostelefonon is bemutathatjuk a saját felelősségünkre kitöltött nyilatkozatot a bennünket igazoltató rendőrnek, ha a lakhelyünk körül sportolunk vagy kutyát sétáltatunk elég a személyi igazolvány is. A munkahelyi igazolást sem kötelező lepecsételni. 
– A rendeletben nagyon világosan írja: vagy igazolás, vagy saját nyilatkozat, vagyis nem kell mindkettő. Nem kell lepecsételni, be lehet mutatni mobiltelefonon is, éppen úgy, mint a repülőjegyet a repülőtéren. Nem muszáj mindenkinek papírokat vinnie magával – igyekezett eloszlatni a félreértéseket Vela.
Arra a kérdésre, hogy következnek-e még ennél is drasztikusabb intézkedések, a miniszter azt válaszolta, hogy betartották a fokozatosságot a meghozott intézkedésekben, miután az országos vészhelyzeti bizottságban elemeztek minden lehetséges forgatókönyvet azokkal kapcsolatban, illetve azt, hogy milyen következményekkel járhatnak. A tárcavezető szerint fokozatosan fogják bevezetni a szigorításokat. Vela szavaiból kiderült: saját magának köszönheti a lakosság a teljes kijárási tilalom elrendelését, mert nem vették komolyan a korábbi részleges kijárási tilalomba foglalt javaslatokat.

Kiskapu a 65 év fölöttieknek
A katonai rendelet egyébként előírja, hogy a 65 év felettiek nappal kizárólag 11 és 13 óra alatt hagyhatják el otthonaikat. Ugyanakkor hagytak kiskaput is a 65 évnél idősebbek számára. Akár a fenti időintervallumon kívül is elhagyhatják az otthonukat, de csak abban az esetben, ha munkahelyre kell bemenniük, vagy ha meg akarják művelni az otthonuktól távolabb található földjeiket. A rendelet szövegében egész pontosan a „mezőgazdasági tevékenység” kifejezés szerepel. Természetesen ehhez is saját felelősségükre kell írásban nyilatkozniuk. Röviden összefoglalva: vagy munkahelyi igazolás vagy saját felelősségre kitöltött nyilatkozat birtokában hagyhatjuk el otthonunkat. Indokolt sétának számít, ha a munkahelyünkre vagy bevásárolni megyünk, ha kutyát sétáltatunk, sürgős orvosi ellátásra van szükségünk, időseket vagy gyerekeket gondozunk, a ház körül sportolunk, vért adni megyünk, humanitárius munkára jelentkezünk önkéntesként, kimegyünk a mezőre a földünket megművelni, mezőgazdasági termékeinket értékesítjük. 

Van, aki nem bírja a bezártságot
Összesen 15 bírságot róttak ki a hatóságok Hargita megyében a karanténra vonatkozó szabályok megsértése miatt – közölte lapunkkal a Hargita megyei prefektusi hivatal. A bírságok összértéke 21 ezer lej volt. A közlemény szerint a rendőrség és a csendőrség 63 küldetést hajtott végre, amelyek során 1706 házi elkülönítésben élő személyt ellenőriztek. Ezen kívül három intézményes karantén környékén biztosították a közrendet. Tizenöt bírságot róttak ki, összesen 21 ezer lej értéken. A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint Hargita megyében jelenleg 25 ember tartózkodik intézményes karanténban, 2025-en élnek házi elkülönítésben. Eközben az elmúlt 24 órában 22 személy számára véget ért a kötelező két hetes házi elkülönítés, ők elhagyhatták otthonukat. A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) által közzétett legfrissebb adatok szerint országos szinten 6016 személy van hatósági karanténban és 101 199 otthoni elkülönítésben lévők száma. Eddig országszerte 14 466 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 646-ot magán egészségügyi intézményekben. 

Iohannis ígéretei
Klaus Iohannis államfő tegnap bejelentette: rendkívüli költségvetés-kiigazítás várható, hogy fedezni tudja az állam az egészségügyi rendszer és a kényszerszabadságok plusz költségeit. Hozzáfűzte: a kormány készen áll arra, hogy csütörtöki ülésén (azaz ma) elfogadja a banki hiteltörlesztések halasztásáról szóló sürgősségi rendeletet.

Csöppet sem rózsás kilátások
Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke tegnap úgy nyilatkozott az AGERPRES hírügynökségnek, hogy legkésőbb két-három héten belül Romániában naponta ezer vagy annál is több új koronavírusos esetet fognak regisztrálni. A szakember úgy látja, hogy a világjárvány körülbelül két éven át fog tartani, addig, amíg meg nem jelenik az oltóanyag. Ugyanakkor arra számít, hogy az új koronavírus kezelésére már idén nyárig meg fog jelenni egy gyógyszer, így a súlyos esetek és a halálos kimenetelű megfertőződések száma csökkenni fog.

A koronavírussal megfertőzöttek kezeléséről 

A koronavírusos megbetegedések elterjedésével párhuzamosan egyre többet hallani, olvasni az ok-okozati összefüggésekről, a megbetegedés megelőzésének a módozatairól és eszközeiről, a betegség lefolyásáról, illetve a megbetegedési kockázatokról, s nem utolsó sorban annak gyógykezeléséről. 
Sajnos, sokszor a nyilvánosságra került értesülések nem bizonyulnak hitelesnek, megbízhatónak, arról nem is beszélve, hogy esetenként indokolatlan, sőt ellenjavallt „öngyógyszerezést” is kiváltanak. Részben érthető a lakossági aggodalom és bizonytalanság, de a lényeg az, hogy felelősségteljesen viszonyuljunk a fertőzések megelőzésére és leküzdésére vonatkozó előírásokhoz. Ami pedig a kezelést illeti, azt bízzuk az orvosokra, bár az mint olyan, nem képez hivatali titkot.
A Hivatalos Közlöny március 24-i számában jelent meg az a 2020/408-as egészségügy miniszteri rendelet, amely révén jóváhagyta a SARS CoV-2 vírusos megfertőzések kezelési protokollját. (Amúgy ennek a rendeletnek a jogalapját az egészségügyi reformra vonatkozó 2006/95-ös törvény 16-os szakaszának az az előírása képezte miszerint a gyógykezelési protokollokat és útmutatókat a miniszter rendeletével hagyják jóvá. (Azokat pedig a minisztérium szakkomissziói dolgozzák ki az illetékes szakorvosi társaságok konzultálásával és a Romániai Orvosi Kollégium egyetértésével.) A kezelési protokollt a miniszteri rendelet szerves részét képező melléklet tartalmazza, s az abban előírtak véghezvitele az állami és a privát egészségügyi egységekre, valamint a szakorvosi ellátást biztosító egészségügyi személyzetre hárul. Kimondottan szakmai jellegű előírásokról, útmutatásokról lévén szó, a kívülálló számára a melléklet szövege nem sokat mond.
Arra viszont érdemes utalni, hogy a protokoll szövegében tételes utalás van arra, hogy jelenleg a COVID 19 okozta fertőzések kezelésére jóváhagyott gyógyszerek jelenleg nincsenek. A mostani protokoll révén javasolt gyógyszerek azokon a tapasztalatokon alapulnak, amelyekre szert tettek a 2003-as SARS, illetve a 2012 MERS járvány idején, valamint azon adatok alapján, amelyek a jelenlegi SARS CoV-2 járvány idején halmozódtak fel. Ebben a kontextusban utalás van arra, hogy az idén Kínában 5 olyan gyógyszerrel is próbálkoztak, amelyeket az amerikai gyógyszerügynökség (FDA) jóváhagyott, és két széles spektrumú vírusellenes szerrel.    Hecser Zoltán
Álljunk meg itt, lévén, hogy a protokoll címzettjei a szakmabeliek. A magunk részéről csupán csak azért közöltük amolyan hírként a most megjelent miniszteri rendeletet, hogy bárki számot adhasson arról, hogy nem valami titokzatos eljárásokról vagy a nagy közönség elől eltitkolt kezelési módról van szó. A kezelőorvosok számára gyakorlatilag van egy „iránytű”, s ahhoz kell igazítani minden lépésüket, de hogy miként és hogyan lépnek, az az ő szakmai kompetenciájukon, felelősségérzetén is múlik. Bízzunk abban, hogy mindkettőnek birtokában vannak, még akkor is, ha nincsenek birtokában a kimondottan a koronavírus „kiirtására” szánt fegyvernek. 

HN-összeállítás
 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés