Hirdetés


Tizenegy éves a Székely Termék mozgalom

Nem szabad csalódást okozni a vásárlóknak

Székely termék emblémás szörpök, lekvárok, befőttek. Nem mehet a mennyiség a minőség rovására —   Fotó: Domján Levente

Tizenegy éve jelentek meg az első Székely termék márkajegyet viselő élelmiszer- és kézműves termékek. A jellegzetes, csillag alakú, piros-fekete logó használatát – a szigorú odaítélési és márkahasználati szabályok betartásával – elsőként Hargita megyei termelők kérelmezhették. A sor időközben Maros és Kovászna megyei termelőkkel is bővült: a Székely termék mozgalomhoz mára ezernél több termékével a három megyéből összesen 162 termelő csatlakozott. A jövőre vonatkozó tervekről Borboly Csabát, a megyei tanács elnökét faggattuk.

Mára 162 termelő több mint ezer terméke viseli a Székely termék márkajegyet. A tizenegy éve, 2009-ben a megyei tanács ösztönzésére indult mozgalomhoz csatlakozott termelők egyre szélesebb termékskálát kínálnak. Míg a kezdetekben a piros-fekete emblémás logót csak a hagyományos módon előállított élelmiszerekre és kézműves termékeikre igényelhették a termelők, mára már Székelyföldön előállított ipartermékeken, sőt a különböző, helyspecifikus szolgáltatásokon is megtalálhatjuk. Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke állítja, nem törekednek a Székely termék márkajegy viselésére jogosult termelők és termékek növelésére: a mennyiségi helyett inkább a minőségi szempontokat tartják szem előtt.
– Az igazság az, hogy sem akkor (2009-ben – szerk. megj.), sem most nem arra törekszünk, hogy egyre többen legyünk, egyre nagyobb termékpalettával. Persze örvendünk a számoknak, de ez nem lóverseny, hanem hosszú távú befektetés, ahol soha nem a mennyiségre, hanem a minőségre biztattuk termelőinket. Nagy eredménynek tartom, hogy a kis háztáji gazdaságok, kézműves termelők számára értékesítési felületet tudtunk biztosítani. Komoly munka volt és van a Székely termék-mozgalom mögött, ami a termelők folyamatos képzését, fejlődését, kül- és belföldi vásárok szervezését illeti. De úgy gondolom, jó úton haladunk, főleg, ha a fiatal kertészeket, gazdákat, termelőket látom, akik külföldről hazaérkezve saját vállalkozásba kezdenek, és mozgalmainkban, vásárainkon meg más hasonló rendezvényeinken aktívan részt vesznek – hangsúlyozta megkeresésünkre Borboly Csaba.
Az elöljáró leszögezte: az, hogy a Székely termék márkajegyet mára több mint ezerféle termék viseli, nagy eredmény, de figyelniük kell arra, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására.
– Folyamatos termékbevizsgáláson dolgozunk, termékellenőrzéseken. Különben évek óta szorgalmazzuk egy élelmiszer-vizsgáló laboratórium létrehozását, amely reményeim szerint előbb-utóbb megvalósul. De a termelővel való közvetlen kapcsolattartás, az, hogy ismerjük a termelőket és a termékeiket, valamint követjük őket, azzal az előnnyel jár, hogy lekövethető és megbízható élelmiszert tudnak kínálni a fogyasztóknak. Alapvetően kistermelőink vannak, akik többnyire kézműves termékeket gyártanak, így a fejlődésük is korlátolt, viszont a minőség megtartása számukra egyszerűbb. Tehát a mennyiség is fontos, de csakis a minőséggel együtt. Ezt mindig szem előtt tartjuk, merthogy a becsület mindennél fontosabb. Nem szabad csalódást okozni a vásárlóknak, ha ugyanis a vásárlók elveszítik a helyi termékek iránti bizalmat, az káros hatással van az egész mozgalomra és az egész közösség önbizalmára. Mi viszont a bizalom megtartásáért és megerősítéséért dolgozunk. Hiszek benne, hogy jó úton járunk, és remélem, hogy utódaink büszkén emlegetik majd a mostani kezdeményezéseinket – fogalmazott Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés