Azt kérik, ne utazzanak az árvíz sújtotta térségekbe

Nem elég gátakat építeni

Az ország számos településén okoztak károkat az elmúlt napok áradásai. Hosszú távú megoldás szükséges —   Fotó: Lukács Csaba

Szolidaritásáról biztosította tegnapi nyilatkozatában Klaus Johannis államfő az elmúlt napok áradásai által érintett családokat, és részvétét fejezte ki mindazoknak, akik elvesztették szeretteiket. Az államfő szerint a következő európai uniós költségvetési ciklusban jelentős pénzalapokat kell lehívnia Romániának a klímaváltozás megelőzését célzó projektekre.

Mindent megtesznek a hatóságok, hogy segítsenek az embereknek, megvédjék gazdaságaikat, és biztosítsanak számukra mindent, amire szükségük lehet ezekben a drámai pillanatokban. Tragikus, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek emberéleteket is követeltek. Részvétemet fejezem ki a gyászoló családoknak – fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában. Hozzátette: Romániában gyakran vannak áradások, és sokkal jobban fel kell készülnie az országnak az ilyen helyzetek kezelésére. „Megoldások vannak, csak gyakorlatba kell ültetni ezeket” – mondta, majd kiemelte: a klímaváltozás számlájára írható, hogy Romániának is egyre gyakrabban kell áradásokkal szembenéznie.

Halasszák el az utazásokat
Johannis rámutatott, az idei június az elmúlt 60 esztendő legcsapadékosabb hónapja volt, ami sok helyen súlyos árvizekhez vezetett. Az államfő ugyanakkor azzal a felhívással fordult a lakossághoz, hogy halasszák az árvizek által leginkább érintett térségekbe való utazásokat, illetve hogy legyenek szolidárisak, támogassák a hatóságokat a bajba jutott közösségek, települések megsegítésében.
Az államfő kihangsúlyozta: a kormánnyal együtt azon fog dolgozni, hogy Románia európai uniós pénzalapokat hívhasson le a klímaváltozás megelőzését célzó projektekre, hogy elkerülhetők legyenek az elmúlt napokban az ország számos régióját sújtó árvizekhez hasonló szélsőséges időjárási jelenségek.

Jelentős összegek a zöld megállapodásra
Az államfő szerint a Románia által a 2021–2027-es költségvetési ciklusban lehívandó európai alapokból jelentős összeget kell fordítani az Európai Bizottság által kezdeményezett zöld megállapodásra (Green Deal), amelynek célja a klímaváltozás megakadályozása. Johannis az erdők védelméért szállt síkra, kijelentve: fel kell hagynunk azzal a mentalitással, miszerint elég néhány gátat építenünk, hogy kivédjük az árvizeket. Az államfő a más pozitív hatásokkal is járó erdősítést látja egyik „kézenfekvő megoldásnak az árvizek megelőzésére, és úgy véli: sokkal jobban fel kell készülni az áradásokra.

HN-információ