Hirdetés


Országos felmérő vizsga

Minimális változás az óvások után

Országos szinten nincs jelentős változás, ami a kisérettségi fellebbezések utáni eredményeit illeti. A dolgozatok újrajavítása után közel száz tanuló jegye emelkedett ötös fölé, és 53-al nőtt a színtizesek száma. A legtöbb maximális osztályzatot Kolozs megyében jegyzik.

Szombaton, június 27-én hozta nyilvánosságra az oktatásügyi minisztérium az idei országos felmérő vizsga végleges eredményeit. A fellebbezések elbírálása után 0,1 százalékkal emelkedett az ötös vagy annál magasabb osztályzatot elnyert tanulók száma, 76,1 százalékról 76,2 százalékra. Országos szinten 12 575 óvást nyújtottak be, a legtöbbet románból.

Az elmúlt kilenc év eredményeit összevetve rekordnagyságú színtízes abszolváló átlag született az idén, összesen 892 tanuló fejezte be maximális osztályzattal az abszolválónak is nevezett cikluszáró vizsgát. A legtöbb tízes média Kolozs megyében van, a legkevesebb (egy-egy) Kovászna és Hargita megyében.

Egyébként az anyanyelvükön tanuló diákok nagyon jól teljesítettek az idén: a vizsgán résztvevő tanuló 93 százalékának sikerült legkevesebb ötöst megírnia, és 143-an érdemelték ki a legmagasabb érdemjegyet. A szaktárca összesítése szerint megyénkben sincs jelentős változás az eredményekben, azaz maradt a 73,3 százalékos átmenési arány.

Az országos felmérő vizsga átlaga 80 százalékban számít bele az ún. felvételi jegybe, amelyet a középiskolai vagy szakiskolai bejutásnál vesznek alapul. A szakiskolai osztályokba hétfőtől, június 29-étől iratkozhatnak a nyolcadik osztályt elvégzett tanulók, a középiskolai (líceumi) osztályokba pedig július 2-án kezdődik a jelentkezési időszak. Mivel megyénkben senki nem maradt le magas testhőmérséklet miatta záróvizsgáról, nem kell rendkívüli próbákat szervezni.

 

Hirdetés