Medvejárás Gagyban

A Szentábrahám községhez tartozó településen forgolódó medvék már régóta nem számítanak egzotikus állatnak, részei a mindennapi életnek. Jelentősnek mondott kárt ugyan nem okoztak ebben az évben, de a gazdálkodást, a normális életvitelt teljesen ellehetetlenítik, hiszen sokan már eleve lemondanak arról, hogy kukoricát, meg egyéb – a medvék által is kedvelt – haszonnövényt ültessenek.
Katona Levente szarvasmarhatartó gazda elmondta, hogy az állományában egyelőre nem esett kár, de folyamatosan észlelik a nagyvadakat. Nehezen találnak magyarázatot arra is, hogy miért jön-megy a határban és a falu utcáin egy négybocsos anyamedve?! Ilyen jelenségről még a legidősebbek sem tudnak beszámolni. Láttak ugyan egy- vagy kétbocsos medvéket évtizedekkel korábban is, de a négy ivadék felnevelése már természetellenes, az ember „tenyésztői” beavatkozását feltételezi. Azt sem érti, hogy mit keresnek lakott területen olyan egyedek, amelyek nem félnek az ember közelségétől?
Vasárnapról hétfőre virradólag egy, a faluban lévő bennvaló területén ölt meg valamelyik visszajáró vad egy hobbiból tartott birkát. A gyümölcs ugyan még csak most kezdett itt-ott érni, de a pásztorok jelzik, hogy a termőágakat is kezdték szaggatni a közellenségnek számító medvék az alig sárguló cseresznyeszilváért. A populáció számát nem tudják meghatározni, de több mint bizonyos, hogy legalább tucatnyi példány tartózkodik a faluban és annak közvetlen közelében, mintha törvényszerű lenne, hogy azonos az életterük az emberével.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek