Hirdetés


Érettségi: javultak a Hargita megyei eredmények

Ma kezdődik a speciális szakasz

Idén több iskolában a ballagás az érettségi után volt. Kényszerű távolságtartás —   Fotó: Sarány István

Országos szinten 1,6 százalékkal emelkedett az átmenési arány a fellebbezések nyomán. Megyénkben is többen dőlhetnek hátra, hogy mégis sikerült az érettségijük. Sőt az idei eredményünk majdnem öt százalékkal jobb a tavalyinál. A végleges jegyeket tegnap hozták nyilvánosságra.

Ilyen sok osztályzat az elmúlt hat évben még egyszer sem változott a dolgozatok újrajavítása után: országos szinten összesen 59 000 esetben, a megóvott jegyek 94,15 százalékában módosult a múlt hét elején közzétett eredmény. Sok esetben ez javulást jelent, így a korább 62,9 százalékról 64,5 százalékra emelkedett a sikeresen érettségiző tanulók aránya. Sőt nőtt a már amúgy is rekordmennyiségnek számító színtízes átlagok száma is: 232-ről 307-re. Érdekes adat az országos statisztikából: sokkal több lány (összesen 242), mint fiú (65) zárta maximális médiával a záróvizsgát.
Megyénkben összesen 1071 óvást iktattak, legtöbben (540-en) a román nyelv- és irodalom dolgozatukra kapott jeggyel voltak elégedetlenek – tájékoztat a megyei tanfelügyelőség közleménye. Az óvások megvizsgálása nyomán 55,43 százalékról 57,54 százalékra nőtt a sikeresen vizsgázók aránya, ez a tavalyi adatokhoz képest 4,56 százalékos javulást jelent. Akárcsak országos szinten, nálunk is sikeresebbek voltak az idei végzősök azoknál, akik korábbi évek sikertelen vizsgáját akarták pótolni. Míg az előbbiek valamivel több mint 63 százalékának összejött a legkevesebb hatos átlag, addig az utóbbiaknak csupán 29,32 százaléka tette le sikeresen a vizsgát (összesen 112 diák próbálkozott újra).
A fent említett adatok nem tartalmazzák a magas láz, karantén, betegség vagy egyéb okok miatt később vizsgázók jegyeit. Az érettségi különleges, „extra” szakaszára országosan 141-en, megyénkben hárman iratkoztak be. Számukra ma, a román nyelv és irodalom írásbelivel rajtol a vizsga, amely a héten le is jár. Az első eredményeket július 12-én délig hozzák nyilvánosságra.

Asztalos Ágnes
 

Hirdetés