Hirdetés


Korszerű termek gyerekeknek: Felújítási munkák óvodában és napköziben

A gyergyószentmiklósi Pitypang Óvoda újjáépítését május végén fejezik be —   Fotó: Lázár Hajnal

Felújítják a Pitypang Óvoda Virág negyedben található épületét Gyergyószentmiklóson. A munka jól halad, május végén már fogadni tudja a gyerekeket az intézmény. Folytatódik a Csodavilág Napközi Otthon újjáépítése is.

A Virág negyed 51-es tömbházának földszintjén működik a Pitypang Óvoda egyik egysége, melybe három csoport gyerek jár. A pedagógusok és szülők hosszú ideje várják, hogy korszerűsítsék a termeket és az elavult berendezést cseréljék. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége koordinálásával a Bethlen Gábor Alap támogatásával nyílt lehetőség erre, s bár már tavaly nyárra tervezték a munka kezdését, végül idén tavasszal láthatott hozzá a kivitelező. Az óvodások már a járványügyi intézkedések előtt átköltöztek egy másik, évek óta nem használt óvodába, a Bucsin negyedbe, néhány hétig oda jártak, mielőtt félbeszakadt az oktatás. Az óvodában a munka jól halad, nemcsak felújítják a termeket, hanem bővítik is a teret, annak köszönhetően, hogy a szomszédos helyiségekben működő egészségügyi igazgatóság helyi kirendeltsége a korábbinál kisebb részt vesz igénybe, a nem használt felületet átengedi az óvodának. 170 négyzetméterrel nagyobb alapterületet használhatnak így a jövőben a gyerekek és ott dolgozók.
Csibi Zsuzsánna, a Kós Károly Általános Iskola aligazgatója elmondta, tágasabbak lesznek a termek, új berendezések érkeznek, és a logopédiai foglalkozások számára is kialakítanak egy külön szobát. A tervek szerint május végére befejezik a munkálatokat, s amint újraindul az oktatás, visszaköltözhet az épületbe a két magyar, valamint a román nyelvű csoport. 
A Csodavilág Napközi Otthon évek óta elkezdett felújítása is folytatódik. Mint arról beszámoltunk, a munkálatok során derült ki, hogy az épület sokkal rosszabb állapotban van, mint azt korábban gondolták, emiatt többszöri újratervezésre volt szükség, időközben új kivitelezőt is kellett keresni, s a tervezett költség is több mint kétszeresére emelkedett. Állami támogatással zajlik a korszerűsítés, a befejezéshez azonban az önkormányzatnak is elő kell teremtenie még 400 ezer lejt idén. Nagy Zoltán polgármester elmondta, ha újabb váratlan probléma nem adódik, akkor nyáron elkészül az épület, és ősszel itt kezdheti a tanévet a hat napközis csoport, kibővített és korszerűsített helyiségekben.
A városvezető közölte azt is, hogy idén még egy intézmény épületének teljes felújítását kezdik el, a Csillagszem napközi kerül sorra a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

Lázár Hajnal
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek