Hirdetés


Közel 20 ezer méhcsaládra várhatják a Hargita megyei méhészek a pénzt

Kilencvenhat méhész igényelte a „de minimis” támogatást

Fotó: Archív

A Hargita megyében bejegyzett háromszáz méhészetnek kevesebb mint harmada igényelte keddig a tavaszi veszteségeik csökkentésére felkínált családonkénti 25 lejes „de minimis” támogatást. A kérelmét benyújtó 96 méhész 19 352 méhcsalád után 484 ezer lej támogatásra számíthat.

A vártnál jóval kevesebb méhész igényelte Hargita megyéből a családonkénti 25 lejes „de minimis” támogatást – derül ki a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság tegnapi összesítéséből. A méhészek szeptember 15-ig igényelhették a kedvezőtlen tavaszi időjárás miatt felajánlott állami segítséget: a lehetőséggel végül 96 méhész élt, a támogatást pedig összesen 19 352 méhcsaládra kérték.
A Hargita megyei támogatás­igénylők alacsony számát a kérelmeket fogadó szakigazgatóság munkatársai is értetlenül szemlélik, ugyanis az Országos Állattenyésztési Hivatal (ANZ) Hargita megyei kirendeltségének nyilvántartásában 301 bejegyzett méhész szerepel. A 25 lejes méhészeti támogatást mégis kevesebb mint harmaduk kérelmezte, ami annak ellenére is kevés, hogy a támogatásra jogosultak köréből a 2020 márciusa után bejegyzett új méhészeteket eleve kizárták.
– Tavaly is nagyjából ugyanennyien jelentkeztek. Mi sem értjük ennek az okát – mondta el tegnap érdeklődésünkre Blága Csilla, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság munkatársa.
Az intézményben jelenleg a támogatási kérelmek adminisztratív ellenőrzése zajlik: amennyiben minden igénylő megfelel a támogatási feltételeknek, akkor a Hargita megyei méhészek közel 484 ezer lejes pénzügyi segítségre számíthatnak. A mezőgazdasági minisztérium költségvetéséből elkülönített támogatást a megyei szakigazgatóságok közvetítésével vár­hatóan még az ősz folyamán folyósítják.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés