Újabb gondokat okozott a nagy mennyiségű csapadék Udvarhelyszéken, Gyergyóban és Felcsíkon

Kiadós esőzések, váratlan áradások nehezítik az életet

Zúgó áradat a Korond-patakán —   Fotó: Simó Márton

Le sem fut az egyik árvíz, mindjárt itt van a nyomában a másik. Nem is az annyira jelentős vízhozamú nagyobb folyók, hanem sok esetben a kis patakok jelentik a komolyabb veszélyt Hargita megye változatos domborzatú vidékein. A jelentéktelen csermelyek, patakocskák vízhozama a hegyekben is zajló tartós esőzések miatt pár óra alatt a többszörösére növekszik, s a víz már azelőtt képes jelentős károkat okozni, mielőtt beleömlene egy-egy nagyobb folyóba. Munkatársaink a megyében kialakult árvízhelyzetről számolnak be helyszíni tapasztalataik alapján.

Ismét gondok jelentkeztek hétfőről keddre virradólag a Kis- és a Nagy-Homoród, illetve a Kis-Küküllő vízgyűjtő területén. Hétfőn a késő délutáni órákban jelezték, hogy kilépett medréből a Gyepes-pataka és elárasztotta a közeli utcát, befolyt több udvarba, majd Homoród­szent­már­tonban okozott károkat. A Nagy-Homoród vize is jelentősen felduzzadt, Keményfalván és Abásfalván folyt be az árterületéhez közeli udvarokra és a pincékbe. A Gyepes vize a községközpontban, a Sóskút környékén elárasztotta a településrészt, ahol az útfelújítások idejére kialakított ideiglenes híd található. 
– Éjfélig dolgoztunk a munkálatokra szerződött cég szakembereivel és gépeivel – mondta Jakab Attila polgármester –, a hidat így meg tudtuk menteni. Addig maradtunk a helyszínen az éjszaka, míg meg nem győződtünk arról, hogy az ár nagyja levonult. Így tudtuk megmenteni és kitakarítani ezt az ideiglenes átkelőhelyet, a forgalom továbbra is zavartalanul haladhat Gyepes, Keményfalva és Homoródalmás viszonylatában, s át a Leányerdőn. Nem esett komolyabb kár a most épülő új hídnál sem a központi részen. Ami nagyon fontos, emberéletben sincsen kár, a víz haszonállatokat és gépeket nem ragadott el. Most látszik meg az elmúlt években beszerzett tűzoltó-felszerelések, történetesen a szivattyúk haszna. A községben nyolc pumpa üzemel, amellyel jelenleg is végzik a szivattyúzást az ingatlanokból – tette hozzá az elöljáró. 

Felmérik a károkat
A délelőtti órákban megyei kárfelmérő bizottság ment ki a helyszínre. Amikor tudósítóink a riporthoz gyűjtötték az információkat, még zajlott a takarítás, a hordalék elszállítása. A helyi önkéntes tűzoltó-alakulatok eleget tudtak tenni a kötelezettségeiknek, nem kellett állami katasztrófavédelmi tűzoltóegységeket riasztani. Az egy héttel ezelőtti károkat Lókodban, Kénosban, Bágyban jórészt elhárították, a község „alföldi” településein, ahol a völgy kiszélesedik és van „útja” a víznek. Homoródszentpálon, Homoródszentpéteren, Városfalván nem voltak ennyire jelentős káresemények, de a lapályban fekvő rétekre a víz „természetszerűleg” kiáradt. A vetésekben és a kaszálókon keletkeztek károk. 
Menet közben – nem lehetett eljutni a Kis-Homoród vízválasztójába – telefonon sikerült elérni Almás alpolgármesterét. Rigó Mihály elmondta, hogy a falu alsóbb fekvésű részein néhány udvarra betört ugyan a víz, de jelentősebb károk most nincsenek. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy csak a sáncokban, a hidaknál, a kisebb átereszeknél halmozódott fel a hordalék, amit könnyen el lehetett takarítani. Az igazi kár a Leányerdőn keletkezett, a külterületen az áradás „megkezdte” a tavaly átadott aszfaltutat. Ugyancsak átfolyásokat, hordaléklerakódást említett a Vargyas-völgye, az Orbán Balázs-cseppkőbarlang felé tartó útszakaszon, amelynek felmérése, korszerűsítési előkészítése most van folyamatban.

Parajd, a Harom-pataka áradása nyomán maradt sártenger            Fotó: Simó Márton

Parajdra nem tud visszatérni az idegenforgalom
És az élet sem képes visszazökkenni még a normális kerékvágásba. Egyelőre. Nem olyan időket élünk, hogy zavartalanul lehessen üdülni a Sóvidéken. A bánya kezelési központja működhetne ugyan, de a strandolásnak egyelőre nyoma sincs. Talán lézengett itt néhány turista, nyitva volt egy-két terasz és lángosos, de a vendégek inkább óvatoskodva próbáltak szétnézni az ítéletidő után magához térő községben – tapasztalták a helyszínen terepszemlét tartó munkatársaink.    
Parajd belterületén egyesül a Korond vize és a Kis-Küküllő. Mivel mindkét ág jelentős vízgyűjtő is egyben, több hirtelen lezúduló kisebb patak hozamával hömpölyög alá. A nagy szintkülönbség miatt elemi erővel alázúduló víz a községközpont belterületének mintegy kilencven százalékát érintette. Hétfő este hét órakor mintegy negyven percen keresztül hatalmas mennyiségű eső hullott Parajd térségében. A tűzoltók és a lakosság éjjel három óráig dolgoztak a probléma elhárításán. 
– Hetek óta esik, tehát nem ért váratlanul az áradás, hisz az utóbbi időben ezzel éltünk együtt, előre is jelezték, de reménykedtünk, hogy minket most mégis elkerül. A településen két kritikus pont van: a Baromtér utcában, ahol ugyan tágas levezető sáncot építettünk, és normális körülmények között nem lehet gond, ilyen mennyiséget nem tud levezetni, a másik pedig a Bábirkó, ahol a völgyön lejövő összes víz a központban fut össze. Ezenkívül érintette az áradás Alsósófalva Parajd felőli részét, ahol az Egres-pataka ömlik a Korond-patakába, majd a Kis-Küküllőbe – tájékoztatta lapunkat Bokor Sándor, Parajd polgármestere.
Az önkormányzat mozgósította a helyi önkéntes tűzoltókat, akikhez a korondiak is csatlakoztak, hiszen ott nem volt annyira súlyos a helyzet, viszont olyan lendülettel érkezett a víz, hogy egy darabig be sem lehetett avatkozni. Emberéletek nem voltak veszélyben, viszont az anyagi kár jelentős: legalább 130–150 ház udvarára, pincéjébe ment be a víz, még az összesítést el sem végeztük. Az utakban is több helyen kárt tett az áradás. 
– Elrendeltem, hogy azonnal történjen meg a kárfelmérés, ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan szivattyúzzák a vizet, takarítják a portákat, pincéket, nyári konyhákat. Már az éjszaka nagyon sokan kérték tőlem a kártérítést, szidalmaztak, a tűzoltókat úgyszintén. Sajnos, ehhez hozzájárult ez a mostani járványhelyzet is, gondolom, ideges és türelmetlen lett a társadalom. Mindenben segítünk, de egy kis időt kérünk – fogalmazott a polgármester.
Bokor Sándor úgy véli, hogy amennyiben ilyen szélsőséges időjárás lesz a továbbiakban, akkor mindenképp ki kell dolgozni egy árvízvédelmi stratégiát, amely nem csupán Parajd, hanem az összes érintett székelyföldi településre érvényes lesz, rögzíti majd és előírja a teendőket, mind a lakosság, mind a civil társadalom, illetve a lakosság részére is. 

Kiöntöttek a patakok 
A heves esőzések miatt megáradtak a patakok hétfőn este a Csíki-medencében. Csíkszent­ta­máson késő éjszakába nyúlóan, ho­mokzsákokkal sikerült megvédeni a portákat az áradástól. Csík­szentmihályon több portát is elöntött a sárlé. Csíkszent­do­mo­koson a Kurta- és a Szedloka-patakok kiöntöttek és elárasztották a település egy részét. A Pálosztoga utcában és a Középtízes falurészen volt a legnagyobb probléma, tudta meg lapunk Karda Róberttől, a község polgármesterétől.
– Udvarokat, gazdasági épületeket, és sajnos egy házat is elöntött a víz. Szerencsére olyan túl sok udvart nem érintett, kb. nyolc helyen volt gond. Csak az a baj, hogyha még esik, akkor gondok lesznek – mondta az elöljáró. Megjegyezte: ahogy tudtak, védekeztek.
– Ilyenkor a legfontosabb az emberi élet, aztán amikor látszik, hogy nincs gond, akkor következnek az állatok, épületek – tette hozzá Karda Róbert. Az Olt vízszintje is megnövekedett az elmúlt napokban, félő, hogy helyenként leszakítja partot és elönti a lakott területeket.

Gyergyószárhegyen a szántók egy része is víz alá került    Fotó: Lukács Géza

Homokzsákokkal védekeztek
Csíkszenttamáson a Kurta- és a Bábossza-patak találkozásánál öntött ki a víz. Éjszakába nyúlóan homokzsákokkal védekeztek a lakók. Így egy udvart sem öntött el az ár. 
– Volt olyan, hogy a pincébe víz került, de oda is csak a talajvíz szivárgott be. Senki udvarára nem folyt be a víz, homokzsákokkal védekeztünk – mondta el érdeklődésünkre Kedves Róbert. A település polgármestere megjegyezte, hogy a Gátrajárónak nevezett falurészen az Olt folyó annyira elmosta a partot, hogy egy rövid szakaszon beszakadt az út, egy másik helyen pedig egy híd alját mosta el az ár.

Csíkszenttamáson éjszakába nyúlóan dolgoztak Fotó: Csíkszenttamás polgármesteri hivatala

Csíkszentmihályon nagyobb volt a baj
Udvarokat, pincéket, kutakat, gazdasági épületeket és területeket árasztott el a víz hétfőn éjszaka Csíkszentmihályon. Itt is homokzsákokkal próbáltak védekezni az áradás ellen, de végül a völgyekből hirtelen lezúduló nagy mennyiségű sárlé kilépett az árkokból és elöntötte a település utcáit. Az Ajnád és Szentmihály közötti megyei út – két kilométeres szakaszon – is víz alá került. Hat hidat is elsodort az ár, tudtuk meg Izsák-Székely Lóránttól, a község polgármesterétől.
– Mostanáig szerencsénk volt, hiszen a völgyekből szerre zúdult le a víz, de ezúttal egyszerre jött le. Éjszaka fél háromig jártuk a falut, az önkéntes tűzoltók segítettek, homokzsákokat töltöttünk. Csak sajnos, a homokzsákok szinte már semmire sem voltak jók, mert nagyon hirtelen jött a nagy mennyiségű víz. Végül reggel hat órára apadt le az áradat. Szerencsére, egyetlen lakóházba sem ment be a víz, de voltak helyek, ahol a küszöböt is elérte – részletezte az elöljáró. Megjegyezte, a korábbi években a megyei utak mentén önerőből kiásták, kitakarították a medreket és hidakat is tettek. Itt nagyjából lefolyt a víz, de vannak olyan árkok, ahol nem tudott lefolyni, és kiöntött az útra.
– Nekünk az lenne a megoldás, ha a vízügy a hozzájuk tartozó medreket kitakarítaná. A tavaly kijöttek, egy szakaszt megcsináltak, s most ott nagyon jól lefolyt a víz, nem öntött ki. Ugyanakkor sok helyen gondot okoznak még a hódok is, amelyek gátakat építenek a patakokra. Mi, amit tudtunk, megtettünk – mondta Izsák-Székely Lóránt. A csíki térség árvízkrónikájához tartozik, hogy a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint Csíkszeredában két házat, egy udvart és egy melléképületet öntött el a víz.  

Árhullámok Gyergyóban is
Az utóbbi napokban lezúdult nagy mennyiségű csapadék Gyer­gyó­szentmiklóson is problémákat okozott. Pincéket, kerteket öntött el a víz, s a tömbházak környékét sem kímélte.
Homokzsákokat pakoltak tegnap a városháza alkalmazottai, valamint lakosok Gyergyószent­mik­lós felszegi részén, ahol hétfőn éjszaka komoly gondokat okoztak a megáradt patakok. Az Erdő, a Vár utca, valamint a Rákóczi Ferenc utca felső fele is a leginkább érintett városrészek közé tartozott, a víz kilépett a patakmederből, az úton folyt, ugyanakkor kertekbe, pincékbe is bejutott. Több lakos elmondta, éjszaka többször kellett a pincékből szívatni a vizet, hogy ne okozzon komolyabb gondot. A Vár utcában lakók állítják, évente meg kell küzdeniük a megáradt patakkal. 

Hömpölygő víz az utcákon Gyergyószentmiklóson Fotó: Lázár Hajnal

A károk elhárításán dolgoznak
Len Emil alpolgármester a város több pontján szemügyre vette a kialakult helyzetet. Mint elmondta, az elmúlt hetek esőzéseit még el tudta nyelni a föld, de mostanra már annyira átázott, hogy kiöntenek a patakok, nem bírják a hatalmas vízmennyiséget. Felhőszakadások alkalmával a várost körülvevő hegyekről nagy sebességgel zúdul le a víz, ami az utcákban köt ki, s már az aknák sem bírják elnyelni a sok esőt. Így nemcsak a város felszegi részén, hanem Alszegben és a lakónegyedekben is több helyen megállt a víz. A tűzoltók, a városháza mellékgazdaságának munkatársai, a katasztrófavédelem és a lakosok közösen igyekeztek menteni a menthetőt. Az alpolgármester megjegyezte, az előző években a Csíszér utcában volt a legnagyobb baj, ott a tavalyi munkálatoknak köszönhetően most nem volt súlyos a probléma. Len elmondta: ahol szükségesnek látják, homokzsákokat raknak, hogy próbálják a patakmederben tartani a vizet, emellett szélesítik, takarítják a vízelvezető árkokat, hogy próbálják megelőzni a további áradásokat. 
Míg az elmúlt napokban sokaknak okozott fejtörést a rengeteg eső, olyan lakos is akadt, aki mások problémáját igyekezett enyhíteni, s felajánlotta, hogy munkagéppel éjjel-nappal bármikor ingyen a bajbajutottak segítségére siet. Az esőzések egyébként a víz- és szennyvízhálózat felújításának munkálatait is hátráltatják, hétfőn a Kőrisfa utcában kezdtek volna ásni a munkagépek, de az időjárás miatt nem tehették meg, halasztani kellett a munkát. 

Áradás Gyergyószárhegyen
A megyei és országút különböző szakaszain, mezei és erdei utakon, kaszálókon, termőföldeken, pincékben és udvarokon okozott károkat a több mint két hete tartó heves esőzés Gyergyószárhegyen.
– Annak ellenére, hogy minden évben foglalkozunk a patakmedrek és sáncok takarításával, a nagyobb esőzések gondokat okoznak. Két hét intenzív esős időszakot bírtak a medrek, de a hétfői, kürüc-pataki felhőszakadás következményét már nem tudták megfogni. A szenny- és ivóvízhálózat is telítődött, hiszen belefolyt a talajvíz, ezenkívül megközelítőleg tízhektárnyi kaszáló és 15 hektárnyi szántó víz alatt van. A lakóházakba nem, de udvarokra, pincékbe is bement a víz – mondta el érdeklődésünkre Danguly Ervin, Gyergyószárhegy polgármestere. 
A községben a lehetséges óvintézkedéseket megtették: homokzsákokból gátakat készítettek, felkészülve az újabb heves esőzésekre, de a komolyabb munkálatok – a vízügyi szabályozások és az országút szélének megerősítése – sokat segítenének a hasonló esős időszakok könnyebbé tételéhez.
Évente többször folyamodunk a Maros Vízügyi Hatósághoz, hogy az évek óta elhúzódó vízügyi szabályozásokat elvégezzék: most kaptunk egy olyan választ tőlük, hogy rajta vagyunk a beruházási listán, így remélhetőleg megoldódhat ez a probléma. Hasonlóképpen az országút kapcsán is régóta fennálló gond, hogy nem volt megerősítve a széle, így letöredezik, különösen áradások idején. Ezzel kapcsolatban ideiglenes megerősítéseket végez jelenleg az országos útügyi hatóság, jövőre pedig végleges javításokat, az útszélek betonozását ígérték mindkét oldalon – fejtette ki Danguly Ervin. A községben az önkormányzat munkatársai, a tűzoltók, polgárőrök és az önkéntesek folyamatosan dolgoznak a károk enyhítésén.

Sóskúti áradat Fotó: Thamo Katalin

HN-összeállítás
 

Kapcsolódó cikkek